18 Νοε 2015

Σύροι Ρωμηοί ζητάνε την αναβίωση της Βυζαντινής Συρίας

Η «Επιχείριση Αντιόχεια», μια ομάδα ακτιβιστών, ζητάνε την αναβίωση της ρωμαίικης (ανατολικορωμαϊκής – βυζαντινής) Συρίας. 
     Με το hashtag #SyrianNotArab, δηλαδή «Σύρος όχι Άραβας», αναφέρονται στην Coele Syria (Κοίλη Συρία), έναν γεωγραφικό όρο της κλασσικής αρχαιότητας που περιλαμβάνει τα εδάφη του σημερινού Λιβάνου και Συρίας. 
      Οι ίδιοι μάλιστα επιμένουν ότι η Αντιόχεια, που σήμερα βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή, είναι και πάντα θα είναι η πραγματική πρωτεύουσα της Συρίας. 
       Με σύνθημα «Ζήτω η Ενωμένη και Ρωμαϊκή Συρία» και το «Ρωμιός γεννήθηκα, Ρωμιός θα πεθάνω – Rûm Doğdum, Rûm Öleceğim», υπενθυμίζουν ότι το ρωμαίικο στοιχείο στη χώρα δεν έχει σβήσει.        
      Όταν το ρωμαϊκό κράτος υιοθέτησε τον χριστιανισμό και ως επίσημο κρατικό θρησκευτικό δόγμα την Ορθοδοξία (380 μ.Χ. διάταγμα Θεοδοσίου), η ιδιότητα του Ρωμαίου πολίτη ταυτίστηκε με εκείνη του Ορθόδοξου χριστιανού. 
      Στην πορεία με την κυριαρχία της ελληνικής γλώσσας και των ελληνικών στοιχείων μέσα στην Ορθοδοξία ο Ρωμηός έχει την έννοια του Έλληνα-Ορθόδοξου Χριστιανού. Επί τουρκοκρατίας αλλά και νωρίτερα, επί της αυτοκρατορίας της Ρωμανίας (Βυζαντινής), η ελληνορθοδοξία είχε υπερεθνική σημασία, είχε επεκταθεί και συμπεριλάβει και άλλες εθνότητες. Αυτές θεωρούσαν τιμή να ονομάζονταν Έλληνες καί οι Έλληνες τους δέχονταν ως αδελφούς.
      http://www.tribune.gr/world/news/article/189149/siri-romii-zitane-tin-anaviosi-tis-vizantinis-sirias.html