25 Δεκ 2013

Ο εφιάλτης της πολυπολιτισμικότητας: το 50% των μουσουλμάνων της Ευρώπης ζητούν εξισλαμισμό της κοινωνίας και τη σαρία

Soeren Kern, Dreuz (εβραϊκό βελγικό ιστολόγιο) (μτφ. Κριστιάν) 
       Η πλειοψηφία των μουσουλμάνων στην Ευρώπη πιστεύουν ότι ο ισλαμικός νόμος της Σαρίας θα έπρεπε να υπερισχύειαπό τα κοσμικά συντάγματα και τους νόμους της χώρας υποδοχής τους. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, ο ισλαμικός φονταμενταλισμός αυξάνεται πολύ γρήγορα στη Δυτική Ευρώπη. 
      Μια συγκριτική μελέτη της ολοκλήρωσης των Τούρκων και Μαροκινών μεταναστών, η οποία διεξήχθη σε έξι δυτικές χώρες -Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία και Σουηδία- κυκλοφόρησε στις 11 Δεκεμβρίου από το WZB Berlin Social Science Center, ένα τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά ερευνητικά ιδρύματα στις κοινωνικές επιστήμες. 
      Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, με επικεφαλής τον Ολλανδό κοινωνιολόγο Ruud Koopmans και που χρηματοδοτείται από τη γερμανική κυβέρνηση: 
  · Το 65% των ερωτηθέντων μουσουλμάνων δήλωσαν σαφώς ότι ο ισλαμικός νόμος της Σαρία είναι πιο σημαντικός γι 'αυτούς από τους νόμους της χώρας στην οποία ζουν. 
   · Το 75% των ερωτηθέντων συμμερίζεται την άποψη ότι υπάρχει μόνο μία νομιμοποιημένη ερμηνεία του Κορανίου, η οποία θα έπρεπε να ισχύει για όλους τους μουσουλμάνους. 
  · Σχεδόν το 60% των μουσουλμάνων πιστεύουν ότι η κοινότητά τους πρέπει να επιστρέψει στις ισλαμικές ρίζες της. 
   · Το 44% των ερωτηθέντων Μαροκινών και Τούρκων συμφωνούν με αυτές τις φονταμενταλιστικές δηλώσεις. 
   · Αυτές οι φονταμενταλιστικές ιδέες εξαπλώνονται όχι μόνο μεταξύ των νέων μουσουλμάνων, αλλά και στα άτομα με μεγαλύτερη ηλικία. 
    Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι ο ισλαμικός φονταμενταλισμός είναι πιο έντονος στην Αυστρία, όπου: 
   · Το 73% των μουσουλμάνων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι η Σαρία είναι πιο σημαντική από τους κοσμικούς νόμους του κράτους, 
   · Το 79% δηλώνουν ότι υπάρχει μόνο μία σωστή ερμηνεία του Κορανίου και θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλους 
   · Το 65% πιστεύουν ότι οι μουσουλμάνοι πρέπει να επιστρέψουν στις ισλαμικές ρίζες τους, 
   · και το 55% συμφωνεί με τις ιδέες που εκφράστηκαν παραπάνω. 
       Ο συγγραφέας της μελέτης, λέει ότι οι συγκρίσεις με άλλες γερμανικές μελέτες δείχνουν πολύ παρόμοιες τάσεις. 
   • Για παράδειγμα, το 2007, μια μελέτη για τους «Μουσουλμάνους στη Γερμανία, Muslim in Deutschland» αποκάλυψε ότι το 47% των Γερμανών μουσουλμάνων πίστευαν ότι οι νόμοι της σαρία ήταν ανώτεροι από τους νόμους του γερμανικού κράτους. Ως εκ τούτου, το να ακολουθήσουν τους κανόνες της «θρησκείας» τους υπερισχύει της δημοκρατίας. 
    Μεγάλη εχθρότητα των Μουσουλμάνων προς τις μειονότητες 
    Η έρευνα δείχνει επίσης τη μεγάλη εχθρότητα των μουσουλμάνων προς τις μειονότητες, οι οποίες θεωρούνται ως απειλές από τη θρησκευτική ομάδα: 
    · 60% των μουσουλμάνων ερωτηθέντων απορρίπτουν τους ομοφυλόφιλους, και το 45% δηλώνει ότι οι Εβραίοι δεν είναι αξιόπιστοι. 
    Οι Αυστριακοί μουσουλμάνοι φαίνονται να είναι η πιο φονταμενταλιστές της Ευρώπης: 
    · Το 60% των Αυστριακών μουσουλμάνων απορρίπτουν τους ομοφυλόφιλους ως φίλους, 
   · Το 63% δηλώνουν ότι δεν μπορούν να εμπιστευτούν τους Εβραίους 
   · Το 66% είναι πεπεισμένοι ότι η Δύση προσπαθεί να καταστρέψει το Ισλάμ. 
      Για σύγκριση, μεταξύ των μη-μουσουλμάνων ερωτηθέντων στην έρευνα στις έξι ευρωπαϊκές χώρες που προαναφέρονται: 
    · Το 8% εξέφρασαν τη δυσπιστία τους προς τους Εβραίους, 
   · Το 10% δήλωσαν απέχθεια για τους ομοφυλόφιλους, 
   · Στο 21% δεν αρέσουν οι μουσουλμάνοι, 
   · Το 1,4% δεν δέχονται ούτε τους Εβραίους ούτε τους ομοφυλόφιλους ούτε τους μουσουλμάνους. 
       Για τον Koopmans, ο ισλαμικός φονταμενταλισμός δεν είναι μια αθώα μορφή μιας αυστηρής θρησκευτικότητας. 
     Ενώ ένας στους πέντε Ευρωπαίους μπορεί να θεωρηθεί ισλαμαφοβικός, το επίπεδο της φοβίας εναντίον της Δύσης που εκφράζεται από τους μουσουλμάνους, για τη οποία δεν υπάρχει ορισμός, παρά τη «δυτικοφοβία», είναι πολύ υψηλότερο: 54% των μουσουλμάνων πιστεύουν ότι η Δύση θέλει να καταστρέψει το Ισλάμ. 
       Τα αποτελέσματα αυτά, λέει ο Koopmans, έρχονται σε προφανή αντίθεση του ισχυρισμού που ακούγεται πολλές φορές ότι ο ισλαμικός φονταμενταλισμός είναι ένα περιθωριακό φαινόμενο στη Δυτική Ευρώπη, συγκρίσιμο με το φονταμενταλισμό στη χριστιανική πλειοψηφία. 
     Αλλά αυτός ο ισχυρισμός είναι λάθος, διότι το 50% των μουσουλμάνων στη Δύση θέλουν να επιστρέψουν στις ρίζες του Ισλάμ , ισχυρίζονται ότι υπάρχει μόνο μία ερμηνεία του Κορανίου, που ισχύει για όλους, και ότι ο ισλαμικός νόμος της Σαρία είναι ανώτερος από την κοσμική νομοθεσία. 
       Μεταξύ των Χριστιανών στη Δύση, λιγότερο από έναν στους είκοσι πέντε μπορεί να θεωρηθεί φονταμενταλιστής. 
     Ο ισλαμικός θρησκευτικός φονταμενταλισμός και οι συσχετισμοί του: ομοφοβία, αντισημιτισμός και «δυτικοφοβία» θα πρέπει να ανησυχούν βαθύτατα τις δυτικές κυβερνήσεις και τους ηγέτες των μουσουλμανικών κοινοτήτων. 
     Προφανώς, ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός δεν πρέπει απαραίτητα να ταυτίζεται με την επιθυμία για χρήση βίας για θρησκευτικούς λόγους, αλλά με δεδομένο την εχθρότητά του απέναντι στις μειονότητες που αντιλαμβάνονται ως κινδύνους, ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός μπορεί εύκολα να ταΐσει το έδαφος της ριζοσπαστικοποίησης.