Ομιλία του Τούρκου προέδρου στη ΓΣ του ΟΗΕ - Μίλησε σε κενή αίθουσα, εν αντιθέσει με τον Ομπάμα, όπως δείχνουν οι φωτογραφίες
του ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ Π. Παναγιώτου
Η απειλή του Ισλαμικού Κράτους και το Κυπριακό αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης κατά τη σημερινή συνάντηση που θα έχουν στη Νέα Υόρκη ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.
Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι ο κ. Μπάιντεν θα ζητήσει από τον συνομιλητή του να ξεκαθαρίσει τη θέση του, αν η χώρα του θα συμμετάσχει στη συμμαχία κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.
Όσον αφορά το θέμα της Κύπρου, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος αναμένεται να ζητήσει από τον Τούρκο ηγέτη, όπως η 'Αγκυρα προχωρήσει σε συγκεκριμένα βήματα, υλοποιώντας τις υποσχέσεις για λύση του Κυπριακού.
Ο Τούρκος πρόεδρος, προσφωνώντας χθες το βράδυ την 69η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, δεν έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Κυπριακό, περιοριζόμενος να πει μόνο ότι «ως Τουρκία θα θέλαμε να δούμε μία λύση στο πρόβλημα στην Κύπρο», προσθέτοντας, στη συνέχεια ότι «ως Τουρκία θα θέλαμε να δούμε να τερματίζεται η κατοχή εδαφών στο Αζερμπαϊτζάν».
Σε ένα άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε ότι «δεν επεμβαίνουμε στις υποθέσεις καμιάς χώρας, σεβόμαστε την εδαφική ακεραιότητα κάθε χώρας στην περιοχή».
Ο κ. Ερντογάν ήταν έντονα επικριτικός απέναντι στις ηγεσίες του Ισραήλ και της Αιγύπτου, αλλά και στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, κατηγορώντας τα για αδράνεια, καθώς και τη διεθνή κοινότητα για «δυο μέτρα και δυο σταθμά». Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα.
Επίσης, ήταν επικριτικός για όσους διαπράττουν εγκλήματα στο «όνομα του Ισλάμ», τονίζοντας ότι ο ίδιος δεν είναι αντισημίτης.
Σημειώνεται ότι η Τουρκία διεκδικεί θέση ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διετία 2015-2016.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου