4 Μαΐ 2016

Κραυγή αγωνίας της ελληνικής μειονότητας Αλβανίας: «Θέλουν να υφαρπάξουν τις περιουσίες μας»

Με πρωτοβουλία της Ένωσης Χιμαριωτών Αμερικής και σε συνεργασία με τη Δ.Ε.Ε.Ε.Μ. «ΟΜΟΝΟΙΑ», την Δευτέρα του Πάσχα (2 Μαΐου 2016), στους Δρυμάδες Χιμάρας πραγματοποιήθηκε ανοιχτή διαβούλευση με τους κατοίκους για τα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν την κοινότητα.  
       Οι κάτοικοι των Δρυμάδων, του Βουνού και της ευρύτερης περιοχής της Χιμάρας, τις τελευταίες μέρες είναι αντιμέτωποι με άλλη μία βάρβαρη επιδρομή επιχειρηματικών και άλλων κέντρων εξουσίας της Αλβανίας που θέλουν να υφαρπάξουν τις περιουσίες τους. 
       Πριν από ένα μήνα, η κυβερνητική υπηρεσία Task-Force , που συστήθηκε για τον έλεγχο τίτλων ιδιοκτησίας που αποκτήθηκαν μετά την πτώση του κομουνιστικού καθεστώτος, βρήκε ως παράνομους μόνο τους 123 τίτλους ιδιοκτησιών Δρυμαδιωτών και κανέναν από τους καταπατητές της περιοχής που με πλαστά έγγραφα και άλλες πολιτικές μεθοδεύσεις υφαρπάζουν τις περιουσίες του πληθυσμού. 
       Την ίδια στιγμή μηχανήματα του στρατού εγκαταστάθηκαν στην περιοχή και η αρμόδια κρατική υπηρεσία για την κατεδάφιση παράνομων κτηρίων INUK, τρομοκρατεί τους κατοίκους με επιλεκτικές αποφάσεις για κατεδαφίσεις κτηρίων. 
         Στην συνάντηση στους Δρυμάδες, εκτός της Ομόνοιας που εκπροσωπήθηκε από το Γενικό Πρόεδρο κ. Λεωνίδα Παππά, τον πρώην πρόεδρο Βασίλη Μπολάνο και τον Πρόεδρο του Παραρτήματος Χιμάρας κ. Φρέντη Μπελέρη, είχαν κληθεί και συμμετείχαν, ο βουλευτής της περιοχής και Γενικό Γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανίας κ. Arben Ristani, ο βουλευτής και αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Αλβανίας κ. Arjan Madhi κ.α. 
        Σε διαδικτυακή σύνδεση συμμετείχαν μέλη της Ένωσης Χιμαριωτών των ΗΠΑ από Ουάσιγκτον, Νέα Υόρκη και Βοστώνη, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Ευάγγελος Ντούλες και ο εκπρόσωπος της Αμερικανικής Πρεσβείας στα Τίρανα για θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Geoff Parker. 
          Έκκληση στη διεθνή κοινότητα 
          Στην τοποθέτηση του ο Πρόεδρος της Ένωσης Χιμαριωτών Αμερικής π. Κοσμάς Καραβέλας απηύθυνε έκκληση ενότητες στους όπου γης Χιμαριώτες γιατί όπως είπε μόνο έτσι θα δικαιωθούν τα αιτήματα τους, δηλώνοντας παράλληλα την αφοσίωση του σε αυτόν των αγώνα, αξιοποιώντας όλα τα δημοκρατικά μέσα και συμμαχίες που διαθέτει στην Αλβανία, την Αμερική και την Ευρωπαϊκή Ένωση. 
        Στην τοποθέτηση του ο Γενικός Πρόεδρος της Ομόνοιας δήλωσε: «Είμαστε αντιμέτωποι με ένα καθεστώς άνευ προηγουμένου, το καθεστώς της εξουσίας του δίδυμου Ράμα – Κοκοδήματα το οποίο δεν σέβεται ούτε τα ιερά του τόπου μας και θέλει να επαναφέρει στους πολίτες τον φόβο.Το περιουσιακό δεν αφορά μόνο τη Χιμάρα αλλά όλες τις περιοχές της Ελληνικής Μειονότητας. Απευθύνω έκκληση στους συμπολίτες μας, ανεξαρτήτως ιδεολογίας και εθνικότητας, να αντισταθούμε στην αλαζονική συμπεριφορά αυτής της εξουσίας. Απευθύνουμε ακόμα και στους συμπολίτες μας που στηρίζουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ας διώξουν το φόβο, έχουν χρέος να αντιδράσουν, αν θέλουν να είναι πιστοί της ιδεολογίας, αποστολή τους δεν είναι να ενισχύσουν τα συμφέροντα και την εξουσία δύο ανθρώπων αλλά να συμβάλουν στον εκδημοκρατισμό της χώρας. Απευθύνω έκκληση στη διεθνή κοινότητα να ακούσει την κραυγή αγωνίας αυτού του λαού και να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να αποκτήσουμε τα αυτονόητα». 
        Για την διεθνοποίηση του ζητήματος και την επίλυση του, συμφωνήθηκε να συνταχθεί κοινό ψήφισμα όλων των φορέων.