6 Ιουλ 2019

Ποια είναι χαμένη ψήφος;

Πριν σαρανταπέντε χρόνια ετέθη το προεκλογικό ψευδοδίλημμα «Καραμανλής ή τάνκς», από τον αγωνιστή της αριστεράς Μίκη Θεοδωράκη. Το αποτέλεσμα ήταν να συγκεντρώσει η Νέα Δημοκρατία 54,37% και 220 έδρες. Το 1981 με το κατ’ επίφασιν σύνθημα «Αλλαγή» και με αίτημα να μπει η Δεξιά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, το ΠΑΣΟΚ έφτασε στο 47% και 172 έδρες. Όλη αυτή την 45ετία με την προσχηματική και επίπλαστη δικαιολογία της ΧΑΜΕΝΗΣ ΨΗΦΟΥ πολωνόταν το κλίμα υπέρ των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων τα οποία άθροισαν περίπου το 85% του εκλογικού σώματος.   
Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Η πολιτική από το 1974 και μετά, έφερε τη κατάρευση της χώρας σε όλους τους τομείς. Μετά την ηθική κατάπτωση, ήρθε η κοινωνική, η ισοπέδωση των αξιών, η μετετροπή της Παιδείας σε μια άνευρη εκπαίδευση, ο ατομισμός, ο ωφελιμισμός, και στο τέλος η οικονομική κρίση. Οι κυβερνήσεις ήταν μονοκομματικές με απόλυτη εξουσία. Το κακό ξεκινούσε από τα κόμματα τα οποία σχεδόν όλα ήσαν και είναι μέχρι και τώρα, προσωποπαγή, αρχηγικά, «γιατί τά 'σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά». Ο Ανδρέας Παπανδρέου ενώ βρισκόταν σε αεροπορικό ταξίδι απέλυε τον κυριώτερο υπουργό του, και ο αποταχθείς το μάθαινε από την τηλεόραση. Προσφάτως ο Κυρ. Μητσοτάκης «διέγραψε» κάποιον δικό του. Το ότι συνεκλήθη κατόπιν εορτής το αρμόδιο όργανο το θεωρούν λεπτομέρεια. Η κ. Γεννηματά έδιωξε το Νο2 του κόμματος γιατί έτσι της αρέσει. Κατά τα άλλα ονομάζει την παράταξή της «Δημοκρατική».
Η Σιμόν Βέιλ, φιλόσοφος, πρόεδρος του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο βιβλίο της «Για μια δημοκρατία χωρίς κόμματα» έγραψε: Αν είχαμε αναθέσει στο διάβολο να βρει έναν τρόπο να καταστρέψει μια χώρα, δεν θα εύρισκε καλλίτερο τρόπο από τα κόμματα.
Συμπέρασμα: Χαμένη ψήφος είναι αυτή στα κόμματα του διπολισμού. Ήδη μας έδεσαν για ακόμη 99 χρόνια. Από τα υπόλοιπα ψάχνουμε να βρούμε μη προσωποπαγή, μη αρχηγικά, με πραγματική Δημοκρατία. Δυστυχώς απογοητεύομαστε. Δεν ξέρουμε τι να ψηφίσουμε.
Πάντως το λευκό είναι μια ψήφος διαμαρτυρίας, που λέει ό,τι δεν είμαστ ικανοποιημένοι από κανέναν.
Χάρης Δημούτσος
Δημοειεύθηκε στήν εφημερίδα "Αχαρναϊκή" στίς 6/7/19