Του Χρήστου Μαζανίτη*
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 1989, ώρα 07.55 π.μ. Η τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη εκτελεί τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Παύλο Μπακογιάννη με τρεις σφαίρες, τη στιγμή που ετοιμαζόταν να μπει στο γραφείο του, στην είσοδο της πολυκατοικίας της οδού Ομήρου στην Αθήνα. Δύο πισώπλατες σφαίρες και μία τρίτη, χαριστική βολή την ώρα που σωριαζόταν αιμόφυρτος, ήταν αυτές που έκοψαν το νήμα της ζωής του ανθρώπου, του δημοσιογράφου, του πολιτικού, του συζύγου, του πατέρα…
27 χρόνια μετά, το Προεδρείο της ΕΣΗΕΑ, με μία πρωτοφανή στάση ετοιμάζεται να… καλωσορίσει τον αρχιεκτελεστή της 17Ν και –κατά το δικαστήριο– δολοφόνο και του Παύλου Μπακογιάννη, Δημήτρη Κουφοντίνα.
Θα μπορούσε να ήταν ένα κακόγουστο αστείο, δυστυχώς είναι η στυγνή πραγματικότητα. Ο δημοσιογράφος από την «Εφημερίδα των Συντακτών» Τάσος Παππάς θεώρησε ότι έπρεπε να καλλιεργήσει μία σχέση με τον Δημήτρη Κουφοντίνα, με τον οποίο συμφώνησε τελικά στην έκδοση βιβλίου υπό τον τίτλο: «Δημήτρης Κουφοντίνας: “13 Απαντήσεις”, Μια συζήτηση με τον Τάσο Παππά». Τι αναφέρεται μέσα στο βιβλίο αυτό; Ενδεικτικά, παραθέτω μερικούς από τους τίτλους των περιεχομένων: «Πάλι τα ίδια θα 'κανα», «Όποτε η Αριστερά συμφιλιώθηκε με τη Δεξιά εμείς χάσαμε», «Τα σχέδια καμιά φορά μένουν στα χαρτιά», «Τίποτα δεν πάει χαμένο - Όλα συνεχίζονται».
Σήμερα, λοιπόν, 27χρόνια μετά, το Προεδρείο της ΕΣΗΕΑ παραχωρεί την αίθουσα εκδηλώσεων στον 1ο όροφο για την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Κουφοντίνα, στις 14 Οκτωβρίου.
Στην περασμένη συνεδρίαση του ΔΣ, στις 20 Σεπτεμβρίου, μόλις υπέπεσε η αίτηση παραχώρησης στην αντίληψή μου, έθεσα εκτός ημερήσιας διάταξης το θέμα, καθώς και τις έντονες αντιρρήσεις μου. Και κάπου εδώ ήρθε η ψυχρολουσία. Κάποιοι από το Προεδρείο δυσανασχέτησαν επειδή θέτω θέματα προς συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης (σ.σ. το καταστατικό το επιτρέπει) και ο Πρόεδρός τους έσπευσε να πάρει τον λόγο για να εκφράσει την άποψή του ότι τάσσεται κατά της βιβλιοαπαγόρευσης κι ότι το εν λόγω βιβλίο αποτελεί προϊόν δημοσιογραφικής δουλειάς. Βεβαίως και αρνήθηκαν να τοποθετηθούν όλοι και φυσικά ούτε λόγος για να τεθεί το θέμα σε ψηφοφορία. Η υπόσχεση ότι θα ερχόταν το θέμα προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση ουδέποτε τηρήθηκε. Είναι προφανές ότι πάνε στα μουλωχτά, υπόγεια, να υποβιβάσουν το θέμα και να υποδεχθούν με… τιμές τις ιδέες του αρχιδολοφόνου.
Υπογράμμισα και θύμισα, λοιπόν, στο Προεδρείο της ΕΣΗΕΑ τα εξής:
1. Ποτέ δεν ετέθη από κανέναν θέμα απαγόρευσης κυκλοφορίας οποιουδήποτε βιβλίου. Αλλά δεν είναι δυνατόν να παραχωρείται αίθουσα της ΕΣΗΕΑ για την παρουσίαση βιβλίου ενός αμετανόητου δολοφόνου. Υπάρχουν εκδοτικοί οίκοι και αίθουσες που μπορούν να αναλάβουν να φέρουν σε πέρας αυτήν την «υποχρέωση».
2. Θύμισα, για πολλοστή φορά την εισήγησή μου ότι η ΕΣΗΕΑ πρέπει να διοργανώσει ειδική εκδήλωση για τη μετά θάνατον απόδοση τιμών στον Παύλο Μπακογιάννη, ο οποίος δύο φορές έκανε αίτηση για να γίνει μέλος όσο ήταν εν ζωή και απορρίφθηκε! Είναι η 5η φορά που φέρνω προς συζήτηση το εν λόγω αίτημα. Ο Παύλος Μπακογιάννης ήταν δημοσιογράφος. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας ήταν η ελληνική φωνή της Deutsche Welle. Ήταν η φωνή του αντιδικτατορικού αγώνα. Πριν 2 χρόνια, κατά τη διάρκεια σειράς εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια της ΕΣΗΕΑ, στον πρώτο όροφο, σε ειδική προθήκη υπήρχε ξεχωριστό αφιέρωμα για τον Παύλο Μπακογιάννη. Αυτόν, που ακόμη η ΕΣΗΕΑ δεν έχει εγγράψει τιμητικά ως μέλος της μετά θάνατον. Για ακόμη μία φορά, λοιπόν, σε αυτό το αίτημα εισέπραξα ένα «θα το δούμε».
Δεν είναι η πρώτη φορά που η αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ παραχωρείται για την παρουσίαση βιβλίου τρομοκράτη της 17Ν, με τις ευλογίες ορισμένων –που είναι και στο παρόν Προεδρείο. Ήταν Μάιος του 2014 όταν και πάλι δόθηκε η αίθουσα του 1ου για την παρουσίαση του βιβλίου του Σάββα Ξηρού. Τότε ήμουν εκλεγμένο μέλος του Μεικτού Συμβουλίου. Έθεσα τότε τις έντονες ενστάσεις μου, τις οποίες υιοθέτησε η συντριπτική πλειοψηφία του Μεικτού. Κι όμως, το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ είχε άλλη άποψη.
Όπως τότε, έτσι και σήμερα, η παράταξη του στρατευμένων του ΣΥΡΙΖΑ, με τους «φρέσκους» ετερόκλητους συνοδοιπόρους τους, φέρονται έτοιμοι να παραχωρήσουν το ιστορικό κτήριο της Ένωσης για τη διάδοση αιματοβαμμένων ιδεών, των αμετανόητων στυγερών –κατά συρροή– δολοφόνων.
Προχθες ήταν η θλιβερή επέτειος από τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη. Χθές ήταν μια μαύρη ημέρα για τη δημοσιογραφία…
* Ο κ. Χρήστος Μαζανίτης είναι μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου