Πως γίνεται το ψάρι κρέας από τη Δημοτική Αρχή για το πολυπόθητο δάνειο
Η δεινή θέση στην οποία οδήγησε τον Δήμο Αχαρνών, τους τελευταίους μήνες ο Δήμαρχος Αχαρνών κ. Κασσαβός, μετά από σειρά άστοχων ενεργειών του, μπορεί να είναι η μόνη εξήγηση για το διάγγελμα της απελπισίας το οποίο δημοσίευσε με τον δραματοποιημένο τίτλο «Δανεισμός και ήπια οικονομική προσαρμογή ή Παρατηρητήριο και αύξηση δημοτικών τελών».
Ο Δήμαρχος με κατασκευασμένη και προσωπική πολιτική στόχευση οδήγησε την κατάσταση του Δήμου στην ανάγκη δανεισμού θεωρώντας ότι σε αυτή την μονομερή επιλογή του θα τον ακολουθήσουν οι συνεργάτες του.
Η έλλειψη ουσιαστικών επιχειρημάτων, ευτυχώς πείθει ελάχιστους και τώρα στον μοναχικό του δρόμο ο κ. Κασσαβός επιλέγει πρακτικές που τον εκθέτουν. Το δελτίο τύπου βρίθει ανακριβειών και παραπλανητικών συμπερασμάτων ώστε να ενεργοποιήσει συναισθήματα περί μονοδρόμου στην υπόθεση του δανείου.
Το δάνειο δεν είναι μονόδρομος για κανέναν πέρα από τον ίδιο τον κ. Κασσαβό και την πολύ στενή ομάδα συνεργατών του. Μονόδρομος, αντίθετα, είναι η συνετή οικονομική πολιτική περιστολής δαπανών για την οποία ουδόλως ενδιαφέρεται.
Για λόγους που αντιλαμβάνεται και ο πλέον αδαής ο κ. Κασσαβός αφιερώνει μεγάλο μέρος του δελτίου τύπου στην περίοδο 2011 – 2014. Αυτή είναι η μόνη περίοδος των τελευταίων δημαρχιακών περιόδων που ο Δήμος Αχαρνών ΔΕΝ έλαβε δάνειο. Του κοστίζει που δεν μπορεί να επιρρίψει πραγματικά βάρη στην περίοδο αυτή και γι’ αυτό επιλέγει τη μέθοδο της κατασκευής ανακριβειών.
Τι συνέβη την περίοδο 2011-2014 με τα δάνεια
Την περίοδο που ανέλαβε η Διοίκηση Σωτήρη Ντούρου οι δήμοι βρίσκονταν ήδη υπό την ασφυκτική πίεση του μνημονίου. Άμεσο αποτέλεσμα τότε η συνεχής και αυξανόμενη περικοπή της χρηματοδότησης των δήμων μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων που συνολικά έφτασε στο 65% σε σχέση με την προ μνημονίων εποχή.
Η πολιτεία τότε, προκειμένου να μην στραγγαλιστούν οι δήμοι οικονομικά, τους έδωσε τη δυνατότητα μέσω του άρθρου 49 του Νόμου Ν. 3943/2011 (ΦΕΚ Α 66/31-03-2011) «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών», να ρυθμίσουν τα δάνειά τους. Ο Δήμος Αχαρνών τότε, καλώς έπραξε και εκμεταλλεύτηκε αυτή τη δυνατότητα για ρύθμιση των δανείων μόνο με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Φυσικά ο κ. Κασσαβός κατά την πάγια τακτική του σε αυτές τις περιπτώσεις έλειπε από το Δημοτικό Συμβούλιο για να μην πάρει θέση.
Παράλληλα την ίδια περίοδο ο Δήμος Αχαρνών είχε και άλλα δάνεια από άλλες τράπεζες, ιδιωτικές. Μεταξύ όλων των δανείων υπήρχε ένα δάνειο 35 εκ. ευρώ προς τον Δήμο Αχαρνών, της περιόδου 2002-2006, από την Goldman Sachs. Το δάνειο αυτό ο Δήμος Αχαρνών δεν ήταν δυνατόν να το εξυπηρετήσει για λόγους ουσιαστικούς αλλά και για λόγους τυπικούς. Καταρχάς δεν υπήρχε η οικονομική δυνατότητα να εξυπηρετηθεί. Δεύτερον με ποια κριτήρια το ελληνικό δημόσιο εγγυήθηκε το δάνειο και άφησε το Δήμο Αχαρνών να βουλιάξει πιο βαθειά σε χρέη χωρίς να εξετάσει την πραγματική του κατάσταση και αν θα έπρεπε να το λάβει..
Με σθεναρή πολιτική στάση, η τότε διοίκηση Ντούρου, αποφάσισε ότι ο υπεύθυνος για αυτό το δάνειο είναι το ελληνικό δημόσιο και ως εκ τούτου θα έπρεπε να το αναλάβει. Η επιλογή αυτή επιβραβεύτηκε, και την αποπληρωμή του δανείου εξαναγκάστηκε και την ανέλαβε το ελληνικό δημόσιο. Με απλά λόγια το δάνειο των 35 εκ. ευρώ έφυγε από τις πλάτες του Δήμου και των Δημοτών και μεταφέρθηκε στο υπαίτιο ελληνικό δημόσιο.
Αναρωτιόμαστε, υπάρχει έστω ένας ο οποίος να διαφωνεί με αυτή τη στάση της τότε διοίκησης Ντούρου;
Φυσικά ο κ. Κασσαβός για τα 35 εκ. που έφυγαν από τις πλάτες του Δήμου και των Δημοτών, κάνει μισές και αυτές παραπλανητικές αναφορές, αφού δεν επιθυμεί να γνωρίζει ο δημότης όλη την αλήθεια.
Αλλά πρέπει να θυμίσουμε και κάτι άλλο. Επί διοίκησης Ντούρου ο Δήμος Αχαρνών επιχορηγήθηκε με 40 εκ. ευρώ προκειμένου να αποπληρωθούν παλιά χρέη. Η τόσο μεγάλη επιχορήγηση, ήρθε ως επιβράβευση της προσπάθειας της τότε δημοτικής αρχής. Όλοι οι Δήμοι έλαβαν τότε επιχορήγηση για χρέη, αλλά αναλογικά και ποσοτικά ο Δήμος Αχαρνών ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Από αυτά τα 40 εκατομμύρια, η διοίκηση Ντούρου άφησε στη νέα διοίκηση Κασσαβού ταμείο περίπου 4 εκ. ευρώ.
Συμπερασματικά: την περίοδο 2011 – 2014 ο Δήμος Αχαρνών όχι μόνο ΔΕΝ έλαβε δάνειο, αλλά ελάφρυνε κατά 75 εκ. ευρώ τα χρέη του Δήμου (40 εκ. ληξιπρόθεσμα + 35 εκ. δάνειο Goldman Sachs).
Τέλος μια παραίνεση προς τον Δήμαρχο Αχαρνών: Επειδή με περισσή αλαζονεία διατυμπανίζει, ότι θα είναι δήμαρχος βρέξει χιονίσει μέχρι το 2019, από αγάπη για τον τόπο του προτείνουμε να αλλάξει ρότα, ώστε να καταφέρει να συμβάλλει τα επόμενα 3 χρόνια ουσιαστικά στο καλό του.
Αλλιώς θα οδηγηθεί μόνος στην επιλογή του να κάνει τον Δήμαρχο μαριονέτα και μαζί ο Δήμος Αχαρνών να βρεθεί πολλά βήματα πίσω.
Δημοτική Παράταξη Αχαρνών Θρακομακεδόνων
«Για την Πόλη μας»
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου