9 Απρ 2020

''Kαρφί'' για κατάρρευση η Τουρκία: ''Ψάχνει'' 170 δισ. δολάρια ο Ερντογάν - Βαδίζει προς οικονομικό κραχ

Ένα βήμα πριν την οικονομική κατάρρευση βρίσκεται η Τουρκία σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ, μετά την άμεση ανάγκη εξεύρεσης πολλών δισ. δολαρίων λόγω της μεγάλης “τρύπας” που έχει δημιουργηθεί στην  οικονομία της χώρας.      
 
Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας
''Η οικονομία της Τουρκίας απαιτεί δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να εξυπηρετηθεί η χρηματοδότηση του ανεξόφλητου τεράστιου χρέους, αλλά δεν είναι σαφές όμως πού θα βρει τα χρήματα η τουρκική κυβέρνηση'', αναφέρει Τούρκος ειδικός.
“Έγκυρες πληροφορίες φέρουν την τουρκική κυβέρνηση να αναζητά εναγωνίως με κάθε τρόπο τη χρηματοδότηση από το εξωτερικό, για την αποπληρωμή περίπου 170 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα οποία απαιτούνται να πληρωθούν φέτος”, δήλωσε ο Erdal Sağlam, οικονομολόγος και αρθρογράφος για την εφημερίδα Cumhuriyet.
“Ωστόσο, η κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντιτίθεται σθεναρά στην προτροπή άλλων χωρών για αναζήτηση βοήθειας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πράγμα που σημαίνει ότι η Τουρκία δεν θα καταφύγει σε μετρητά στο ΔΝΤ ως έσχατη λύση”, δήλωσε ο Σαγλάμ. 
Η περίπτωση η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας να εξασφαλίσει γραμμή συναλλαγής με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, όπως έχουν κάνει κάποιες άλλες νομισματικές αρχές, είναι πιθανώς αβάσιμη λόγω των περιορισμένων συναλλαγματικών αποθεμάτων της Τουρκικής τράπεζας, της δολλαριοποίησης της οικονομίας και των νομικών διώξεων της τουρκικής τράπεζας  Halkbank στις ΗΠΑ, λόγω των σχέσεων με το Ιράν, τόνισε ο ίδιος.
Η τουρκική κεντρική τράπεζα ξοδεύει συνεχώς όλα τα υπόλοιπα αποθέματά της σε ξένο συνάλλαγμα για να στηρίξει τη τουρκική λίρα που κατρακυλά και οι αναλυτές της αγοράς πιστεύουν ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας θα βρεθεί σε πιθανό κραχ σε λίγους μήνες, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να ασχοληθεί άμεσα με άλλες πηγές χρηματοδότησης.
Ποιες όμως μπορεί να είναι οι άλλες πηγές χρηματοδότησης για την Τουρκία που μαστίζεται από τα μύρια όσα προβλήματα; 

Σχέδιο πιθανής ανωμαλίας σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο 

 

Πρόκειται πιθανότατα για την προσπάθεια "υφαρπαγής" από την Τουρκία, των τεραστίων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Α.Μεσόγειο και το Νότιο Αιγαίο, βασιζόμενη στην παράνομη συμφωνία Ερντογάν-Σαράι για την δημιουργία ΑΟΖ ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη.
Μια τέτοια προοπτική άλλωστε έχει ανακοινωθεί από τουρκικής πλευράς με πλήθος δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων, αλλά και του ίδιου του προέδρου της χώρας Ρ.Ν.Ερντογάν, .για το επόμενο γενικά διάστημα, ενώ όμως ο χρόνος τρέχει ενάντια στην χώρα και στις τεράστιες υποχρεώσεις της.
Η αγορά τρίτου πλωτού γεωτρύπανου με το όνομα “Kanouni” (Δίκαιο) αποσκοπεί στην υλοποίηση ενός απλού και αποτελεσματικού σχεδίου από τουρκικής πλευράς.
Η Τουρκία θέλει να πράξει αυτό που δεν άφησε η ΕΕ την Ελλάδα στην περίοδο του 2010 και να εκμεταλλευθεί η ίδια κάποια τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Μεσόγειο, για να λάβει πιθανότατα τα δάνεια που απαιτούνται για να σωθεί η παραπαίουσα τουρκική οικονομία.
Μιλάμε για χρυσοφόρα κοιτάσματα εντός της ελληνικής ΑΟΖ, τα οποία οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν πιθανότατα να υφαρπάξουν με ένα πολύ καλά μελετημένο σχέδιο δράσης, το οποίο έχουν όπως φαίνεται προετοιμάσει εδώ και μεγάλο διάστημα. 
Το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο συνοδεία στολίσκου με μονάδες επιφανείας και υποβρύχια, θα επιχειρήσει να "ερευνήσει" στην γνωστή ΑΟΖ νότια της Κρήτης για παράδειγμα, έχοντας στόχο την οριοθέτηση και την επιβεβαίωση της επιβουλής των τουρκικών συμφερόντων στην περιοχή.
Για αυτή την προσπάθεια η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να φτάσει μέχρι και σε πιθανή, μικρής ισχύος “εμπλοκή” με τον ελληνισμό, έχοντας σκοπό πάντα την διεθνοποίηση αυτών των παράλογων απαιτήσεων της, τα οποία θέλει να "νομιμοποιήσει δια των όπλων".
Το μόνο που προβληματίζει  έντονα την ηγεσία της γειτονικής χώρας είναι η έως τώρα αποφασιστική στάση της Ελλάδος, η οποία έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα αποδεχθεί καμμία πρόκληση σε αυτήν την θαλάσσια περιοχή.  
Στο επόμενο στάδιο και εφόσον “ευοδωθούν” τα σχέδια τους (πράγμα απίθανο), οι Τούρκοι θα θελήσουν να δώσουν ως εχέγγυο μέρος αυτών των κοιτασμάτων για να λάβουν υπέρογκα δάνεια από μεγάλους οίκους στην Δύση ή φιλικές χώρες της Μ.Ανατολής. 
Άλλος τρόπος να σωθεί η τουρκική οικονομία δεν υπάρχει και αυτό το γνωρίζει η “απέναντι” πλευρά.

Ο τρόπος αυτός αποκαλύφθηκε άλλωστε και με το σχεδιαζόμενο κανάλι της Κων/πολης, μετά τις πληροφορίες για παραχώρηση εκτάσεων στις αντίπερα όχθες του καναλιού στο κράτος του Κατάρ, για να χρηματοδοτηθεί μέρος του τεράστιου έργου.
Η Τουρκία θεωρείται αυτήν την περίοδο ως χώρα υψηλού κινδύνου όσον αφορά την εγχώρια και διεθνή πολιτική της, την χαμηλή κάλυψη των συναλλαγματικών διαθεσίμων της και τον υψηλό πληθωρισμό.
Ως εκ τούτου, είναι σχεδόν απίθανο να βρεθούν τόσα πολλά μαζεμένα χρήματα για ανασάνει η οικονομία της.
Η μόνη ελπίδα της Άγκυρας είναι τα θαλάσσια οικόπεδα στο Αιγαίο και την Α.Μεσόγειο, τα οποία όμως διαφυλάττουν ως “κόρη οφθαλμού” οι ισχυρές ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.
Για αυτό και η σκέψη μόνο μιας πιθανής ελληνοτουρκικής αναμέτρησης προκαλεί φόβο στην ελίτ της γειτονικής χώρας, διότι πολύ απλά αν επιχειρήσουν οι Τούρκοι να δράσουν, τότε θα παιχθούν τα πάντα σε ένα μικρό διάστημα, φέρνοντας "άγνωστα σενάρια" για το τουρκικό κράτος, ειδικά μετά το φιάσκο στον Έβρο.