30 Ιουν 2019

Ο Π.Παυλόπουλος δεν υπογράφει τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη - Γιατί δεν έκανε το ίδιο και με τη συμφωνία των Πρεσπών;

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας,δεν θα υπογράψει τα διατάγματα για τον ορισμό της ηγεσίας της δικαιοσύνης που αποφάσισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήδη είχαν προκηρυχθεί οι εκλογές.
Η Προεδρία της Δημοκρατίας, όπως αναφέρουν πληροφορίες, θα αφήσει τα διατάγματα για τον ορισμό νέου Εισαγγελέα και Πρόεδρου του Αρείου Πάγου στο συρτάρι έως ότου τελειώσουν οι εκλογές και βγει η νέα κυβέρνηση.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δηλαδή δεν θα τα υπογράψει, θα τα αφήσει «ανενεργά», ακυρώνοντας στην πράξη την επιλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που αποφάσισε πρόωρα να επιλέξει νέα ηγεσία στη δικαιοσύνη, παρά τις αντιδράσεις. Με τη στάση της η Προεδρία της Δημοκρατίας θα δώσει τη δυνατότητα στην νέα κυβέρνηση να ορίσει τη νέα ηγεσία της δικαιοσύνης για τα επόμενα χρόνια.
Αυτή η απόφαση προκαλεί ερωτήματα και για τη στάση του ΠτΔ στη συμφωνία των Πρεσπών, αφού τότε, όπως και τώρα ήταν ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δρούσε χωρίς τη λαϊκή νομιμοποίηση.
Η άρνηση να υπογράψει αποδεικνύει πως αν υπάρχει θέληση υπάρχει τρόπος. Στις Πρέσπες μάλλον δεν υπήρχε... θέληση.
Η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας θα αποτελέσει ισχυρό πλήγμα στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, καθώς μια σοβαρή απόφαση της θα ακυρωθεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη μη υπογραφή των διαταγμάτων θα αδειάσει την κυβέρνηση σε ένα μείζονος σημασίας θέμα, όπως η επιλογή της ηγεσίας της δικαιοσύνης.
Τα διατάγματα έχουν σταλεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας από καιρό, όμως σήμερα 30 Ιουνίου, λήγει η θητεία της ηγεσίας της δικαιοσύνης και φεύγουν λόγω συνταξιοδότησης η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου και ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πέππας.

Ως την αποχώρηση τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίσει ότι δεν επρόκειτο να υπογράψει, όπως είχε κάνει άλλωστε και το 2016, όταν είχε και τότε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πρόωρα, πριν φύγει η τότε Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, επιλέξει ως νέα Εισαγγελέα την Ξένη Δημητρίου.