4 Νοε 2016

Daily Mail:«Πρόσφυγες πληρώνουν για να επιστρέψουν στη Συρία από την Ελλάδα»

Δημοσίευμα της βρετανικής Daily Mail χαρακτηρίζει «τραγική» την κατάσταση που επικρατεί στα Hot spot στην Ελλάδα και παρουσιάζει δηλώσεις μεταναστών, οι οποίοι, όντας εγκλωβισμένοι για πολλούς μήνες, δηλώνουν διατεθειμένοι ακόμη και να πληρώσουν τους διακινητές τους, προκειμένου να επιστρέψουν στις χώρες τους, γνωρίζοντας ότι εκεί η ζωή τους θα τερματιστεί πολύ σύντομα.
Μετά το κλείσιμο των συνόρων, στην Ελλάδα εγκλωβίστηκαν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, σε μία περίοδο που η χώρα αντιμετωπίζει σημαντικά οικονομικά προβλήματα, σημειώνει το βρετανικό Μέσο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Άγγλων, μετά από πολλούς μήνες παραμονής στην Ελλάδα και δίχως να υπάρχει κάποιο πλάνο για το τι μέλλει γενέσθαι, ένας σημαντικός αριθμός μεταναστών και προσφύγων προτιμούν να επιστρέψουν στις χώρες τους, είτε αυτή είναι η Συρία, είτε το Ιράκ, από το να παραμείνουν σε κατάσταση ομηρίας στην Ελλάδα.
Ο 39χρονος Σύρος πρόσφυγας, Ταέρ αλ Ναχίρ, μίλησε για το δράμα που βιώνει στην Ελλάδα, μετά την απόδρασή του από την κόλαση στην Ντέιρ αλ Ζορ και τους τζιχαντιστές. Ο 39χρονος άνδρας έφτασε στην Ελλάδα με την οικογένειά του. Προορισμός του ήταν η Γερμανία. Γράφουμε «ήταν», διότι πλέον δηλώνει απογοητευμένος και έτοιμος να πληρώσει, αν βρει τα χρήματα, για να επιστρέψει στη Συρία. «Δώστε μου τα χρήματα για να πληρώσω τον διακινητή μου και εγώ θα επιστρέψω στη Συρία. Εκεί ο θάνατος θα είναι γρήγορος. Εδώ, πεθαίνουμε αργά», δηλώνει, σε μία προσπάθεια να εκφράσει την απόγνωση στην οποία έχει περιέλθει.
Ο 39χρονος δηλώνει απογοητευμένος από την αντιμετώπιση των Ευρωπαίων ηγετών, λέγοντας πως «μας αντιμετωπίζουν χειρότερα από τα σκυλιά και αυτή η κατάσταση είναι χειρότερη από εκείνη που ζούσαμε στη Συρία. Είναι αστείο όλο αυτό», τονίζει με αγανάκτηση. 
Ένας άλλος πρόσφυγας από τη Συρία, δηλώνει πως εγκατέλειψε το όνειρό του για μία νέα ζωή στην Ευρώπη. «Θέλω να επιστρέψω στη Συρία. Υπάρχει πόλεμος στη χώρα μου, αλλά στην Ελλάδα ζούμε εφτά μήνες σαν φυλακισμένοι», δηλώνει ο Αντάν από το Χαλέπι, ο οποίος περιέγραψε το ταξίδι του. «Φτάσαμε στο Διδυμότειχο, κοντά στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας με την οικογένειά μου, μετά από μήνες στους δρόμους, δίχως στέγη. Πήγαμε στο αστυνομικό τμήμα για να δώσουμε τα στοιχεία μας και από εκεί στην Ειδομένη, όπου καθίσαμε τρεις μήνες, περιμένοντας να συνεχίσουμε το ταξίδι μας», τονίζει και συμπληρώνει: «Πλέον αντιληφθήκαμε πως τα σύνορα είναι κλειστά για μας και αποφασίσαμε να επιστρέψουμε στο σπίτι μας».
Περισσότεροι από 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες είναι εγκλωβισμένοι για μήνες στην Ελλάδα. Μπροστά τους τα σύνορα της Ευρώπης είναι κλειστά, καθώς το πρόγραμμα μετεγκατάστασης δεν αποδίδει. Πίσω τους βρίσκεται η Τουρκία και στη γενέτειρά τους, ο πόλεμος και ο -σχεδόν- βέβαιος θάνατος.
Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων και ζητά βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ οι τοπικές κοινωνίες έχουν αρχίσει να εξαντλούν τις αντοχές και την υπομονή τους. Καθημερινές συμπλοκές μέσα στα κέντρα φιλοξενίας από διαφορετικές εθνικότητες, αντιπαραθέσεις, ενίοτε έντονες, με τους ντόπιους κατοίκους, άθλιες συνθήκες και χιλιάδες ανθρώπους σε απόγνωση, δίχως παρόν και μέλλον και αποφασισμένοι να κάνουν τα πάντα για να επιβιώσουν ή να πετύχουν το στόχο τους, δίχως, πλέον, να έχουν τίποτα να χάσουν.
Ένα «γιγαντιαίο ηφαίστειο» έτοιμο να εκραγεί, σε μία χώρα που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της και να επιβιώσει εν μέσω μνημονίων και βίαιης κατάπτωσης του επιπέδου διαβίωσης.