15 Μαΐ 2018

Ι.Μ. Κονίτσης: «Ο αγώνας για την ένωση της Βορείου Ηπείρου με την Ελλάδα συνεχίζεται»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις για την Επέτειο της επιτυχούς λήξης του Αυτονομιακού Αγώνα των Βορειοηπειρωτών το 1914.

Τις εκδηλώσεις διοργάνωσε όπως κάθε χρόνο η Ι.Μ. Δρυϊνουπόλεως στο Δελβινάκι.

Μετά το τέλος της αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, τελέστηκε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πρωτεργατών του Αγώνα και όλων των αδίκως θανατωθέντων αδερφών μας κατά την περίοδο του κομμουνισμού στην Αλβανία. Στη συνέχεια τελέστηκε τρισάγιο στον τάφο του Μητρ. Δρυϊνουπόλεως Βασιλείου και ακολούθησε επίκαιρη ομιλία για το Βορειοηπειρωτικό από τον Σεβ/το Μητρ. κ. Ανδρέα. Οι εκδηλώσεις έληξαν με ειρηνική πορεία προς το ηρώο, όπου εψάλη ο Εθνικός Ύμνος και εγκρίθηκε το ψήφισμα των εκδηλώσεων.
Η ανακοίνωση της Μητρόπολης Κονίτσης αναφέρει:
Με εκκλησιαστικό και εθνικό παλμό, καθώς και με την συμμετοχή πλήθους κόσμου, γιορτάστηκε και φέτος, στο ηρωικό Δελβινάκι, η επέτειος του Αυτονομιακού Αγώνος της Βορείου Ηπείρου (17.2.1914) και της υπογραφής του «Πρωτοκόλλου της Κερκύρας» (17.5.1914). Οι εκδηλώσεις έλαβαν χώραν την Κυριακή, 13 Μαΐου 2018. Μετά την Θ. Λειτουργία και το ιερό Μνημόσυνο για τους πρωτεργάτες και τους πεσόντες πολεμιστές, ακολούθησε το τρισάγιο επί του τάφου του Δρυινουπόλεως ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ και η ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτου Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κυρίου ΑΝΔΡΕΟΥ. Η όλη εκδήλωση έκλεισε με την ειρηνική πορεία μέχρι το Ηρώο της ιστορικής κωμοπόλεως, όπου εψάλη τρισάγιο υπέρ πάντων των ηρωικώς αγωνισαμένων και πεσόντων εις τους αγώνας του Έθνους, και ενεκρίθη ομόφωνα το ακόλουθο
ΨΗΦΙΣΜΑ
«1) Κάνουμε θερμή έκκληση προς την Ηγεσία των Βορειοηπειρωτών αδελφών μας να ομονοήση. Ο αγώνας για την Ένωση της Βορείου Ηπείρου με την Ελλάδα απαιτεί, προ παντός, ενότητα και ψυχικό σθένος. Στους σημερινούς, τόσο δύσκολους καιρούς, οι γκρίνιες και οι διαμάχες είναι ανεπίτρεπτη πολυτέλεια. Γι’ αυτό, πρέπει να ισχύση η προτροπή του μακαριστού Ιεράρχου ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΥ: «Ισχύς εν τη ενώσει».
2) Απαιτούμε από την Αλβανική Κυβέρνηση να σταματήση πάραυτα την ποικιλότροπη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών, ιδίως της ηρωικής και αδούλωτης Χειμάρρας. Κι’ ακόμη να εγκαταλείψη τα σχέδιά της για την δήθεν «Μεγάλη Αλβανία» εις βάρος της Ελλάδος, όπως επίσης και για την … επανεγκατάσταση των «Τσάμηδων» στην Θεσπρωτία. Η Ελλάδα έχει δηλώσει κατηγορηματικά, ότι «θέμα ″Τσάμηδων‶ δεν υπάρχει».
3) Παρακαλούμε τους αδελφούς Βορειοηπειρώτες, οι οποίοι διαμένουν στην Ελλάδα, να προβούν σε νόμιμες κινητοποιήσεις προς την Κυβέρνηση και όλον, εν γένει, τον πολιτικό κόσμο της Πατρίδος μας. Ας παραδειγματίζωνται από τον Παλαιστινιακό Λαό, ο οποίος δεν σταματάει τον αγώνα του για την εθνική του αποκατάσταση, μολονότι έχει απέναντί του το πανίσχυρο κράτος του Ισραήλ.
4) Απαιτούμε από την Τουρκία να σταματήσουν οι προκλητικές δηλώσεις της Ηγεσίας της, όπως ότι ο Ελληνικός Στρατός, φεύγοντας από την Μικρά Ασία … έκαψε δήθεν την Σμύρνη! Τέτοιες δηλώσεις, καθώς και ενέργειες που παραβιάζουν τον εναέριο Ελληνικό χώρο, υπονομεύουν την ειρηνική συνύπαρξή της με την Ελλάδα.
5) Ζητούμε να αφεθούν πάραυτα ελεύθεροι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, οι οποίοι είναι παρανόμως φυλακισμένοι στην Αδριανούπολη, περισσότερο από δύο μήνες. Ο Πρόεδρος Ερντογάν να μην εξομοιώνη τους δύο Έλληνες με τους οκτώ (8) αξιωματικούς Τούρκους. Διότι αυτοί μεν εζήτησαν πολιτικό άσυλο, ενώ οι ημέτεροι έχουν συλληφθή. Είναι δύο εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις.
6) Χαιρετίζουμε τους Βορειοηπειρώτες και τους Κυπρίους αδελφούς. Τους προτρέπουμε να μη χάσουν το αγωνιστικό τους φρόνημα και να μη σταματήσουν να προσεύχωνται. Η Υπεραγία Θεοτόκος να τους σκέπη και ο Χριστός να τους ευλογή. Τέλος,
7) Ο αγώνας για την Ένωση της Βορείου Ηπείρου με την Ελλάδα, συν Θεώ, συνεχίζεται.