7 Απρ 2020

ΔΕΚΑ Δημοτική Παράταξη Αχαρνών: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΑ 17 ΕΚ. ΕΥΡΩ

Απρίλιος 2019. Για την ιστορία. Ένας χρόνος πριν
Ο τότε Δήμαρχος Αχαρνών φέρνει προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο την έγκριση προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο Εσωτερικών για να μας «χαρίσουν» και τότε 18.236.656,68 €.
Είχε προηγηθεί τον Δεκέμβριο του 2018 η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να δώσει στον κ. Κασσαβό την εξουσιοδότηση να διαπραγματευτεί τη σύμβαση με το Υπουργείο Εσωτερικών.
Οι συνδιεκδικητές της δημαρχίας Σπύρος Βρεττός και Μιχάλης Βρεττός, παρά την ύψιστη σημασία του θέματος επέλεξαν να απέχουν τότε και από τα 2 δημοτικά συμβούλια. Για εκείνους τότε, δεν είχε ύψιστη σημασία να απαλλαγεί ο Δήμος Αχαρνών από τον βραχνά των 18 εκ. ευρώ.
Ύψιστη σημασία είχε να κερδίσουν τις επερχόμενες εκλογές και το έλλειμμα του Δήμου Αχαρνών ας πήγαινε πιο πίσω.
·         Νοέμβριος του 2019
Ο Δήμαρχος Σπύρος Βρεττός και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Μιχάλης Βρεττός, βάσει της νομοθεσίας, όφειλαν να φέρουν στο Δημοτικό Συμβούλιο τον Προϋπολογισμό του 2020. Δεν ήρθε ποτέ αυτό το θέμα προς συζήτηση, αν και ο Δήμος χωρίς προϋπολογισμό είναι αδύνατο να λειτουργήσει.
·         4 μήνες μετά.  Μάρτιος 2020
Πέρασαν 4 (!) ολόκληροι μήνες καθυστέρησης και το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είχε την παραμικρή ενημέρωση. Με ένα email στις 29 Μαρτίου και χωρίς την παραμικρή ουσιαστική ενημέρωση ανακοινώνεται ότι ο προϋπολογισμός έχει έλλειμμα 17 εκ. ευρώ και γι’ αυτό ζητάει ο Δήμαρχος να του παράσχουμε την εξουσιοδότηση να διαπραγματευτεί μια προγραμματική συμφωνία με το Υπουργείο Εσωτερικών.

Όλα εξελίχθηκαν με ένα πέπλο μυστικοπάθειας (γιατί άραγε;).

·         Χωρίς την οποιαδήποτε νύξη συνεργασίας σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.
·         Χωρίς να προβούν σε στοιχειώδη ενημέρωση, ως όφειλαν, πως προέκυψαν όλα αυτά για τα οποία ουδείς είχε ενημερωθεί.

Θα πάρουμε απαντήσεις τελικά εμείς και οι δημότες;

Για όλη αυτή τη κατάσταση προκύπτουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν από τη Δημοτική Αρχή:
1.   Τελικά θα μας εξηγήσουν για ποιο λόγο οι ίδιοι άνθρωποι δεν ψήφισαν πέρυσι το ίδιο έλλειμμα μετακυλίοντάς το, έναν χρόνο πιο πίσω, στις πλάτες των δημοτών; Τι άλλαξε φέτος και το περσινό «δάνειο» έγινε φέτος επιχορήγηση, εκτός από τον προφανή λαϊκισμό;
2.   Γιατί από τον Νοέμβριο δεν ενημέρωσαν ούτε τους δημότες ούτε τις παρατάξεις για την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί με τον προϋπολογισμό και το έλλειμμά του;
3.   Τα 17εκ. έχουν προκύψει αφού έχει προϋπάρξει συνεννόηση με το Υπουργείο Εσωτερικών και το Παρατηρητήριο. Γιατί δεν δίνουν στη δημοσιότητα και σε γνώση των Δημοτικών Συμβούλων το έγγραφο με τη γνώμη του Παρατηρητηρίου; Υποκρύπτεται κάτι;
4.   Μήπως επειδή οι τελεσίδικες αποφάσεις για προμηθευτές και απαλλοτριώσεις είναι μεγαλύτερες σε ύψος χρηματικού ποσού από το ύψος της επιχορήγησης; Μπορεί να υπάρξει υπεύθυνη ενημέρωση με ποια κριτήρια θα γίνει η επιλογή των τελικών δικαιούχων;

📌 Και ένα ακόμα πιο ξεκάθαρο ερώτημα που αφορά του δημότες. Οι κάτοικοι των Αχαρνών και των Θρακομακεδόνων με ποιο τρόπο θα δουν αυτά τα χρήματα να μεταφράζονται σε όφελος για τους ίδιους;
Εμείς ως παράταξη, δεν θα κάνουμε βήμα πίσω από το να διεκδικούμε να γίνεται πράξη η υποχρέωση του Δημάρχου και της δημοτικής αρχής να παρέχει άπλετη ενημέρωση προς το Δημοτικό Συμβούλιο, όλες τις δημοτικές παρατάξεις και τους δημότες. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο.
Και τότε σε σε κάθε ορατή και ξεκάθαρη λύση θα είμαστε δίπλα σε αυτούς που τις σχεδιάζουν.
Τις λευκές επιταγές όμως ας τις ζητήσει από τους δημοτικούς συμβούλους που είναι διατεθειμένοι να τις υπογράψουν. Αυτοί, κάποιο λόγο θα χουν..
Τι θα γράψει η ιστορία
Με όλη αυτή τη συμπεριφορά, η ιστορία θα γράψει ότι ακόμα ένας Δήμαρχος, συμπεριφέρεται ως σατράπης, θολωμένος από την εξουσία και την αυλή του, χωρίς δημοκρατικές αρχές, χωρίς τον δέοντα σεβασμό προς τους θεσμούς και την αντιπολίτευση, έχοντας ως σκοπό να την απαξιώσει.
Ο ίδιος έχει επιλέξει να διοικήσει μέσα από ένα κλειστό σύστημα εξουσίας, χωρίς καμία διάθεση συνεργασίας. Το πρόβλημα της διαχείρισης του δικού του άγχους για την εξουσία και των συνεργατών του, είναι όλο δικό τους.
Δυστυχώς, όμως, αυτή την παλαιάς κοπής αντίληψη για την εξουσία, πάλι ο τόπος μας και οι άνθρωποι του θα την πληρώσουν