13 Μαΐ 2016

Κοροϊδία τα δήθεν αφορολόγητα των παιδιών!

του ΒΑΣΙΛΗ ΘΕΟΤΟΚΑΤΟΥ Επίτιμου δικηγόρου Προέδρου της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος 
  Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ανακοίνωσε ότι το αφορολόγητο στη φορολογία εισοδήματος θα υπολογίζεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Ανεγράφη μάλιστα στον ημερήσιο Τύπο το εξής: «...Σύμφωνα με το σχέδιο, το αφορολόγητο όριο διαμορφώνεται ως εξής: 
       Για τις οικογένειες με τρία παιδιά και άνω το έμμεσο αφορολόγητο διαμορφώνεται στα 9.100 ευρώ. Δηλαδή οι ανωτέρω δικαιούνται έκπτωση φόρου ύψους 2.000 ευρώ. Για τα ζευγάρια, τις οικογένειες με ένα παιδί και τις οικογένειες με δύο παιδιά το έμμεσο αφορολόγητο διαμορφώνεται στα 8.640 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι όσοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία θα έχουν έκπτωση φόρου ύψους 1.900 ευρώ. Για τους αγάμους το έμμεσο αφορολόγητο διαμορφώνεται στα 8.182 ευρώ, ποσό το οποίο οδηγεί σε έκπτωση φόρου ύψους 1.800 ευρώ...» (εφημερίδες 1.5.2016). 
        Με αυτόν τον τρόπο, ο λεγόμενος υπουργός των Οικονομικών, ονόματι Ευκλείδης Τσακαλώτος, τηρεί τις «κόκκινες γραμμές» που είχε θέσει, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να φέρει νομοσχέδιο με μείωση του αφορολογήτου κάτω από τα 9.100 ευρώ, αλλιώς θα παραιτείτο! Πρόκειται περί κοροϊδίας που δεν έχει προηγούμενο. Έτσι εμφανίζεται η κυβέρνηση ότι δήθεν τηρεί τις δήθεν «κόκκινες γραμμές» της και επιπλέον εμφανίζεται ότι δήθεν θεσπίζει αφορόλογητα ανάλογα, δήθεν, με τον αριθμό των παιδιών. Ξεπέρασαν στην προπαγάνδα και αυτόν ακόμη τον Γκέμπελς! 
       Για να αντιληφθεί ο πολίτης αυτής της χώρας τι είδους διαπραγμάτευση γίνεται με την «τρόικα», αρκεί να αναλογισθεί τούτο: Οι εκπρόσωποι της «τρόικας» είχαν προτείνει αφορολόγητο όριο στη φορολογία εισοδήματος το ποσό των 8.182 ευρώ. 
        Το ποσό αυτό σημαίνει ότι ο άγαμος θα έχει ως αφορολόγητο το όριο της φτώχειας, που ανέρχεται στα 4.608 ευρώ (βλ. δελτίο ΕΛΣΤΑΤ Ιουλίου 2015), προσαυξημένο κατά 75% (3.574 ευρώ), δηλαδή 8.182 ευρώ. Δείτε τώρα τα όρια της φτώχειας, τα οποία είναι το όριο φτώχειας του αγάμου προσαυξημένο κατά 50% για τη σύζυγο και κατά 30% για κάθε προστατευόμενο τέκνο ηλικίας μέχρι 14 ετών και κατά 50% για κάθε προστατευόμενο τέκνο ηλικίας άνω των 14 ετών. 
        Έτσι, λοιπόν, για τον έγγαμο χωρίς τέκνα το όριο της φτώχειας ανέρχεται σε 6.912 ευρώ (με την προσαύξηση του 75% φθάνει στα 12.096 ευρώ), με ένα τέκνο κάτω των 14 ετών σε 8.294 ευρώ (με την προσαύξηση του 75% φθάνει στα 14.513 ευρώ), με δύο τέκνα κάτω των 14 ετών σε 9.676 (με την προσαύξηση του 75% φθάνει στα 16.933 ευρώ), με τρία τέκνα κάτω των 14 ετών σε 11.058 ευρώ (με την προσαύξηση του 75% φθάνει στα 19.350 ευρώ) και με τέσσερα τέκνα κάτω των 14 ετών σε 12.440 ευρώ (με την προσαύξηση του 75% φθάνει στα 21.770 ευρώ). 
        Αντί, λοιπόν, η κυβέρνηση να αδράξει την ευκαιρία και να πει στους «τροϊκανούς»: Αποδέχομαι αμέσως τα 8.182 ευρώ ως αφορολόγητο, που για τον άγαμο είναι το ποσό του ορίου της φτώχειας προσαυξημένο κατά 75% και να καθιερωθεί για λόγους στοιχειώδους ισότητος και δικαιοσύνης, ως αφορολόγητο όριο και τον έγγαμο χωρίς παιδιά (σύμφωνα με τα παραπάνω) το ποσό των 12.096, για τον έγγαμο με ένα προστατευόμενο τέκνο το ποσό των 14.513 ευρώ, για τον έγγαμο με δύο προστατευόμενα τέκνα το ποσό των 16.933 ευρώ, για τον έγγαμο με τρία προστατευόμενα τέκνα το ποσό των 19.350 ευρώ και για τον έγγαμο με τέσσερα προστατευόμενα τέκνα το ποσό των 21.770 ευρώ. Αυτή είναι η δίκαιη λύση. 
       Πλην, όμως, ουδέν έπραξε, αφού οι εμφανιζόμενοι ως διαπραγματευτές από ελληνικής πλευράς δεν είναι σε θέση να προβάλλουν και να προτείνουν αυτά τα αυτονόητα. Τέτοιου είδους διαπραγματευτές είναι! 
        Όταν επί κυβερνήσεως Σαμαρά έγινε η φορολογική επιδρομή κατά των πολυτέκνων και καθιερώθηκε οι πολύτεκνοι, με όσα προστατευόμενα τέκνα και αν έχουν, να πληρώνουν στη φορολογία εισοδήματος τον ίδιο φόρο για το ίδιο ποσό εισοδήματος, ο γνωστός φοροτεχνικός Ορέστης Σεϊμένης είπε στον τότε υπουργό Οικονομικών και τους αυλικούς του: 
         «Καλά, θεσπίσατε να πληρώνει ο άγαμος τον ίδιο φόρο για το ίδιο ύψος εισοδήματος με αυτόν που έχει 4, 7, 8 κ.λπ. προστατευόμενα τέκνα;». Η απάντηση που του δόθηκε ήταν: «Αυτό δεν το σκεφθήκαμε!». Αυτοί είναι που κυβερνούν και αυτοί είναι που διαπραγματεύονται! Σκεφθείτε σε ποιους έχει αναθέσει ο ελληνικός λαός να τον κυβερνούν!