19 Μαρ 2016

Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας: Ο μόνος που δεν κερδίζει είναι η Ελλάδα!

ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΘΑ "ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΝ" ΤΑ ΝΗΣΙΑ - ΑΓΝΩΣΤΟ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ 46.000 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΗΔΗ ΕΔΩ 
     Τους όρους βάσει των οποίων θα υπάρξει η υποτιθέμενη "συνεργασία" μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας προκειμένου να υπάρξει αναχαίτιση των παράνομων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, διευκρινίζει η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας. 
       Το βασικό μέτρο της, «προσωρινό και έκτακτο», προβλέπει την επιστροφή στην Τουρκία όλων των μεταναστών και λαθρομεταναστών που θα φθάνουν από την Κυριακή στα ελληνικά νησιά, περιλαμβανομένων των αιτούντων άσυλο, όπως των Σύρων που διαφεύγουν του πολέμου. 
        Με μια διαφορά ότι για την Ελλάδα το μεγάλο πρόβλημα των λαθρομεταναστών θα παραμείνει. Η συμφωνία που η κυβέρνηση "πανηγυρίζει": 
    -τα σύνορα της Ελλάδας παραμένουν κλειστά, 
   -η υποδοχή προσφύγων από τις χώρες μέλη θα είναι σε εθελοντική βάση, 
    -το βάρος για την ανάσχεση του προσφυγικού ρεύματος πέφτει στην Τουρκία και στην Ελλάδα 
    - Ελλάδα θα πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να δημιουργήσει έναν μηχανισμό για την υλοποίησή της παράλληλα με την διαχείριση των περίπου 50.000 προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στο έδαφός της. 
      Η συμφωνία είναι φτιαγμένη ώστε να σταματήσει την προσφυγική ροή προς την Ευρώπη και να σταλεί το μήνυμα στους πρόσφυγες ότι το ταξίδι τους θα σταματά κάπου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. 
      Και το κερασάκι στην τούρτα είναι η ύπαρξη Τούρκων αξιωματικών στα νησιά του Αιγαίου που σαν άλλοι "μπέηδες" θα καθορίζουν ποιος θα είναι μετανάστης και ποιος πρόσφυγας! (διαβάστε σχετικά εδώ) 
      Αυτό προϋποθέτει ότι η ελληνική κυβέρνηση μετά την καταγραφή τους στα hot spots θα έχει εξασφαλίσει χώρους φιλοξενίας για την παραμονή τους και παράλληλα θα δημιουργήσει έναν μηχανισμό που θα υποδέχεται και θα εγκρίνει ή θα απορρίπτει τις αιτήσεις ασύλου. 
      Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η όποια συζήτηση για το καθεστώς των προσφύγων αφορά μόνο τους Σύρους αφήνωντας την Ελλάδα να γεμίζει με λαθρομετανάστες από όλο τον κόσμο ενώ για τους σχεδόν 50.000 πρόσφυγες και λαθρομετανάστερς που ήδη βρίσκονται στην χώρα δεν γνωρίζει κανείς για το που θα πάνε! 
        Ήδη μετά το κλείσιμο των βόρειων συνόρων οι πρόσφυγες αναζητούν άλλες οδούς για να συνεχίσουν τον δρόμο τους για την Ευρώπη. 
      Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δεν θα καταφύγει στην χρήση βίας για την εκκένωση της Ειδομένης και παράλληλα το Συντονιστικό προσπαθεί να δημιουργήσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα άλλες 10.000 θέσεις προσωρινής διαμονής. 
      Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δήλωσε χθες ότι «κρίσιμη» σημασία θα έχει ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοστεί η συμφωνία. «Οι πρόσφυγες έχουν ανάγκη προστασίας και όχι απόρριψης», πρόσθεσε η Αρμοστεία σε ανακοίνωσή της.