15 Ιουλ 2019

Είναι η ερώτηση λάθος

Είμαι εδώ και χρόνια, πολιτογραφημένος Πατρινός. Την Πάτρα την επέλεξα και με επέλεξε. Από τα 18 μου χρόνια που ήρθα φοιτητής είμαι με μικρές αναγκαστικές διακοπές, μόνιμα Πατρινός.
Εδώ κάτι μέρες προσπαθούμε Πατρινοί και μη, να απαντήσουμε στο ερώτημα αν χρειάζεται Νομική στην Πάτρα.
Απαντούμε όμως στο λάθος ερώτημα.
Χρειάζεται άλλη Νομική η χώρα;. Πολλοί δίνουν την απάντηση Όχι. Άλλοι Ναι.
Η απάντηση η δική μου είναι μάλλον όχι, αλλά είναι άλλη μια απάντηση που στέκεται σε λάθος ερώτηση. Και έχει να κάνει με τον κεντρικό σχεδιασμό του κράτους που έχουμε συνηθίσει να σκεφτόμαστε.
Στην γειτονική Ιταλία πχ για πολύ καιρό έβγαζαν πολλούς περισσότερους αρχιτέκτονες από όσους "χρειάζονταν ". Η οικοδομή δεν μπορούσε να τους απορροφήσει. Έτσι η υπερπληθώρα αρχιτεκτόνων οδήγησε πολλούς από αυτούς στο design. Με αποτέλεσμα η Ιταλία να γίνει και να παραμένει η πρώτη και καλύτερη στο design επίπλων, αντικειμένων αλλά και με φημισμένους αρχιτέκτονες χώρων και κτηρίων.
Η αγορά βρήκε τον τρόπο να διοχετεύσει την υπερπληθώρα και να ανοίξει ορίζοντες.
Όπως σωστά λένε οι οπαδοί του Ναι, όταν με το καλό αρχίσουν να ιδρύονται Ιδιωτικά Πανεπιστήμια οι πρώτες σχολές που θα ιδρυθουν θα είναι Νομικές. Οι Νομικές σπουδές αντίθετα από τις υπόλοιπες είναι εξαιρετικά φθηνές γιατί δεν έχουν εργαστήρια. Με την τρέλα του Έλληνα να γίνει δικηγόρος θα ιδρυθουν άμεσα. 
Αλλά με μια τεράστια διαφορά. 
ΌΧΙ ΜΕ ΧΡΉΜΑΤΑ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ. 

Η απάντηση λοιπόν δεν είναι λάθος. 
Είναι η ερώτηση λάθος. 
Χρεοκοπησαμε ακριβώς για αυτόν τον λόγο. Γιατί τα χρήματα του κράτους πήγαιναν σε ΜΗ αποδοτικές δουλειές. 
Και δέκα χρόνια μετά αυτό συνεχίζεται ακάθεκτο. Έχουμε ακόμα μοιρασμένες στην επικράτεια - και στην Πάτρα - σχολές φαντάσματα που χρηματοδοτουνται με δικά μας λεφτά. Το ίδιο συμβαίνει γενικά με το κράτος.
  Έχουμε νοσοκομεία φαντάσματα. Πχ Νοσοκομείο Πύργου, Αμαλιάδας και Κρεστενων. 
Σε 20 χιλιόμετρα ακτίνα, τρία ιδρύματα που υπάρχουν και δεν λειτουργεί κανένα άψογα. Το ένα δεν έχει ακτινολογικό, το άλλο δεν έχει ορθοπεδικο. Τραγική κατασπαταληση πόρων εις βάρος των ασφαλισμένων 

Το ερώτημα λοιπόν δεν είναι μόνο αν χρειαζόμαστε περισσότερους δικηγόρους ή όχι, αλλά αν είναι αποδοτικό για το κράτος και τα ΧΡΉΜΑΤΑ ΜΑΣ, να χρηματοδοτουμε εμείς τέτοιες σχολές.
Η Πάτρα εδώ και χρόνια έχει δεκάδες σχολές. Μερικές έχουν τεράστιο πρόβλημα χρηματοδότησης. Με ποια λογική θα δώσουμε τα δικά μας χρήματα σε μια ακόμα σχολή;;. Και τι θα προσέθετε πραγματικά στην πόλη το να έρθουν ακόμα 100 ή 200 φοιτητές στους είκοσι και πλέον χιλιάδες που ήδη έχει.
Εμείς οι Πατρινοί αντί λοιπόν να κυνηγάμε σχολές φαντάσματα, πρέπει να αναρωτηθούμε τι είναι αυτό που έδιωξε από την Πάτρα την Πειραϊκή Πατραϊκη, την Barilla, την Pirelli, και τόσες άλλες βιομηχανίες με χιλιάδες θέσεις εργασίες και γιατί τα παιδιά μας είναι ξαπλωμενα ολημερίς στα καφέ του ενός ευρώ και να ψηφίζουμε ανάλογα.
Και να δίνουμε όχι μόνο σωστές απαντήσεις, αλλά πρωτίστως να κάνουμε τις σωστές ερωτήσεις. Πρώτα απ όλα στους εαυτούς μας.

Antonios Darzentas