9 Ιουλ 2019

Η Ρωσία καταγγέλει την Τουρκία για παραβίαση της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ η Ε.Ε. μιλά για "Αν. Μεσόγειο"!!!

Ανησυχία ρωσικού ΥΠΕΞ για τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ
Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φετίχ Ντονμέζ δήλωσε πως το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» αναμένεται να ξεκινήσει τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο προκαλώντας την αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την ανησυχία του μετά και την είσοδο δεύτερου τουρκικού πλοίου στην κυπριακή ΑΟΖ εκφράζει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι η κίνηση αυτή δεν βοηθά στη δίκαιη λύση του Κυπριακού.
«Σε σχέση με τις πληροφορίες για την είσοδο και νέου τουρκικού πλοίο για γεωλογική έρευνα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, παρακολουθούμε την κατάσταση στην περιοχή με ανησυχία. Πιστεύουμε ότι η παραβίαση της κυριαρχίας της Κύπρου δεν βοηθά στη δημιουργία συνθηκών για αδιάσπαστη, βιώσιμη και δίκαιη λύση στο Κυπριακό» σημειώνεται από το υπουργείο.
Ζητά να αποφευχθούν βήματα που οδηγούν σε κλιμάκωση, τονίζοντας ενδεικτικά: «Καλούμε σε αποφυγή βημάτων που οδηγούν σε κλιμάκωση της κρίσης στην ανατολική Μεσόγειο, να επιδειχθεί συγκράτηση και πολιτική σοφία, καθώς και προσπάθεια για επίλυση των ζητημάτων μέσω του διαλόγου και με σεβασμό στα συμφέροντα και των δύο πλευρών».
Η Μόσχα υπογραμμίζει την ανάγκη να εκκινήσουνε και πάλι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών να τονίζει χαρακτηριστικά ότι «είναι εμφανές ότι είναι απαραίτητο να ξεκινήσουν και πάλι οι διακομματικές διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό προκειμένου να βρεθούν λύσεις βασισμένους στα γνωστά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τέτοιες προσπάθειες».
Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φετίχ Ντονμέζ δήλωσε πως  το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» αναμένεται να ξεκινήσει τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. 
Πηγή: Σπούτνικ