27 Δεκ 2018

Η εκλιπούσα μπορεί ακόμη να μπλοκάρει την Τουρκία: Η θρασύτητα και υπεροψία της Άγκυρας και η δουλικότητα που διαχρονικά χαρακτηρίζει την Λευκωσία

Της ΕΛΕΝΗΣ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ
Λαμβάνοντας μέρος στην 78η Σύνοδο της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης ΕΕ-Τουρκίας, που έλαβε χώραν στην Άγκυρα από τις 18 μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, διαπίστωσα για άλλη μια φορά τη θρασύτητα και την υπεροψία που χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά της κατοχικής χώρας και τη δουλικότητα που διαχρονικά χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.
Πολλές φορές ένιωσα ντροπή και αμηχανία από αυτά που έλεγαν οι Τούρκοι σύνεδροι. Για παράδειγμα, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν τη στάση μας στην υπογραφή και επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας. Η εν λόγω συνθήκη που έχει δώσει σημαντική ώθηση στην τουρκική οικονομία, στην ουσία αφορά την Τουρκία και τα 27 κράτη-μέλη αλλά όχι και την ΚΔ.

  • Για αυτό μας δήλωσαν με αγένεια ότι «είμαστε η διοίκηση του νότου και όχι η ΚΔ». Έθεσα το ερώτημα γιατί αυτό γίνεται αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποδίδοντας την τραγική στάση της ΚΔ σε επίδειξη καλής θέλησης. Ωστόσο, για εμάς το ερώτημα παραμένει: γιατί η ΚΔ συγκατανεύει; Γιατί δεν βγάζει μιλιά; Γιατί δεν μπλοκάρει τη συμφωνία; Ποιος παίρνει αυτές τις ολέθριες αποφάσεις; Η ΚΔ έχει υποστεί σημαντικό πλήγμα από το γεγονός αυτό διότι η Κυπριακή αγορά έχει κατακλυσθεί από πάμφθηνα τουρκικά προϊόντα τα οποία καταστρέφουν τις εντόπιες βιοτεχνίες και βιομηχανίες. Τα οποία φθάνουν στο νησί νόμιμα, όχι παράνομα μέσω των κατεχομένων. Άλλος ένας λόγος για τον οποίο η ΚΔ οφείλει να μπλοκάρει την επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης.
Η Τουρκία οφείλει να αναγνωρίσει την ΚΔ η οποία βάσει του ψηφίσματος του ΣΑ του ΟΗΕ της 4ης Μαρτίου 1964, αποτελεί τη μόνη νόμιμη οντότητα στο νησί. Πέρα από το γεγονός ότι η Τουρκία επιμένει να μην εφαρμόζει το πρόσθετο πρωτόκολλο αποκλείοντας τα Κυπριακά πλοία και αεροπλάνα από ελλιμενισμούς και προσγειώσεις στην κατοχική χώρα. Αυτά τα δήλωσα και ενώπιον της Συνόδου, εφιστώντας την προσοχή της Επιτροπής για τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Η Επιτροπή ωστόσο δηλώνει ότι δεν άλλαξε τίποτα όσον αφορά την ενταξιακή διαδικασία. Οι Τούρκοι διά του αναπληρωτή ΥΠΕΞ Faruk Kaymakci, δήλωσαν με περισσή θρασύτητα ότι δεν αναγνωρίζουν την ΚΔ, την ΑΟΖ της χώρας μας, η οποία ανήκει, –είπε– στη χώρα του και στη Μουσουλμανική Αδελφότητα της Αιγύπτου, και ότι δεν θα επιτρέψουν εξορύξεις υδρογονανθράκων από «αμφισβητούμενες περιοχές».
Ταυτοχρόνως ο εν λόγω Faruk μας παροτρύνει να αρχίσουμε σοβαρές συνομιλίες με βάση το σχέδιο Ανάν. Του υπέδειξα ότι η ΔΔΟ θα χωρίσει για πάντα και τον λαό και το νησί και θα στερήσει από τους πολίτες τις 4 ευρωπαϊκές ελευθερίες. Επέμενε όμως ότι οι συνομιλίες αυτές δεν θα είναι ατέρμονες και μετά από ένα σημείο «αν δεν σοβαρευτούν οι Ελληνοκύπριοι θα λάβουμε άλλα μέτρα». Τον ρώτησα αν εννοεί μ’ αυτό πως «η Αϊσέ θα ξαναπάει διακοπές». Μας ζήτησε να μη θέσουμε «ζητήματα αιχμής που μπορεί να δυναμιτίσουν τη συνέλευση», δηλαδή να μην αναφερθούμε στο Κυπριακό. Αμ δε! Η Τουρκία εξακολουθεί να κατέχει την Κυπριακή Δημοκρατία, να μην την αναγνωρίζει, να μην σέβεται τις σχετικές αποφάσεις της ΕΕ και του ΟΗΕ και να την απειλεί εμπράκτως. Πώς να αφεθεί το Κυπριακό εκτός;
  • Ο Faruk Kaymakci ψευδολογούσε συνεχώς, υπήρξε ιδιαίτερα προκλητικός, και επέμενε ότι δεν αναγνωρίζει την ΑΟΖ που ανακήρυξαν οι Ελληνοκύπριοι αυθαίρετα, λαμβάνοντας την απάντηση ότι η ΑΟΖ της ΚΔ ορίζεται με βάση την συνθήκη για το δίκαιο της θάλασσας, την συνθήκη του MontegoBay, την οποία η Τουρκία οφείλει να υπογράψει.
Επεσήμανα ότι εμείς θα θέλαμε ένα σύγχρονο και φιλειρηνικό κράτος ως γείτονα, και συνεπώς η Τουρκία οφείλει να προχωρήσει σε εκδημοκρατισμό της διακυβέρνησής της, μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, σεβασμό και βελτίωση των ατομικών ελευθεριών, της ελευθεροτυπίας, και στην επανίδρυση του κράτους δικαίου, όχι γιατί της το ζητά η Ε.Ε.  αλλά διότι αυτή είναι η φυσιολογική πορεία του κάθε σύγχρονου κράτους.
Δυστυχώς, τόσον οι Τούρκοι όσο και αρκετοί Ευρωπαίοι επέμεναν στη σημασία του όγκου των συναλλαγών της Τουρκίας με την Ε.Ε, στη στρατηγική της σημασία για το ΝΑΤΟ, στις σχέσεις της με τη Ρωσία και τις άλλες διεθνείς της επιλογές. Τις οποίες βεβαίως εκμεταλλεύεται για να καταδυναστεύει την Κυπριακή Δημοκρατία, τον Τουρκικό λαό, τον Κουρδικό λαό και τους λαούς της Συρίας και του Ιράκ.
Αναφορικά με καταγγελίες που έγιναν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις απαγωγές Τούρκων αντικαθεστωτικών πολιτών από τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας στα Βαλκάνια και στον Καύκασο, ο FarukKaymakci είπε ότι απλώς τηρείται η διαδικασία έκδοσης τους από φίλες χώρες. Η μόνη απαγωγή, μάς είπε, ήταν η απαγωγή του Οτσαλάν, ο οποίος είχε στην κατοχή του Κυπριακό Διαβατήριο. Πιστεύω ακράδαντα πως πρέπει να μπλοκάρουμε κάθε βήμα της Τουρκίας προς την ΕΕ. Αυτό δεν συνιστά ακρότητα, αλλά αν δεν γίνει θα επιβεβαιώνει τη δουλικότητα μας.