9 Αυγ 2019

Γιατί περιφρονούν τα παιδιά που σπουδάζουν στην Ελλάδα;

Είδα στο διαδίκτυο μια φωτογραφία αρχηγού κόμματος με την κόρη της στο εξωτερικό, όπου και σπουδάζει. Και πολύ καλά κάνει. Τι να κάνει η κοπέλα σε αυτό το μπάχαλο που λέγεται Ελληνικό ΑΕΙ;
Γνωρίζω υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ που σπούδασαν στο εξωτερικό, άλλους που δίδαξαν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και κάποιους άλλους που έκαναν και τα δύο.
Και σπούδασαν και δίδαξαν.
Θα διανοούνταν ποτέ ο κ. Δραγασάκης να βάψει με σπρέυ, τοίχο Σοβιετικού πανεπιστημίου;
Θα τολμούσε ο κ.Κοτζιάς να κάνει κατάληψη σε κτήριο πανεπιστημίου της Ανατολικής Γερμανίας;
Υπήρχε ποτέ περίπτωση ο κ. Τσακαλώτος να «κτίσει» γραφείο καθηγητού στην Μ.Βρετανία;
Μήπως ο κ.Χουλιαράκης θα είχε την δυνατότητα να διαλύσει πρυτανικό συμβούλιο σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ;
Η απάντηση είναι αυτονόητη. Ούτε μια στο εκατομμύριο. Στις μεν Λαϊκές Δημοκρατίες θα τους έτρωγε το μαύρο σκοτάδι, στον δε πολιτισμένο, δυτικό κόσμο θα τους ξαπόστελναν δια βίου στην Ελλάδα.
Αφού λοιπόν γνωρίζουν τις συνθήκες που επικρατούν σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου, γιατί δεν θέλουν οι ίδιες συνθήκες να επικρατούν και στα Ελληνικά πανεπιστήμια;
Γιατί κρατούν αυτό το προνόμιο για τους ίδιους και για τα παιδιά τους; Είναι ικανοποιημένοι με την εικόνα που έχουν οι πανεπιστημιακές μας σχολές;
Η απάντηση είναι πως δεν τους ενδιαφέρει.
Ανέκαθεν η Αριστερά, στα λόγια, ήταν υπέρ των πολλών και στην πράξη υπέρ των λίγων. Ο όρος «νομενκλατούρα» δεν αποδόθηκε τυχαία στις συνθήκες που επικρατούσαν στις Λαϊκές Δημοκρατίες.
Από την άλλη την πλευρά η φιλελεύθερη παράταξη, μετά από κρατικιστικές αμφιταλαντεύσεις, τάχθηκε υπέρ της λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων. Και τώρα με την νέα κυβέρνηση θέλει να εξαλείψει όλες τις θλιβερές εικόνες που αποτελούν ντροπή για τον πολιτισμό μας.
Βλέπουμε φωτογραφίες από πανεπιστήμια της Κεντρικής Αφρικής και ζηλεύουμε. Βλέπουμε και εικόνες από τα ημεδαπά πανεπιστήμια και νομίζουμε πως αυτά βρίσκονται στη πολύπαθη Συρία.
Η προσπάθεια που κάνει ο Κυρ.Μητσοτάκης να προσφέρει στα ελληνόπουλα που σπουδάζουν στην πατρίδα τους, τις ίδιες συνθήκες σπουδών που απολαμβάνουν και όσοι σπουδάζουν στο εξωτερικό, ενοχλεί.
Και ενοχλεί αυτούς που, υποκριτικά, μάχονται για ένα «δημοκρατικό πανεπιστήμιο». Ας τολμήσουν οι νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ που σπουδάζουν στο εξωτερικό να εφαρμόσουν «τις ανατρεπτικές ιδέες τους» στα αμφιθέατρα των αλλοδαπών πανεπιστημίων. Θα εκδιωχθούν κλωτσηδόν και με συνοπτικές διαδικασίες.
Εδώ και σαράντα χρόνια τα πανεπιστήμια μας έχουν παραδοθεί στα χέρια της Αριστεράς, με τεράστια ευθύνη των νέων της Νέας Δημοκρατίας, των οποίων οι δραστηριότητες στις σχολές εξαντλούνται στην διοργάνωση εκδρομών και πάρτυ. Είχαν και εξακολουθούν να έχουν την συντριπτική πλειοψηφία, αλλά μόνον στα χαρτιά.
Σήμερα, ήρθε η ώρα να στηρίξουν έμπρακτα την προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να γίνει το Ελληνικό Πανεπιστήμιο, από πλευράς συνθηκών, εφάμιλλο με αυτά των άλλων κρατών της ΕΕ και της...Αφρικής.
Στις δημοκρατίες επικρατεί η θέληση των πολλών και όχι των λίγων. Γιατί οι λίγοι μπορούν να επιβληθούν στους πολλούς, μόνον με την βία.
Και μέχρι τώρα αυτό γινόταν στα Ελληνικά ΑΕΙ. Δεν νομίζετε πως ήρθε η ώρα αυτό να αλλάξει;
Σάκης Μουμτζής  liberal