2 Ιουν 2019

Εθνική κατάντια: Ο Ν. Αναστασιάδης διέταξε την Εθνική Φρουρά να μην επέμβει στη Νεκρή Ζώνη – Παράτησαν τις περιουσίες τους οι Κύπριοι στον Αττίλα – Επέλαση των κατοχικών δυνάμεων

Κλιμακώνεται η ένταση στην περιοχή της Δένειας στην Κύπρο, αφού και το Σάββατο, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, Τ/κ και Τούρκοι γεωργοί συνεχίζουν να θερίζουν χωράφια που καλλιεργήθηκαν από Ε/κ γεωργούς. Την ίδια στιγμή ο κατοχικός στρατός ενισχύει τις δυνάμεις του στην περιοχή, ενώ τόσο ο Ν. Αναστασιάδης όσο και τα Ηνωμένα Έθνη σφυρίζουν αδιάφορα, παρά τις εκκλήσεις των Ε/κ για βοήθεια. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας προφανώς θέλει να αποφύγει την στρατικοποίηση της έντασης. Μόνο έτσι εξηγείται το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει ακόμα επέμβαση της Εθνικής Φρουράς.
Στην περιοχή της Δένειας από το πρωί βρίσκονται Τ/κ και Τούρκοι γεωργοί με έντονη την παρουσία του κατοχικού στρατού εντός της νεκρής ζώνης.
Ανησυχεί το γεγονός ότι σήμερα περισσότεροι Τούρκοι στρατιώτες βρίσκονται στην περιοχή, σε κοντινή απόσταση από τους Ε/κ γεωργούς.
Κάτοικοι και γεωργοί της Δένειας παρακολουθούν με κιάλια από μακριά τα χωράφια τους την ώρα που οι Τούρκοι τα θέριζαν/Φωτο: alphanews.live
Σε δηλώσεις του στο philenews, ο κοιντάρχης της Δένειας, Χριστάκης Παναγιώτου, είπε πως σήμερα στη νεκρή ζώνη έχουν μεταβεί και οι Ε/κ γεωργοί να θερίσουν τα σπαρτά τους, ενώ από την άλλη το ίδιο προσπαθούν να πράξουν και οι Τ/κ.
Ο κοιντάρχης της Δένειας, Χριστάκης Παναγιώτου
Σημείωσε ακόμη πως στην περιοχή έσπευσαν περισσότερα μέλη της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να διαβουλευθούν με τους αξιωματικούς του κατοχικού στρατού, ενώ άλλοι προσέχουν τους Ελληνοκύπριους που θερίζουν τα χωράφια τους περίπου 100-200 μέτρα πιο πίσω.
Μάλιστα ο κ. Παναγιώτου δήλωσε:
«Να προσπαθήσουμε με ηρεμία να λυθεί το πρόβλημα γιατί δεν συμφέρει σε κανένα. Δεν είναι σωστό να έχουμε ένταση».
Η κάμερα του Alpha Κύπρου εισήλθε στη νεκρή ζώνη και κατέγραψε εικόνες 100 μέτρα περίπου μακριά από τους Τούρκους στρατιώτες.
Παρακολουθεί η Κυβέρνηση- Εντάλματα σύλληψης ζητούν οι αγροτικές οργανώσεις
Σε δηλώσεις του την Παρασκευή, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, τόνισε ότι, «δυστυχώς, συνεχίζονται αυτές οι προκλητικές ενέργειες από την τουρκική πλευρά και από τον κατοχικό στρατό στη νεκρή ζώνη. Η Κυβέρνηση παρακολουθεί στενά αυτές τις εξελίξεις και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ».
Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση είναι σε διαρκή συνεννόηση με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ «η οποία πρέπει να ομολογήσουμε ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες από τη συμπεριφορά των κατοχικών «αρχών».
Ερωτηθείς αν οι προκλήσεις γίνονται εντός της νεκρής ζώνης, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «οι δικές μας πληροφορίες είναι ότι αφορά τη νεκρή ζώνη. Χρειάζεται προσοχή, υπάρχουν κάποιες ρυθμίσεις επί τόπου στις διάφορες περιοχές. Η Κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεννόηση και προσπαθούμε να βρούμε ένα τρόπο για να λυθεί και αυτή η τεχνητή κρίση».
Σε ανακοίνωση του το Υπουργείο ανέφερε ότι, «το ΥΠΕΞ πληροφορεί ότι, σε συντονισμό με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας, παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή στενά τις εξελίξεις και προβαίνει σε όλα τα διαβήματα και παραστάσεις που κρίνονται σκόπιμα προς την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ».
Από την άλλη, οι αγροτικές οργανώσεις, καταδίκασαν έντονα τα όσα διαδραματίζονται στη Δένεια. Οι αγροτικές οργανώσεις ΠΕΚ – ΕΚΑ – Παναγροτικός Σύνδεσμος – Νέα Αγροτική Κίνηση και Ευρωαγροτικός, οι οποίες εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν ότι «οι Τουρκοκύπριοι μπήκαν στη νεκρή ζώνη και θέρισαν τα χωράφια των Ελληνοκυπρίων, χρησιμοποιώντας ως ασπίδα τους Τούρκους στρατιώτες».
Οι αγροτικές οργανώσεις ζητούν από την Κυβέρνηση, «η οποία έχει την απόλυτη ευθύνη για την προστασία των δικαιούχων γεωργών μας, να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς τα Ηνωμένα Έθνη, υπεύθυνα για την επιτήρηση της νεκρής ζώνης, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για τις συνεχιζόμενες εγκληματικές παραβιάσεις των Τούρκων σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας» καταλήγει η ανακοίνωση.