6 Μαΐ 2016

Mεταφερόμενη αργία...

Την στιγμή που στην χρεοκοπημένη και εξαθλιωμένη Ελλάδα μεταφέρουμε την αργία της Πρωτομαγιάς, για να μην χάσουν μια μέρα καθησιό οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλού, σε άλλους πλανήτες, το εκεί δημόσιο φροντίζει να κάνει υπερωρίες για να στηρίξει την οικονομία. 
    Χθές, Πέμπτη 5/5, ήταν επίσημη θρησκευτική αργία στην Γερμανία. Christi Himmelfahrt λέγεται η γιορτή (της Αναλήψεως του Κυρίου) και όλα είναι κλειστά. Δημόσιο και ιδιωτικός τομέας, τα πάντα. Πλην όμως ένα δέμα που ξεκινάει από την άλλη άκρη του κόσμου την Τετάρτη και φτάνει στην Φρανκφούρτη στις 19:00 το απόγευμα την ημέρα της αργίας δεν περιμένει στην αποθήκη μέχρι την επόμενη. Ταξινομείται και φεύγει από κει στις 22:44. Προορισμός τα κεντρικά τελωνεία στο Schkeuditz της Λειψίας. 
        Στις 03:44 τα ξημερώματα (!!!) το δέμα εκτελωνίζεται (!!!) και στις 05:30 το πρωί φτάνει στο Μόναχο. 
        Στις 06:28 ταξινομείται και στις 07:26 έχει βγει στον δρόμο για παράδοση. 
         Θα μου πείτε η DHL μπορεί να δουλεύει με την ίδια ταχύτητα και στην Ελλάδα και παντού. Μπορεί να είναι σχεδόν κρατική υπηρεσία, (ανήκει στα γερμανικά ταχυδρομεία), αλλά λειτουργεί με καθεστώς ιδιωτικού τομέα. 
      Τα τελωνεία, όμως, που ανήκουν στον σκληρότερο από όλους τους σκληρούς πυρήνες του κράτους; 
      Τα τελωνεία λοιπόν ξενυχτούν με την DHL, ακόμη και τις μέρες των αργιών, επειδή έστω και μια μέρα καθυστέρησης μπορεί να μετράει στην οικονομία. Κάποιος μπορεί να περιμένει τις πρώτες ύλες του. 
       Στην παρδαλή μας χώρα θα έπρεπε να κάνει υπομονή μέχρι να λήξει η αργία. Ακόμη και η μεταφερόμενη αργία. 
       Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΦΠΑ εισαγωγής και οι δασμοί πληρώθηκαν από την ίδια την DHL, για λογαριασμό του παραλήπτη. Στο πλαίσιο της καλής πίστης και για να αποφευχθούν περιττές καθυστερήσεις. Η μεταφορική θα στείλει τις επόμενες μέρες ένα τιμολόγιο, που εκτός από την αμοιβή της (η οποία είναι πολύ χαμηλότερη από αυτήν του μέσου εκτελωνιστή στην Ελλάδα) θα συμπεριλαμβάνει και τους φόρους που προκατέβαλε για λογαριασμό του πελάτη. 
       Να το ξαναπούμε, η DHL πλήρωσε τους φόρους ενός τρίτου (ύψους μερικών χιλάδων ευρώ) με καλή πίστη και εμπιστοσύνη. Επειδή αν στραβώσει κάτι και ο παραλήπτης δεν αποδειχθεί συνεπής υπάρχει διαιτητής. Η αποτελεσματική δικαιοσύνη, που θα λύσει το πρόβλημα σε μερικές εβδομάδες και όχι σε μια δεκαετία. 
         Μετά κάποιοι απορούν και διερωτώνται, γιατί η Γερμανία, παρά την εξοντωτική φορολογία της, είναι ο πρώτος προορισμός ξένων επενδύσεων στην Ευρώπη. Εμείς μεταφέρουμε αργίες. 
     Θέμης Καζαντζίδης
     infognomonpolitics