11 Μαΐ 2018

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας απέρριψε το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου από τα 16

Βέτο σε νομοσχέδιο που θα διευκόλυνε την αλλαγή ταυτότητας φύλου και ονόματος σε δημόσια έγγραφα στην Πορτογαλία έβαλε ο πρόεδρος της χώρας, Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα. 
Ο νόμος, που ενέκρινε η πορτογαλική βουλή στις 13 Απριλίου και χρειαζόταν την υπογραφή του προέδρου για να τεθεί σε ισχύ, θα επέτρεπε στους ενδιαφερόμενους με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων ή των κηδεμόνων τους να κάνουν τις αλλαγές από τα 16 -κι όχι από τα 18 όπως ισχύει σήμερα – χωρίς να υποχρεούνται να παρουσιάζουν ιατρική γνωμάτευση.
Ο Πρόεδρος ζήτησε από τους βουλευτές να εξετάσουν την ανάγκη να υποβάλλονται σε ιατρική εξέταση οι κάτω των 18. Εξηγώντας την απόφασή του είπε ότι αν υπάρχει πιθανότητα το ενδιαφερόμενο άτομο να προβεί μελλοντικά σε εγχείρηση αλλαγής φύλου, τότε θα είναι «λογικό» να ζητήσει ιατρική γνώμη σε πρώιμο στάδιο.
Η Βουλή θα πρέπει τώρα να προβεί σε τροποποίηση του νομοσχεδίου λαμβάνοντας υπόψιν τις επισημάνσεις του Προέδρου ή να το ξαναψηφίσει -αλλά αυτή τη φορά με απόλυτη πλειοψηφία. Σε μια τέτοια περίπτωση ο πρόεδρος θα υποχρεωθεί να το υπογράψει.