12 Ιουλ 2019

Επειδή τίποτα δεν είναι τυχαίο, διάβασε δύο γεγονότα: α) Από που ξεκίνησε η φονική καταιγίδα της Χαλκιδικής! β) Λέσβος: Έπεσε ο πλάτανος στη Σκάλα Συκαμιάς, το δένδρο σύμβολο της προσφυγικής κρίσης

Γράφει ὁ π. Νικόλαος Μανώλης
Ἐπειδή ἔχουμε χάσει τή σύνδεση μέ τόν Τριαδικό μας Θεό, ὅλα τά ἀποδίδουμε στήν τύχη. Ὅμως ἐπειδή, γιά τούς λίγους πιστούς πού ἔχουμε ἀπομείνει, αὐτό πού κινεῖ τά πάντα, εἶναι ἡ Πρόνοια τοῦ Θεοῦ, δέ χάνουμε τήν εὐκαιρία νά διαβάσουμε τά μηνύματα τοῦ Κυρίου μας! Αὐτά, πού ὁ σύγχρονος ἄνθρωπος τά ὀνομάζει σπάνια φυσικά φαινόμενα, οἱ παλαιοί, πού εἶχαν αὐτογνωσία, τά ὀνόμαζαν θεομηνίες.
Τό ὅτι ἐμπλέκονται οἱ Πρέσπες στή φονική καταιγίδα, γιά κάποιους, μόνο τυχαῖο δέν εἶναι...

Σπάνιο το φαινόμενο που έπληξε τη Χαλκιδική: Τι είναι η supercell καταιγίδα

Σπάνιο και πολύ έντονο χαρακτήρισε το καιρικό φαινόμενο που έπληξε τη Χαλκιδική ο ομότιμος καθηγητής Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καρακώστας.
Σπάνιο και πολύ έντονο χαρακτήρισε το καιρικό φαινόμενο που έπληξε τη Χαλκιδική ο ομότιμος καθηγητής Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καρακώστας.

Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ επισήμανε ότι «το φαινόμενο εμφανίζεται δύο φορές στα τρία χρόνια, δηλαδή ούτε μια φορά το έτος» και ανέφερε: «σίγουρα ο απλός πολίτης δεν έχει ξαναδεί κάτι τέτοιο, εκτός αν έχει βρεθεί στο παρελθόν σε παρόμοια κατάσταση. Ωστόσο οι μετεωρολόγοι έχουν ξανασυναντήσει τέτοιες περιπτώσεις».

Σε ό,τι αφορά την ένταση της καταιγίδας, υπογράμμισε ότι αυτή ανήκει στην κατηγορία «υπερκύτταρο» («super cell»), που είναι και η μεγαλύτερη διαβάθμιση, ενώ περιγράφοντας την πορεία του φαινομένου, επισήμανε ότι αρχικά το έναυσμα δόθηκε από την περιοχή των Πρεσπών.

«Από εκεί ξεκίνησε μια ατμοσφαιρική διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Μια πολύ ψυχρή αέρια μάζα κινήθηκε από βορρά προς νότο, πέρασε όλη την περιοχή του Βερμίου και των Πιερίων και κατέβηκε στην κοιλάδα της Ημαθίας και της Πέλλας.

Κάποια στιγμή έφτασε στα παράλια του Θερμαϊκού Κόλπου, ο οποίος είναι μια πολύ θερμή, αβαθής θάλασσα, με μεγάλη εξάτμιση και εμπλουτισμό της αέριας μάζας σε υδρατμούς. Έτσι η ψυχρή αέρια μάζα που ξεκίνησε από τις Πρέσπες πίεσε με καθοδικές κινήσεις τη θερμή και υγρή αέρια μάζα, την οποία ανάγκασε να κινηθεί προς τα πάνω.

Η καταιγίδα ενισχύθηκε με υγρασία και δυνάμωσε ακόμη περισσότερο. Καθώς, μάλιστα, το φαινόμενο κινούνταν αρκετά γρήγορα, έγινε πάρα πολύ έντονο και έδωσε αυτά τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα» επισήμανε.

Λέσβος: Έπεσε ο πλάτανος στη Σκάλα Συκαμιάς, το δένδρο σύμβολο της προσφυγικής κρίσης

Το δένδρο σύμβολο της προσφυγικής κρίσης στη διάρκεια της διετίας 2015-2016, ο γεροπλάτανος στην παραλία της Σκάλας Συκαμιάς στη βόρεια Λέσβο, δεν άντεξε τις ριπές του βοριά προχθές Τετάρτη προς Πέμπτη το βράδυ.
Μεγάλο μέρος του υπεραιωνόβιου δένδρου έσπασε με τον κορμό του να σχίζεται στη μέση και να ξεριζώνεται.
Ο πλάτανος στη Σκάλα Συκαμιάς, με τον υπαίθριο χώρο που τον περιβάλλει να έχει ονοματοδοτηθεί από την ύπαρξη του δένδρου που στην κουφάλα του λειτουργούσε στο παρελθόν καφενείο, έγινε το σύμβολο του κινήματος αλληλεγγύης στους πρόσφυγες του πολέμου της Συρίας. Αποτέλεσε δε σημείο αναφοράς για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που με τις πλαστικές τους βάρκες κατευθύνονταν στην ακτή που σηματοδοτούσε το δένδρο αυτό. Έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο από την δομή των αλληλεγγυών «platanos refugee solidarity» που λειτούργησε επί μεγάλο διάστημα στη σκιά του, ενώ στο παγκάκι δίπλα στη ρίζα του κάθισαν οι εμβληματικές γιαγιάδες της Συκαμιάς, υποψήφιες για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης:
αι θυμίζουμε την αφήγηση της κας Μαρίτσας τότε:
«Ήταν πολύς κόσμος μαζωμένος στον Πλάτανο καθώς είχαν φτάσει τρεις βάρκες. Είδαμε τη μητέρα την ώρα που άλλαζε τα ρούχα της και της είπαμε ότι το μωρό πεινάει. Έδωσαν στο μωρό ένα μπιμπερό αλλά αυτό δεν ήθελε το γάλα. Το δοκίμασα στο χέρι μου και ήταν καυτό. Εκεί δίπλα είχε μια βρύση και κρύωσα εκεί το μπιμπερό και μετά το μωρό το ήπιε το γάλα».
Tις φωτογραφίες από την καταστροφή δημοσιοποίησε μέσω fb η Ελένη Μαρμαρινού:
Με πληροφορίες από ΑΠΕ_ΜΠΕ