26 Φεβ 2017

Ρίξ' τα όλα στον Σόιμπλε... (όπως ο Λαζόπουλος)

Του Μανώλη Καψή 
 Η αλήθεια είναι ότι οι ημέρες δεν προσφέρονται για κριτική... Όχι μόνο λόγω λαγάνας και σπανακόπιτας... Αλλά να, από την Τρίτη το μεσημέρι που οι Σπίρτζης και Τζανακόπουλος κήρυξαν στην ΕΡΤ το τέλος της λιτότητας και της κρίσης, εγώ προσωπικά "παρτάρω" διαρκώς, ενώ βλέπω δίπλα μου μόνο χαμογελαστούς και ευτυχισμένους ανθρώπους και δεν θέλω με τίποτα να τους χαλάσω τη διάθεση. Ζούμε ιστορικές στιγμές. Το είπε άλλωστε και η Ακριβοπούλου.
Βλέπω και τα μέτρα που έρχονται, βλέπω και τις αντιδράσεις. Οι Συριζαίοι θα τα ψηφίσουν όλα γιατί υπάρχει και το "τυράκι" με τα αντίμετρα (και απορρίπτω όλα αυτά που σκέφτεστε για την καρέκλα...), ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καταψηφίζουν, κάνοντας λόγο για "υποχώρηση, συνθηκολόγηση" και άλλα ηχηρά παρόμοια. Κλασικά...
Οι Συριζαίοι βρίσκονται στη γνωστή σύγχυση. (Καμμία έκπληξη). Κι αν δεν με πιστεύετε, δείτε το βίντεο με την προχθεσινή συνέντευξη του Γιάννη Δραγασάκη στον Νίκο Χατζηνικολάου: "Δεν θα φέρουν οι μεταρρυθμίσεις την έξοδο από την κρίση", δηλώνει σοβαρός σοβαρός ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης! Ενώ ο άλλος επιμένει πως το δημοσιονομικό ισοζύγιο των μέτρων θα είναι μηδενικό... Τότε, γιατί παίρνουμε μέτρα, σύντροφε; Για να κρατιέται "ζεστή" η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ; Και εμφανίστηκε και ο Τσίπρας στη Βουλή και είπε ότι με τη συμφωνία "παίρνουμε", δεν δίνουμε! (Καταλάβατε γιατί δεν έκλεινε η διαπραγμάτευση. Μας δίνανε τόσα πολλά που δεν ξέραμε πού να τα βάλουμε...).
Εντάξει. Θα προσπαθήσουν να μας πείσουν ότι τα μέτρα 3 δισ. περίπου σε αφορολόγητο και συντάξεις, που θα ισχύσουν ίσως ηδη απο το φθινόπωρο του 2018, δεν θα επηρεάσουν τα εισοδήματα, γιατί θα μπορούν ΑΝ πιάσουν τον στόχο του 3,5% πλεόνασμα, το υπερβάλλον πλεόνασμα ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ (το πάνω δηλαδή από το 3,5%), να το διαθέσουν σε μειώσεις φόρων ΑΠΟ ΤΟ 2019 και μετά... (Ο Νίκος Παππάς ακόμα δεν έχει καταλάβει τι συμφώνησε ο Τσακαλώτος και βγαίνει περιχαρής στις τηλεοράσεις και δηλώνει πως θα ξαναδώσουν τη 13η σύνταξη... Ή τα δηλώνει αυτά ακριβώς επειδή έχει καταλάβει τι έχει συμφωνήσει ο Τσακαλώτος;). 
Και η αντιπολίτευση; Μήπως όμως κι εδώ έχουμε συμπτώματα σύγχυσης; Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι κατηγορούν την κυβέρνηση ότι καθυστερεί να κλείσει την αξιολόγηση, επαναφέροντας τα σενάρια του Grexit. Στο Twitter κυκλοφορεί μάλιστα και βίντεο με δηλώσεις Συριζαίων (και του πρωθυπουργού) με τις ημερομηνίες-ορόσημα που χάθηκαν (θυμίζει όντως λίγο Ελληνοφρένεια). Όταν διαφαίνεται όμως η λύση, σύσσωμη η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι "υποχώρησε, συμβιβάστηκε, συνθηκολόγησε, τα έδωσε όλα" και άλλα τινά... Ώπα. Να οργανωθούμε παιδιά. 
Έπρεπε να κλείσει η αξιολόγηση ή όχι; Πάλι ταμπούρλα; Μου θυμίζει λίγο τον καθηγητή μου στα μαθηματικά. Έβαζε μια δύσκολη άσκηση και σε καλούσε να δώσεις άμεσα την απάντηση. "Έλα γρήγορα", φώναζε. "Θέλω απάντηση τώρα. Εύκολο είναι. Πες μου τη λύση... Άντε ντε...". Και όταν εσύ έδινες τη λάθος (φυσικά) απάντηση, σχολίαζε με θριαμβευτικό ύφος. "Βιάστηκες...". 
Ξέρω... Θα μου πει ο Κικίλιας ότι, ναι, η αντιπολίτευση ήθελε να κλείσει η συμφωνία αλλά όχι και οποιαδήποτε συμφωνία. Και ότι η ανικανότητα της κυβέρνησης, οι ιδεολογικές της αγκυλώσεις οδηγούν σε συμφωνίες που προβλέπουν μόνο φόρους, φόρους, φόρους και μειώσεις, μειώσεις, μειώσεις... Εν μέρει σωστό.
Η αλήθεια είναι όμως ότι από τα σχόλια της αντιπολίτευσης (και πίσω από τις γραμμές) διαφαίνεται η αρχέγονη αμφιθυμία των φιλοευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων για το μνημόνιο.
Τόσο οι συντηρητικοί όσο και οι σοσιαλδημοκράτες αναγνωρίζουν την ανάγκη των ριζικών μεταρρυθμίσεων, ομολογούν την ανάγκη των μνημονίων, αλλά αρνούνται την αποδοχή (την ιδιοκτησία) των μέτρων που τις συνοδεύουν. Για λόγους πολιτικού κόστους προτιμούν η ευθύνη να βαραίνει τους ξένους. Για όλα φταίει ο κακός Σόιμπλε, που θα έλεγε και ο Λάκης... Γι' αυτό και αποφεύγουν πεισματικά να παρουσιάσουν το δικό τους πρόγραμμα. Μήπως όμως να οργανωθούμε;
 capital.gr