3 Νοε 2015

Ετσι γίνονται οι δρόμοι... φονικοί χείμαρροι στο Μενίδι- Τραγικά λάθη και αμέτρητες ευθύνες (φωτό)

Μία καταιγίδα, τέσσερις νεκροί κι αμέτρητες ευθύνες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή φαίνεται να εντοπίζεται στην Ανατολική και Δυτική Αττική με την περιοχή των Αχαρνών να αποτελεί τη βασική «πηγή του κακού» γιατί τα ορμητικά νερά από εκεί φτάνουν στους όμορους δήμους του Καματερού και των Αγίων Αναργύρων. Τα ρέματα της Εσχατιάς και της Καναπίτσας που καταλήγουν στον Κηφισό τροφοδοτούνται από τα νερά που πέφτουν στην Πάρνηθα κι είναι η αιτία που με μία ξαφνική νεροποντή το κέντρο του Μενιδίου μετατρέπεται σε… Βενετία. 
        Στις πρόσφατες πλημμύρες οι δύο από τους τέσσερις νεκρούς βρέθηκαν στη λεκάνη απορροής του ρέματος της Εσχατιάς, που έχει διευθετηθεί μέχρι το Καματερό. Από εκεί κι έπειτα όλα τα υπόλοιπα που πρέπει να γίνουν έχουν αφεθεί στην τύχη τους, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος διευθέτησης ανέρχεται στα 114 εκατ. ευρώ (σε αυτό το ποσό, μάλιστα, δε συμπεριλαμβάνονται οι αποζημιώσεις για τις δεκάδες κατεδαφίσεις σπιτιών που θα πρέπει να γίνουν για τη διαπλάτυνση του ρέματος). Όσον αφορά δε στη διευθέτηση της Καναπίτσας που έχει εξαγγελθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια δεν έχει υπάρξει ακόμη ούτε η σχετική υπουργική απόφαση οριοθέτησης. Το ρέμα της Εσχατιάς περνώντας μέσα από οικισμούς κατέστρεψε ολοσχερώς το οδόστρωμα 
       Σύσκεψη στην Περιφέρεια Αττικής για τους νεκρούς – 620.000 ευρώ για την εκπόνηση μελέτης για τις Αχαρνές 
      Την περασμένη Πέμπτη συζητήθηκαν στο περιφερειακό συμβούλιο οι φονικές πλημμύρες της 22ης Οκτωβρίου, ενώ την επόμενη ημέρα έγινε ευρεία σύσκεψη στο δημαρχείο Αχαρνών με τη συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Αττικής, Πέτρου Φιλίππου. Σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε να δοθεί το ποσό ύψους 620.000 ευρώ για εκπόνηση μελέτης για την αντιπλημμυρική προστασία του κέντρου της πόλης των Αχαρνών, προκειμένου να διεκδικηθεί η χρηματοδότηση του έργου από ευρωπαϊκούς πόρους. Ο διαγωνισμός για την ανάθεση της μελέτης αναμένεται να προκηρυχθεί στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου. Δίπλα ακριβώς περνά το ρέμα της Εσχατιάς. Από εδώ ξεκινούν τα ορμητικά νερά που καταλήγουν ως χείμαρροι στην Αριστοτέλους. 
       Η προμελέτη που κατέθεσε ο Δήμος Αχαρνών κι έγινε αποδεκτή από την Περιφέρεια Αττικής, που έδωσε το πράσινο φως για την προκήρυξη μελέτης, αφορά στο ρέμα της Εσχατιάς και στη δημιουργία δύο κύριων συλλεκτήριων αγωγών αποχέτευσης ομβρίων συνολικού κόστους 21,5 εκατ. ευρώ. Με πιο απλά λόγια το συγκεκριμένο έργο προβλέπει τη δημιουργία δύο δεξαμενών ανάσχεσης χωρητικότητας 22.500 και 14.000 κυβικών μέτρων με τους αντίστοιχους συλλεκτήριους αγωγούς των ομβρίων που θα περνούν κάτω από το οδικό δίκτυο της πόλης. Σημείο του ρέματος της Καναπίτσας όπου το χώμα κατέρρευσε λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας. 
      Αυτό σημαίνει ότι τα συλλεγόμενα όμβρια ύδατα θα αποθηκεύονται εν μέρει στις δεξαμενές και στο ρέμα θα αποδίδεται μόνον ο όγκος των υδάτων που αυτό μπορεί να δεχθεί. Έτσι, αποτρέπεται και το ξεχείλισμα του ρέματος (και συνεπώς οι τρομακτικές πλημμύρες των δρόμων) και μειώνεται δραστικά τόσο το εύρος των απαλλοτριώσεων που θα χρειαστούν σε περίπτωση ανάγκης περαιτέρω διαπλάτυνσής του όσο και το κόστος των απαιτουμένων έργων. Το ρέμα της Καναπίτσας στο σημείο περνά κάτω από κεντρικό δρόμο που με μία νεροποντή γίνεται απροσπέλαστος. 
      Να σημειωθεί ότι ο δήμος Αχαρνών έχει υλοποιήσει από το 2008 ένα παρόμοιο έργο εναλλακτικής διαχείρισης ομβρίων κατασκευάζοντας μία δεξαμενή ανάσχεσης χωρητικότητας 1.000 κυβικών μέτρων στην πλατεία της Αγίας Τριάδος στην οδό Αριστοτέλους. Το έργο αυτό ήταν πιλοτικό κι έδειξε ότι μπορεί να λύσει το πρόβλημα με λιγότερα χρήματα. Για το λόγο αυτό εντός των επόμενων δύο μηνών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί αντίστοιχη δεξαμενή χωρητικότητας 8.000 κυβικών μέτρων στη λεωφόρο Δημοκρατίας στα όρια του δήμου Αχαρνών με τους Αγίους Αναργύρους. 
       Η δεξαμενή αυτή θα τροφοδοτείται με συλλεκτήριο αγωγό με τα όμβρια ύδατα της περιοχής της Αγίας Άννας, τα οποία θα διοχετεύονται τμηματικά στο ρέμα της Καναπίτσας. Η δεξαμενή στη Δημοκρατίας που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο μήνες. Έργα για την τοποθέτηση συλλεκτήριων αγωγών επί της Δημοκρατίας. 
        Υπογραμμίζεται πως πέρα των ανωτέρω ο δήμος Αχαρνών έχει προτείνει στην Περιφέρεια Αττικής έργα ορεινής υδρονομίας στους πρόποδες της Πάρνηθας κι ήδη ο προγραμματισμός τους βρίσκεται σε εξέλιξη. Την ίδια ώρα, λαμβάνοντας ως δεδομένο τις καταστροφές που υπέστη ο Κηφισός στα πρανή του από την ταχεία ροή μεγάλου όγκου υδάτων, εξετάζεται πολύ σοβαρά η δυνατότητα διαπλάτυνσης της κοίτης του ποταμού, ώστε να αυξηθεί η χωρητικότητά της και να αποτραπούν οι υπερχειλίσεις. Τόσο η Εσχατιά όσο και η Καναπίτσα περνώντας δίπλα από σπίτια υπερχειλίζουν με αποτέλεσμα κάθε φορά οι ένοικοι να τρέχουν να προλάβουν τα χειρότερα.