18 Δεκ 2018

ΕΚΤΑΚΤΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ…!! Αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Π.Ρήγας: «Διαπραγματευόμαστε με τη Τουρκία την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο»

Επιβεβαιώνει έμμεσα ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Π.Ρήγας, ότι όντως η κυβέρνηση Τσίπρα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Τουρκία για την ΑΟΖ που συνιστά το σύμπλεγμα της Μεγίστης (Καστελόριζο).
Πώς το επιβεβαιώνει; Με τρόπο «a la ΣΥΡΙΖΑ»: Μέσω της άρνησής του να απαντήσει και να δώσει εξηγήσεις στην σχετική ερώτηση στην Βουλή του προέδρου της Δύναμης Ελληνισμού και πρώτην αντιπροέδρου της Βουλής, Δημήτρη Καμμένου και λέγοντας ότι «Με τη Τουρκία μιλάμε μόνο για την υφαλοκρηπίδα».
 
 
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός στην συνέντευξή του είχε δηλώσει ότι «Θα ήταν ευχής έργον να καταλήγαμε με τη σύμμαχο Τουρκία στη διαμόρφωση της ΑΟΖ στο Αιγαίο. Συζητήσεις γίνονται, αλλά η Τουρκία ακολουθεί τη γνωστή της τακτική και σε καμία περίπτωση δεν διευκολύνει ένα αποτέλεσμα τέτοιας μορφής».
Στην ερώτηση του Δ.Καμμένου, σημείωνε: «Το μοναδικό θέμα που αναγνωρίζει η Ελλάδα επίσημα από το 1973 ότι υπάρχει ως διαφορά με τη Τουρκία, είναι το θέμα υφαλοκρηπίδας. Αλλά και γεωγραφικά, ΑΟΖ, δεν υπάρχει σε τόσο στενή θάλασσα, όπως αυτή του Αιγαίου. Υπάρχουν Εθνικά Χωρικά Ύδατα στα 6 μίλια, διεθνή και τουρκικά χωρικά ύδατα, στο βόρειο και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.
Ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κάνει λόγο για «ΑΟΖ στο Αιγαίο». Αναφέρεται δηλαδή στην ανοικτή θάλασσα του νοτιοανατολικού Αιγαίο και στο σύμπλεγμα της Μεγίστης; Επομένως αναγνωρίζει ότι εκεί «μπορούν να τα βρουν με τη Τουρκία»;
Το ζήτημα είναι ότι «με τη σύμμαχο Τουρκία» δεν υπάρχει θέμα ΑΟΖ στο Αιγαίο. Να αναγνωρίσουμε δηλαδή σε αυτό το στάδιο ότι έχει ΑΟΖ η Τουρκία, στην Μεγίστη, όπως διακηρύσσει η Άγκυρα, εξαλείφοντας το νησιωτικό σύμπλεγμα από τον χάρτη και εκχωρώντας την θαλάσσια έκταση από την Κρήτη μέχρι τη Κύπρο στην Άγκυρα; Τίθεται πλέον το εύλογο ερώτημα, αν δημιουργείται και ζήτημα με την ΑΟΖ από τους Κυβερνητικούς Εταίρους».
Και έθετε τα ερωτήματα:
• Πώς είναι δυνατόν να βρίσκεται ακόμη στην θέση του ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ρήγας, ύστερα από την πιο επικίνδυνη εθνικά δήλωση της μεταπολίτευσης;
• Ποια είναι η επίσημη θέση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας; Στηρίζετε τις δηλώσεις αυτές;
• Επιβεβαιώνει το Υπουργείο Εξωτερικών την θέση του κ. Ρήγα και ότι έχουν πραγματοποιηθεί συζητήσεις σχετικά με την ΑΟΖ με την Τουρκία;
• Η Κυβέρνηση αναγνωρίζει παράνομα δικαίωμα επί της ΑΟΖ στο Αιγαίο στην Τουρκία;
Στην απάντησή του ο υπουργός Π.Ρήγας απλά αρνείται να απαντήσει.
Δεν απαντά σε τίποτα, εκτός από το να υβρίζει τον ερωτώντα βουλευτή και να επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους: Ό,τι όντως η κυβέρνηση Τσίπρα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Τουρκία για την ΑΟΖ που συνιστά το σύμπλεγμα της Μεγίστης (Καστελόριζο).
Ας δούμε τα βασικά σημεία της απάντησης:
«Είναι άγνωστο ποια συμφέροντα θεωρεί ότι εξυπηρετεί (σ.σ.: ο Δ.Καμμένος επειδή τόλμησε να… κάνει ερώτηση στον υπουργό για την ΑΟΖ!), ανακινώντας ανύπαρκτα ζητήματα όπως τα αναφερόμενα στην ερώτηση περί ανοικτής θάλασσας του ΝΑ Αιγαίου και περί συμπλέγματος της Μεγίστης.
Πέραν αυτού, η Ελλάδα, όπως και όλες οι χώρες, διατηρεί αναφαίρετο και αδιαμφισβήτητο το δικαίωμα να προχωρήσει σε όλες τις δέουσες ενέργειες προς οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών της, σύμφωνα πάντοτε με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η χώρα μας, έχει πραγματοποιήσει από το 2002, σειρά διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία, προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα εξεύρεσης κοινού εδάφους για την επίλυση του ζητήματος οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας.
Οι ρητορικές κορώνες του κειμένου της Ερώτησης στερούνται σοβαρότητας και δεν χρήζουν περαιτέρω διευκρινίσεων».
Δηλαδή «δεν χρήζει περαιτέρω διευκρινίσεων» η δήλωσή του «Θα ήταν ευχής έργον να καταλήγαμε με τη σύμμαχο Τουρκία στη διαμόρφωση της ΑΟΖ στο Αιγαίο»!
Γιατί δεν απαντά; Τι να πει; Ό,τι του ξέφυγε και πρόδωσε (ή προετοιμάζει την κοινή γνώμη) τις μυστικές συνομιλίες για την ΑΟΖ στο σύμπλεγμα της Μεγίστης;