14 Σεπ 2016

Σκόπια: «Η Μητέρα Τερέζα είχε βλάχικη καταγωγή και όχι αλβανική»

Σ.Σ Νά σημειώσουμε ότι η καταγωγή τών Βλάχων είναι ελληνική.
    Η Αγνή Μπογιατζή (στο κείμενο Agni Bojaxhi) ή όπως έγινε ευρέως γνωστή Μητέρα Τερέζα ήταν αλβανικής καταγωγής σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται ο πρόεδρος της Ακαδημίας Επιστημών στα Σκόπια και πρώην υπουργός Οικονομικών, Τάκι Φίτι, και ότι σκόπιμα τροφοδοτείται από τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης η προπαγάνδα των Τιράνων. 
        Σε ομιλία του στην Ακαδημία των Σκοπίων, ο Τάκι Φίτι είπε ότι βέβαια η Μητέρα Τερέζα δεν είναι σλαβικής ή αλβανικής καταγωγής και επεσήμανε ότι ο πατέρας της ήταν ο Νικόλα Μπογιατζή που είχε καταγωγή βλάχικη και η μητέρα της είχε καταγωγή μικτή, δηλαδή σλαβική και αλβανική. 
      Σύμφωνα με τον ίδιο, ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι οι συγγενείς των λειψάνων της Μητέρας Τερέζας, συμπεριλαμβανομένου του εγγονού της που έχει κοσμηματοπωλείο στην πόλη των Σκοπίων, δεν ομιλούν αλβανικά, όπως διαβάζουμε στο Βαλκανικό Περισκόπιο. 
      Το πρακτορείο ειδήσεων των Σκοπίων αναφέρει ότι δεν δέχεται τις αξιώσεις των Τιράνων για την Μητέρα Τερέζα. 
        «Αν δεν αρκεί ότι η Μητέρα Τερέζα προέρχεται από μια μικτή εθνικότητα, η ίδια θεωρούσε τον εαυτό της ότι δεν ανήκε σε κανένα από τα δύο έθνη, αλλά σε όλα», σημειώνει το πρακτορείο. 
       Ο Τάκι Φίλι τόνισε ότι έχει πάρει προσωπικά το ζήτημα, γιατί και ο ίδιος είναι βλάχικης καταγωγής, σύμφωνα με το δημοσίευμα της αλβανικής Gazetatema.