16 Δεκ 2013

Η τελευταία πράξη του Αλεξάντερ Ντάουνερ: Εάν δεν φύγει είμαστε άξιοι της μοίρας μας

Ο Ντάουνερ προφανώς και έχει τελειώσει για το Κυπριακό.Η αποστολή του, ως μερικής απασχόλησης απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, έχει κλείσει με τη συνάντηση που είχε με τον Αχμέτ Νταβούτογλου στη λεγόμενη πρεσβεία της Τουρκίας στα κατεχόμενα. 
      Ο Ντάουνερ, όχι μόνο ανέχθηκε την παρανομία, αλλά επέλεξε να είναι μέρος της, καθώς η συνάντηση αυτή παραβιάζει το ψήφισμα 550 των Ηνωμένων Εθνών. 
     Μπορεί κανείς να υποστηρίξει- και γίνεται ήδη αυτό από κάποιους εντός και εκτός Κύπρου- πώς ο «σκοπός αγιάζει τα μέσα» και ότι δεν πρέπει να «κολλούμε» στους τύπους. Αυτό, όμως, θα είχε ίσχυε, εάν οι Τούρκοι δεν κεφαλαιοποιούσαν κάθε κίνηση που θεωρούν βήμα προς την αναβάθμιση του ψευδοκράτους. 
      Ο απεσταλμένος του Διεθνούς Οργανισμού, υποτίθεται ότι θα πρέπει να ενεργεί προστατεύοντας τις αποφάσεις και τις αρχές του ΟΗΕ. Ο συγκεκριμένος περνά ως οδοστρωτήρας πάνω από τα ψηφίσματα. Και δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό. Πολλές φορές- εάν όχι πάντα- είναι ο αρνητικός πρωταγωνιστής. Μοιάζει με αυτό που συνηθίζουν να λένε οι αθλητικοί σχολιαστές πως «αντί πρωταγωνιστές στο γήπεδο να είναι οι ποδοσφαιριστές…ήταν ο διαιτητής με τα φάλτσα σφυρίγματα του» και «με τη μεροληπτική του στάση». 
      Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ εξακολουθεί να βρίσκεται στη θέση του, λόγω της ανεκτικότητας που επιδεικνύει η Λευκωσία. Επί της ουσίας η στάση αυτή συνιστά πολιτική δειλία, γιατί θεωρείται από κάποιους πως εάν ζητηθεί η αντικατάστασή του, τούτο θα συνιστά σύγκρουση με τον Γενικό Γραμματέα. Είναι, δηλαδή, καλύτερα να παραμένει στη θέση του προκαλώντας ζημιά και υπονομεύοντας την ελληνοκυπριακή πλευρά και την προοπτική για λύση; 
      Ο Αυστραλός αξιωματούχος του ΟΗΕ, έπρεπε να είχε φύγει όταν ήλθαν στο φως της δημοσιότητας τα απόρρητα έγγραφα ( «Σημαδεμένη τράπουλα») και αποκαλύφθηκε ο ρόλος του και οι μεθοδεύσεις του. Όχι, μόνο, δεν τέθηκε θέμα απομάκρυνσης του τότε, αλλά μπροστά στην αφωνία της Λευκωσίας, ζητούσε και τα ρέστα. Ο Ντάουνερ έπρεπε να φύγει όταν πήρε τον Γ.Γ. του ΟΗΕ στο λεγόμενο προεδρικό του Ταλάτ. Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ έπρεπε να είχε φύγει και όταν πρόσφατα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε στείλει επιστολή στον Γενικό Γραμματέα καταγγέλλοντας τις μεθοδεύσεις του πριν το περιβόητο δείπνο με τον Έρογλου, τον περασμένο Μάιο. Η επιστολή είχε σταλεί και μετά έγινε δεκτός στο προεδρικό, ως να μην είχε συμβεί τίποτε. 
      Αυτή τη φορά, ο Ντάουνερ, οχυρωμένος προφανώς πίσω από τη διαχρονική ανεκτικότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς, ξεπέρασε και τα εσκεμμένα. Την ώρα που συζητείται, υποτίθεται, το θέμα της κυριαρχίας για να περιληφθεί μια διατύπωση στο κοινό ανακοινωθέν, έδειξε πηγαίνοντας στη λεγόμενη τουρκική πρεσβεία, ποια είναι η δική του προσέγγιση στην πράξη. Χάρισε στο κατοχικό καθεστώς αναβάθμιση, ποδοπατώντας το ψήφισμα 550. Ψιλά γράμματα; Για τους οπαδούς της όποιας λύσης μπορεί. Για τους υπόλοιπους όχι. 
       Εάν ο Ντάουνερ δεν φύγει τώρα από τη θέση του, είμαστε άξιοι της μοίρας μας… 
    Read more: http://mignatiou.com/?p=17866#ixzz2ncYZ4NNN