5 Δεκ 2019

Η Ουγγαρία αναδεικνύει τις διώξεις Χριστιανών σε διάσκεψη στη Βουδαπέστη

Η Ουγγαρία διοργάνωσε από τις 23 ως τις 26 Νοεμβρίου στη Βουδαπέστη τη 2η διεθνή διάσκεψη για τις διώξεις των Χριστιανών σε όλο τον κόσμο. Ο Πατριάρχης Αντιόχειας, Ιγνάτιος, διάβασε τη προσευχή την πρώτη μέρα, πριν το γεύμα στα Αραμαϊκά. 
Μεταξύ άλλων, βασικοί ομιλητές ήταν ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ο Νιγηριανός Επίσκοπος Μάθιου Χασάν Κουλέ, ο Γεώργιος Γ’, Πατριάρχης της ασσυριακής Εκκλησίας της Ανατολής, ο υφυπουργός της ουγγρικής κυβέρνησης, Tristan Azbej, υπεύθυνος βοηθείας προς διωκόμενους Χριστιανούς και άλλοι. Η κυβέρνηση Όρμπαν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της βοήθειας προς διωκόμενους Χριστιανούς σε όλο τον κόσμο, στέλνοντας οικονομική και υλικοτεχνική βοήθεια, ώστε οι Χριστιανοί να μην αναγκαστούν να μεταναστεύσουν από τα εδάφη τους για οικονομικούς λόγους. 
Ο κ. Azbej δήλωσε πως ένα «τείχος σιωπής» έχει εγερθεί γύρω από το πρόβλημα των διωγμών των Χριστιανών, παρά το μέγεθος του προβλήματος σε παγκόσμια κλίμακα. «Η ουγγρική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει το πρόγραμμα βοήθειας επειδή ο Χριστιανισμός είναι η πιο διωκόμενη θρησκεία στον κόσμο και η Ουγγαρία είναι Χριστιανικό έθνος. Ο τίτλος μου είναι Υφυπουργός για τη βοήθεια των διωκόμενων Χριστιανών. Πιστεύω ότι είμαι ο μόνος κυβερνητικός αξιωματούχος στον κόσμο με αυτόν τον τίτλο. Είμαστε Χριστιανικό έθνος. Είμαστε υπερήφανοι που το λέμε αυτό», ανέφερε. «Δεν υπάρχουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπου οι πολιτικοί επιτρέπεται να λένε κάτι τέτοιο. «Επί του παρόντος στον κόσμο, ο Χριστιανισμός είναι η πιο διωγμένη θρησκεία. Το 80% των ανθρώπων που διώκονται για την πίστη τους στον κόσμο είναι Χριστιανοί», πρόσθεσε. 
«Γι’ αυτό και έχουμε στήσει ένα πρόγραμμα για να τους βοηθήσει. Αλλά πρέπει να διευκρινίσω εδώ ότι δεν παρέχουμε μόνο άμεση βοήθεια στους Χριστιανούς. Αυτό δεν θα ήταν πολύ Χριστιανικό, έτσι;» είπε. «Έτσι, η υποστήριξή μας για τους Χριστιανούς είναι ρητή αλλά όχι αποκλειστική. Στους διεθνείς οργανισμούς προσπαθούμε να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση και ταυτόχρονα ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμα βοήθειας, ένα ανθρωπιστικό και πρόγραμμα ανασυγκρότησης, το οποίο έχει έναν πολύ μοναδικό χαρακτήρα παροχής βοήθειας απευθείας στις κοινότητες», ανέφερε.