8 Ιαν 2018

Η Αναστασία Μπράχου για το "Μακεδονικό"

Η ΑΝΑΓΚΗ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΠΟΤΕ ΚΑΛΑ ΠΑΖΑΡΕΜΑΤΑ 
(Βεν. Φραγκλίνος) 
               
Τις τελευταίες μέρες, εντελώς  απροειδοποίητα και ξαφνικά, άνοιξε με τον πλέον επίσημο τρόπο το θέμα της ονομασίας του γειτονικού κράτους. Διακινούνται σενάρια που μόνο σύγχυση προκαλούν. Τίθενται επομένως  μερικά ερωτήματα που ξεκινούν από την χρονική συγκυρία που το θέμα μπαίνει στο τραπέζι  των διαπραγματεύσεων και εκτείνονται μέχρι την ίδια την φύση του προβλήματος.
Η διένεξη για την ονοματοδοσία διαρκεί πολλά χρόνια και έχει περάσει μέχρι τώρα από διάφορες φάσεις. Διερωτάται λοιπόν κανείς, γιατί ενώ η χώρα άντεξε  σε αφόρητες πιέσεις ακόμη και όταν οι συγκυρίες ήταν άκρως δυσμενείς, κάποιοι επιχειρούν στην παρούσα περίσταση να κλείσουν το θέμα όπως-όπως. Κάποιοι που θεωρούν ότι τώρα, που η χώρα βρίσκεται, από δικά  μας κυρίως λάθη, σε κατάσταση οικονομικού προτεκτοράτου,  με εκμηδενισμένο διεθνές κύρος και χωρίς εσωτερικές αντιστάσεις είναι η μεγάλη ευκαιρία  να αποσπάσουν την περιπόθητη σύμφωνη γνώμη. Προσφέρουν δε ως  ευτελές αντάλλαγμα στους υπογράφοντες μερικούς μήνες παράταση παραμονής  τους στη εξουσία. Γιατί στην χώρα μας η κυβέρνηση δεν κατευθύνει. Πολύ λίγο την απασχολεί  η πορεία της χώρας και η μοίρα των ανθρώπων της.
 Προφανώς επειδή δεν ανήκω στην ομάδα των ανθρώπων που σχεδιάζουν την πολιτική της χώρας δεν μπορώ και να γνωρίζω τις επιμέρους λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης. Θα ήθελα πάντως να πω ότι θα πρέπει οι πολίτες της χώρας να κατανοήσουν ότι η αποδοχή σύνθετης  ονομασίας σημαίνει, σε βάθος κάποιου χρόνου, την αποδοχή της χρήσεως στην πράξη των λέξεων ‘’Μακεδονία΄΄ και ‘’μακεδονικός΄’ αυτούσιες, μόνες τους και χωρίς προσδιορισμούς. Καμιά συνθήκη δεν μπορεί να είναι αρκούντως δεσμευτική και ικανή να αποτρέψει αυτό που γίνεται και τώρα που το FYROM κατάντησε σκέτο Μακεδονία χωρίς φιόγκους και κορδέλες.
 Η πολιτική ηγεσία της χώρας πρέπει να δηλώσει με ευθύτητα και ειλικρίνεια ότι η άρση των αξιώσεων της γείτονος που αφορά το σύνταγμα, την παιδεία, τα σχολικά βιβλία και όλους τους σχετικούς ιδεολογικούς μηχανισμούς δεν  διασφαλίζεται με τίποτε. Αυτά που συμβαίνουν και τώρα με την πλαστογράφηση της ιστορίας και την οικειοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, μάλλον θα εξακολουθήσουν   εφόσον  δεν θα υπάρχει η καλή θέληση  των αντισυμβαλλόμενων.  Και το χειρότερο είναι ότι δεν θα έχει απομείνει στην χώρα καμιά δυνατότητα αντίδρασης.
Όλα αυτά θα πρέπει να ειπωθούν με καθαρότητα από όλες τις παρατάξεις. Δυστυχώς η κοινοβουλευτική αντιπολίτευση δεν οραματίζεται και δεν προτείνει, δεν έχει σχέδιο, δεν έχει την τόλμη να αντιμετωπίσει τα λάθη του παρελθόντος της.
 Η παραπληροφόρηση αρχίζει πάλι να χρησιμοποιεί τούς όρους των ‘’χαμένων ευκαιριών’’, ‘’παράθυρο ευκαιρίας’’, ‘’πιέσεις του διεθνούς παράγοντα’’, ‘’επωφελής  συμβιβασμός’’ που χρησιμοποιούνται εδώ και πολλές δεκαετίες στα εθνικά θέματα από τους μηχανισμούς χειραγώγησης και την εξευτελισμένη ψευδοελίτ  που κυβερνάει την χώρα. Ίσως  είναι καιρός οι πολίτες να σκεφθούν ποιούς εξουσιοδοτούν κάθε φορά με την ψήφο τους να τους αντιπροσωπεύουν και να τους κυβερνούν.

Αναστασία Μπράχου

Στροφή 180 Μοίρες
Ανεξάρτητη Δημοτ. Παράταξη