4 Ιαν 2014

Εξοπλισμοί: Γνωρίζετε τον Πλωτάρχη Κοντόσταυλου διεφθαρμένοι ‘κύριοι’;

Σάλο έχει προκαλέσει το σίριαλ των καταθέσεων Κάντα, ενώ αντιπρόσωποι εταιριών οπλικών συστημάτων που ακολουθούν, έχουν αρχίσει και «τραγουδούν»έχοντας ανοίξει διάπλατα την πόρτα για την αποκάλυψη υποθέσεων χρηματισμού της ιεραρχίας της πολιτικής και ορισμένων εκ της στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. 
    Του Μιχαήλ Βασλείου
      Όποιος ζητούσε έπαιρνε, είναι ένα πρώτο λίγο βιαστικό συμπέρασμα που βγαίνει από τις αποκαλύψεις. Όποιος δηλαδή είχε κάποιον ρόλο στη θεσμοθετημένη διαδικασία της προμήθειας, μπορούσε έτσι απλά να κοινοποιήσει στον αντιπρόσωπο ότι η υπογραφή του δεν εξαρτάται από τις επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά από ιδιοτελείς υπολογισμούς και ο αντιπρόσωπος φρόντιζε να ικανοποιεί, σε κάποιον έστω βαθμό αυτές τις απαιτήσεις, για να προχωρήσει η προμήθεια.
       Προσαρμόστηκαν οι εταιρίες υποψήφιοι προμηθευτές, διότι στόχος τους ήταν να πουλήσουν. Φαίνεται πως γνώριζαν, ότι εάν δε «λαδώσουν», δεν υπήρχε περίπτωση να πετύχουν τον στόχο τους. Αυτό θα είχε επιπτώσεις στις γραμμές παραγωγές, θα μειωνόταν το έργο, άρα θα γινόντουσαν απολύσει, θα υπέφερε η οικονομία της χώρας από την οποία προερχόταν η κάθε εταιρία. Την ίδια στιγμή, θα καθόταν και θα έβλεπε τον όποιον νικητή ανταγωνιστή του, για τον οποίον θα γνώριζε πολύ καλά το πώς ακριβώς επικράτησε στον διαγωνισμό. 
       Δεν μας φταίνε οι εταιρίες, αφού η πολιτική ελίτ είχε φροντίσει να θέσει τους όρους υπό τους οποίους «παιζόταν το παιχνίδι». Άρα, εάν πραγματικά ενδιαφερόμαστε για κάθαρση, ας σταματήσουμε να βρίζουμε τις γαλλικές, γερμανικές, ρωσικές, αμερικανικές εταιρίες οι οποίες σαφώς θα προτιμούσαν να μη δώσουν ούτε δραχμή, πόσο μάλλον δολάριο ή ευρώ. Ήξεραν όμως πως λειτουργούσε το σύστημα που καλούνταν να αντιμετωπίσουν και φρόντιζαν να προσαρμοστούν. Τόσο απλό.
      Ας ανασύρουμε στην μνήμη μας κάποια γεγονότα. Κατά τις διαπραγματεύσεις για την αγορά του ΑΒΕΡΩΦ στο Λιβόρνο, από ελληνικής πλευράς παρίστατο ο Πλωτάρχης Κοντόσταυλου. Ενώ πήγαινε η συζήτηση στο «να κλείσει η τιμή», ο Πλωτάρχης προέβαλε την απαίτηση προς τα ναυπηγεία να μάθει ποιά θα είναι η προσωπική του αμοιβή ως προμήθεια με ιδιαίτερη επιμονή και αξίωση. Για να μην χαλάσει η δουλειά τα Ναυπηγεία αναγκάστηκαν και του ανέφεραν κάποιο «ευπρεπές» ποσό, για να πάρουν άμεσα την απάντηση από τον Κοντόσταυλου «παρακαλώ πολύ το ποσό αυτό να εκπέσει από το τίμημα». Και για να μην θίγουμε και τους τότε πολιτικούς, ήδη είχαν πετύχει τιμή αγοράς κατά 2 εκατ. δραχμές λιγότερο (περί τα 8% λιγότερο) από την τιμή που τα ναυπηγεία είχαν πουλήσει αδελφό του ΑΒΕΡΩΦ σκάφος.
     defence-point.gr