3 Μαρ 2015

Μάρκαρης σε Die Welt: «Ο Βαρουφάκης ήταν το μεγαλύτερο λάθος του Τσίπρα»

ΠΛΕΚΕΙ ΤΟ ΕΓΚΩΜΙΟ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
  Το εγκώμιο του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα πλέκει σε συνέντευξή του στη «Die Welt» ο γνωστός συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Πέτρος Μάρκαρης, ο οποίος ωστόσο δεν μιλά με διόλου κολακευτικά λόγια για τον Γιάνη Βαρουφάκη, χαρακτηρίζοντας την τοποθέτησή του στο υπουργείο Οικονομικών το μεγαλύτερο λάθος του Τσίπρα. 
      Ο κ. Μάρκαρης υποστηρίζει πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 αποτέλεσαν την αρχή του τέλους για την ελληνική οικονομία, καθώς τότε δαπανήθηκαν πολλά δισεκατομμύρια τα οποία ήταν δάνεια και στη συνέχεια οι Έλληνες κλήθηκαν να πληρώσουν. 
      Εκφράζοντας την επιθυμία να γράψει ένα βιβλίο στις σελίδες του οποίου θα γίνεται αναφορά σε μία Ελλάδα, η κατάσταση της οποίας θα έχει βελτιωθεί, ο συγγραφέας αν και διευκρινίζει πως στις πρόσφατες εκλογές δεν ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, μιλάει με θετικά λόγια για τον Έλληνα πρωθυπουργό. 
       «Δεν το περίμενα όπως και πολλοί Έλληνες ότι ο Α. Τσίπρας θα αποδειχθεί τόσο καλός. Εγώ δεν τον ψήφισα. Αλλά τώρα σκέφτομαι πως είναι ο μοναδικός που κατανοεί τι ακριβώς χρειάζεται και πώς να προωθήσει τις απόψεις του. Εξεπλάγην για τον τρόπο που χειρίζεται την κατάσταση ο Α. Τσίπρας κι όχι μόνο εγώ αλλά και πολλοί Έλληνες», υποστηρίζει ο Π. Μάρκαρης. 
     Οσον αφορά την σχέση Αθηνών- Βρυξελλών, ο Έλληνας συγγραφέας θεωρεί πως «η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο της τρόικα, ακόμα και εάν αυτή έχει αποκτήσει άλλο όνομα προκειμένου να αισθάνονται οι Έλληνες καλύτερα». 
      «Ο Α. Τσίπρας αντιλήφθηκε αμέσως πως για να διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους εταίρους, το πρόγραμμά του δεν θα λειτουργούσε. Σε αντίθεση με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, τον Βαρουφάκη. Ο Τσίπρας μπορεί να συνομιλήσει στην Ευρώπη με τους Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Μάρτιν Σουλτς», πρόσθεσε ο Π. Μάρκαρης. 
        Ερωτηθείς αν η συνεργασία του Τσίπρα με τους ΑΝΕΛ ήταν λάθος ο δημιουργός του διάσημου αστυνόμου Κώστα Χαρίτου απαντά πως, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει κάνει αρκετά λάθη, αλλά το μεγαλύτερο έχει όνομα: Βαρουφάκης. «Είναι απίστευτα αλαζόνας και λέει ανόητα πράγματα…», σχολιάζει προσθέτοντας ότι τον έχει γνωρίσει προσωπικά. 
        «Συμπεριφέρεται σαν ταύρος σε υαλοπωλείο και μέχρι στιγμής η συνεργασία του με τον Τσίπρα περιορίζεται σε αυτό ακριβώς: ο Βαρουφάκης σπάει τα τζάμια και ο Τσίπρας είναι κοντά για να τα ξανακολλήσει. Κατά το πρόσφατο Eurogroup στις Βρυξέλλες έπρεπε ο Τσίπρας να συνομιλήσει τηλεφωνικά με την Μέρκελ για να επιτευχθεί συμφωνία, καθώς ο Βαρουφάκης λόγω χαρακτήρα δεν ήταν σε θέση να έρθει σε συμφωνία με τον Σόιμπλε», αναφέρει ο Π. Μάρκαρης, προσθέοντας ότι αν αποτύχει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κίνδυνος να δυναμώσουν «οι φασίστες της Χρυσής Αυγής είναι ορατός». 
     Ημερησία