9 Ιαν 2018

Οι αστυνομικοί των ΗΠΑ σκότωσαν σχεδόν 1.000 ανθρώπους μέσα στο 2017

Συνολικά 987 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από σφαίρες αστυνομικών πέρσι, ενώ το 2016 τα θύματα ήταν 963 και το 2015 995, αναφέρει η εφημερίδα η οποία τα τρία τελευταία χρόνια καταγράφει τα επεισόδια με πυροβολισμούς στα οποία εμπλέκονται αστυνομικοί.
Τα στοιχεία της βασίζονται σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, σε επίσημες ανακοινώσεις και στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.
Στις ΗΠΑ δεν υπάρχει καμμία άλλη επίσημη καταγραφή αυτών των επεισοδίων.Η χρήση θανάσιμης βίας από αστυνομικούς είναι ένα θέμα που προκαλεί έντονες αντιπαραθέσεις τα τελευταία χρόνια, ιδίως μετά τον θάνατο πολλών άοπλων Αφροαμερικανών από αστυνομικά πυρά.
Σύμφωνα πάντα με την Post, πέρσι σκοτώθηκαν 19 άοπλοι Αφροαμερικανοί από αστυνομικούς. Συγκριτικά, το 2016 είχαν σκοτωθεί 17 και το 2015 36. Ο αριθμός των Αφροαμερικανών που έχασαν τη ζωή τους από αστυνομικά πυρά, είτε ήταν άοπλοι είτε όχι, είναι δυσανάλογος σε σύγκριση με τον πληθυσμό τους: το 22% των θυμάτων ήταν Αφροαμερικανοί, τη στιγμή που οι μαύροι άνδρες δεν αποτελούν παρά μόνο το 6% του πληθυσμού των ΗΠΑ.
Συνολικά, ασχέτως φυλής, αστυνομικοί σκότωσαν πέρσι 68 άοπλους ανθρώπους. Ο αριθμός αυτός ήταν 51 το 2016 και 94 το 2015.
«Η προβολή που έχει δοθεί σε αυτό το πρόβλημα ανάγκασε τους αστυνομικούς να είναι πιο προσεκτικοί όταν βρίσκονται σε καταστάσεις με κάποιο άοπλο άτομο», είπε στην εφημερίδα ο Τσακ Ουέξλερ, ο εκτελεστικός διευθυντής του Police Executive Research Forum.
Η ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI) ανέφερε από την πλευρά της ότι 46 αστυνομικοί έπεσαν πέρσι στο καθήκον.
Πηγή: reader.gr