Αιχμές για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης άφησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης , Νίκος Δένδιας,που συναντήθηκαν σήμερα στο προεδρικό μέγαρο.
«Σας συγχαίρω για τη δουλειά που κάνετε. Χρειάζεστε όμως και τη στήριξη της Δικαιοσύνης» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπροστά στις κάμερες. «Δυστυχώς, αρχίσαμε πολύ άσχημα το νέο έτος. Η Αστυνομία κάνει πάντα το καθήκον της, έχουμε πρόβλημα τρομοκρατίας, όχι μόνο εισαγόμενης, αλλά και εγχώριας» απάντησε ο κ. Δένδιας και συνέχισε με βολές προς τη Δικαιοσύνη: «Η αστυνομία κάνει πολύ καλά τη δουλειά της. Έχει οδηγήσει στη Δικαιοσύνη πολλούς από αυτούς, όμως πολλοί τρομοκράτες είναι ελεύθεροι. Είναι πολύ στενόχωρο αυτό που έγινε σήμερα».
Στο μεταξύ, σύμφωνα με ρεπορτάζ στον “Τύπο της Κυριακής” πνέει μένεα εναντίον της Δικαιοσύνης η Ελληνική Αστυνομία, την οποία την καθιστά ούτε λίγο ούτε πολύ ως υπεύθυνη της έξαρσης της τρομοκρατίας τους τελευταίους μήνες, εκφράζοντας παράλληλα φόβους για κλιμάκωση τρομοκρατικών χτυπημάτων. Ο λόγος της οργής είναι ο τρόπος χειρισμού από τις Δικαστικές Αρχές υποθέσεων τρομοκρατίας στο παρελθόν, που είχαν σαν αποτέλεσμα την ελευθέρωση δεκάδων ατόμων, τα οποία από την ΕΛ.ΑΣ. είχαν συλληφθεί ως κατηγορούμενα για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις και ενέργειες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέχει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, σχετικά με την πορεία των υποθέσεων τρομοκρατίας, από τους 54 συλληφθέντες την τελευταία τετραετία για εμπλοκή με οιονδήποτε τρόπο στις εγχώριες τρομοκρατικές οργανώσεις, οι 29 κυκλοφορούν σήμερα ελεύθεροι είτε εξαιτίας ολιγωρίας της Δικαιοσύνης είτε επισήμως (και νομίμως) με απαλλακτικά βουλεύματα, διατάξεις ανακριτών και αθωωτικές αποφάσεις.
Η ΕΛ.ΑΣ. και δη η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία εκτιμά ότι από αυτή τη «δεξαμενή» των 29 ατόμων τροφοδοτήθηκαν η επανεμφάνιση της σκληρής τρομοκρατίας στην Ελλάδα και ο νέος γύρος χτυπημάτων από το περασμένο καλοκαίρι, με αποκορύφωμα των ενεργειών τις δολοφονίες των δύο μελών της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο και την επίθεση με καλάσνικοφ την περασμένη Δευτέρα στην κατοικία του Γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι.
Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, τουλάχιστον για πέντε από τους 29 κατηγορούμενους που βρίσκονται εκτός φυλακών, έχει βάσιμες υποψίες, ενδεχομένως και ενδείξεις, ότι από το περασμένο καλοκαίρι κινούν τα νήματα του αντάρτικου πόλης, οι οποίοι είναι εξαφανισμένοι από προσώπου γης.
Κραυγαλέα περίπτωση για την Ελληνική Αστυνομία αποτελεί η αποφυλάκιση του 29χρονου Κ.Σ., ο οποίος είχε συλληφθεί στις 4 Δεκεμβρίου 2010. Τότε, ο 29χρονος, τον οποίο η ΔΑΕΕΒ (Αντιτρομοκρατική) κατηγορεί ως μέλος της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» και υποπτεύεται διαχρονικά ως μέλος της «Σέχτας Επαναστατών», είχε συλληφθεί τη στιγμή -σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της Αστυνομίας- που έβγαινε από γκαράζ-γιάφκα στην οδό Καισαρείας στη Νέα Σμύρνη μεταφέροντας όπλα. Συγκεκριμένα, μέσα σ’ έναν ορειβατικό σάκο που μετέφερε, μαζί με ένα ακόμη άτομο, βρέθηκαν ένα υποπολυβόλο Σκόρπιον, δύο πιστόλια, μία χειροβομβίδα, σφαίρες, δύο κινητά τηλέφωνα και ένα usb. Στην έρευνα που επακολούθησε στο γκαράζ-γιάφκα είχαν βρεθεί 3 καλάσνικοφ, 1 υποπολυβόλο Σκόρπιον, 5 πιστόλια, 3 χειροβομβίδες, 50 κιλά εκρηκτικής ύλης ΑΝΦΟ, 200 γραμμάρια εκρηκτικής ύλης ΤΝΤ, γεμιστήρες, περούκες, μεγάλος αριθμός φορητών και σταθερών ηλεκτρονικών υπολογιστών, κλεμμένες πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτων, κουκούλες και χιλιάδες σφαίρες.
Για την υπόθεση αυτή ο Κ.Σ. προφυλακίστηκε. Κι ενώ η κράτησή του έβαινε προς τη λήξη της (18μηνο), χωρίς ακόμη να έχει προσδιοριστεί η δίκη του, και σύμφωνα με το νόμο έπρεπε να αποφυλακιστεί, από τις Αρχές προέκυψε και προστέθηκε σε βάρος του νέα κατηγορία, σε άλλη υπόθεση τρομοκρατίας, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η παράταση της προφυλάκισής του επί ένα 12μηνο. Ο Κ.Σ. προχώρησε σε απεργία πείνας εντός των φυλακών, έχοντας τη συμπαράσταση του αναρχικού χώρου, κομμάτων της Αριστεράς εντός του Κοινοβουλίου, εφημερίδων και πολλών φορέων. Τελικά, στις 11-7-2013 αποφυλακίστηκε με το υπ’ αριθμόν 1452/2013 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών. Η αποφυλάκισή του συνοδευόταν με την επιβολή περιοριστικών όρων, αυτών της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισής του κάθε Δευτέρα στο Αστυνομικό Τμήμα του τόπου κατοικίας του (Πειραιά), της χρηματικής εγγύησης 30.000 ευρώ, της απαγόρευσης συνάντησης και κάθε μορφής επικοινωνίας με τους συγκατηγορουμένους του, της αφαίρεσης του διαβατηρίου του και του με αριθμό ΑΗ 5… δελτίου αστυνομικής ταυτότητάς του, της υποχρεωτικής διαμονής του ή κατοικίας του στην οδό Ζ… στον Πειραιά με τους γονείς του και της απαγόρευσης εξόδου του εκτός της περιφέρειας του Νομού Αττικής.
Στην ίδια υπόθεση, εκτός του Κ.Σ., είχαν συλληφθεί ακόμη άτομα. Δύο εξ αυτών, ο Χ.Π. και ο Δ.Μ. δεν παραπέμφθηκαν σε δίκη, ενώ μία τρίτη κατηγορούμενη, η Σ.Α., αποφυλακίστηκε στις 4-6-2012 με το υπ’ αριθμόν 1539/2012 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών και με την υπ’ αριθμόν 3/2012 διάταξη του Εφέτη Ανακριτή επιβλήθηκαν σε βάρος της περιοριστικοί όροι, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισής της στο Αστυνομικό Τμήμα του τόπου διαμονής της (Σύνταγμα) και της απαγόρευσης εισόδου και παραμονής σε ιδρύματα ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Koρυφή του παγόβουνου η υπόθεση Μαζιώτη-Ρούπα
Κραυγαλέα περίπτωση ολιγωρίας της Δικαιοσύνης χαρακτηρίζει η ΕΛ.ΑΣ. την υπόθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας», και δη για δύο εκ των ηγετών του, του Νίκου Μαζιώτη και της συντρόφου του Παναγιώτας Ρούπα.
Ο «ΕΑ» εξαρθρώθηκε τον Απρίλιο του 2010. Εκτός του Μαζιώτη και της Ρούπα, συνελήφθησαν 6 ακόμη άτομα. Οι κατηγορούμενοι προφυλακίστηκαν και αφού συμπλήρωσαν τα ανώτατο όριο κράτησης, τους 18 μήνες, αποφυλακίστηκαν. Ολο αυτό το διάστημα, σε μία τόσο σοβαρή υπόθεση τρομοκρατίας, οι δικαστικές αρχές δεν είχαν προσδιορίσει τη δίκη τους. Οταν άρχισε τελικά η δίκη τους, προς το τέλος του 2011, οι κατηγορούμενοι ήσαν υποχρεωμένοι να τηρούν απλώς τους περιοριστικούς όρους που τους είχαν επιβληθεί κατά την αποφυλάκισή τους. Ειδικότερα ο Μαζιώτης και η Ρούπα ήταν υποχρεωμένοι να παρουσιάζονται δύο φορές το μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα των Εξαρχείων. Τελευταία φορά που παρουσιάστηκαν ήταν στις 15 και 18 Ιουνίου 2012, αντίστοιχα, και έκτοτε δεν προσήλθαν. Οπως, βέβαια, σταμάτησαν να προσέρχονται στη διαδικασία της δίκης τους. Οταν ολοκληρώθηκε η δίκη τους στο Γ’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, τους επιβλήθηκε ερήμην τους ποινή κάθειρξης 50 ετών στον καθένα και 5ετή στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων τους. Εκτοτε είναι καταζητούμενοι ως φυγόποινοι.
Από τους υπόλοιπους 6 κατηγορουμένους για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα», ο μόνος έγκλειστος σήμερα στις φυλακές είναι ο Κ.Γ., καταδικασθείς σε ποινή κάθειρξης 50 ετών και 6 μηνών (εκτιτέα 25 έτη). Οι υπόλοιποι: ο Χ.Κ. καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 7 ετών και στέρηση πολιτικών του δικαιωμάτων για 3 έτη, πλην όμως αφέθηκε ελεύθερος. Ο Ε.Σ. καταδικάστηκε και αυτός σε ποινή κάθειρξης 7 ετών και 6 μηνών και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για 3 έτη, αλλά το ίδιο αφέθηκε ελεύθερος. Ο Σ.Ν. με την απόφαση του δικαστηρίου αθωώθηκε. Επίσης, αθώοι κρίθηκαν η Μ.Μ. και Κ.Κ.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου