26 Απρ 2017

188 εκατομμύρια και 9 χρόνια καθυστέρηση, το κόστος από την ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς στον ΟΛΘ

Γράφει ο Τηλέμαχος Μιχαηλίδης. 
 Ένα μικρό παράδειγμα αριστερών ιδεοληψιών από τη σημερινή ειδησεογραφία.
  1. Η κυβέρνηση Καραμανλή το 2008 τελείωσε με επιτυχία έναν διεθνή διαγωνισμό για την πώληση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης. Στον διαγωνισμό πλειοδότησε η Κινεζική κοινοπραξία Hutshison – Alapis με 419.5 εκατομμύρια ευρώ. Εδώ τα σχετικά δημοσιεύματα με όλε τις λεπτομέρειες. 22-23 Ιουλίου 2008, Ημερησία, Ναυτεμπορική, capital.gr . Συνολικά θα κατέθετε 3.1 δις ευρώ σε διάρκεια 30 ετών (αξίας 600 εκατομμυρίων το 2008), με εγγύηση το 70% δηλαδή 2.2 δις ευρώ στα 30 χρόνια ή αξία 419.5 εκατομμύρια το 2008.
  2. Έκτοτε, είχαμε τις έντονες αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και διαμαρτυρομένων πολιτών της Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χάρη Καστανίδη. Από μία πρόχειρη αναζήτηση βρήκα τρία σχετικά βίντεο στο youtube: ένα, δύο, τρία. Σε αυτές τις συνθήκες, τον Δεκέμβριο του 2008 (κατά σύμπτωση, ο μήνας που αλώθηκε η Αθήνα για 3 ημέρες) υποχώρησε η κυβέρνηση και δεν πραγματοποιήθηκε η ιδιωτικοποίηση στην κινεζική κοινοπραξία.
  3. Σήμερα, 25 Απριλίου 2017, ανακοινώθηκε o πλειοδότης του νέου διαγωνισμού που διοργάνωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Πλειοδότησε η κοινοπραξία του: Γερμανικού fund DIEP (Deutsche Invest Equity Partners GmbH) με τη Γαλλικών συμφερόντων CGM (τρίτη μεγαμλύτερη ναυττιλιακή εταιρεία στον κόσμο) και την εταιρεία συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη Balterra Investments. Το ποσό που προσφέρει η εν λόγω κοινοπραξία είναι 232 εκατομμύρια ευρώ σημερινής αξίας 2017 (ή αλλιώς συνολικά 1.1 δις σε δεδομένη διάρκεια ετών που δεν είναι σαφής από τα δημοσιεύματα). Βεβαίως, τον πρώτο λόγο τον έχουν οι Γερμανοί, μετά οι Γάλλοι και μετά ο Σαββίδης.

Κόστος

Το ποσό 232 εκατομμυρίων είναι το 55% του ποσού των 419.5 εκατομμυρίων του 2017. Περίπου τα μισά χρήματα δηλαδή θα πάρουμε.
  • Το ελληνικό δημόσιο θα εισπράξει περίπου 188 εκατομμύρια ευρώ λιγότερο το 2017 αντί για το 2008.
  • Στα 9 χρόνια που μεσολάβησαν από το 2008, θα είχαν επενδυθεί χρήματα στον ΟΛΘ, θα είχαν δημιουργηθεί θέσεις εργασίας (και άρα θα είχε μειωθεί η ανεργία στην περιοχή), θα είχαν αναπτυχθεί οι δραστηριότητες του λιμανιού, θα είχε εισπράξει το δημόσιο φόρους από τα πεπραγμένα της επιχείρησης, εισφορές από τους εργαζομένους, θα είχε τονωθεί η οικονομία της περιοχής από τον κύκλο εργασιών της (προμηθευτές προϊόντων και υπηρεσιών γύρω από την επένδυση) κλπ.
Το κόστος αυτό του μικρότερου αντιτίμου και των χαμένων 9 ετών το πληρώνει η χώρα. Για ποιους λόγους;
Για τις φαντασιακές ιδεοληψίες της αριστεράς που λέει όχι σε όλα, μπλοκάρει τα πάντα, δεν θέλει να αλλάξει τίποτα και  τελικά το μόνο που ζητούσε τόσα χρόνια όταν έβγαινε στους δρόμους να διαδηλώνει, να κλείνει δρόμους, να καταλαμβάνει δημόσια κτήρια και πανεπιστήμια, να ανέχεται το ξυλοφόρτωμα πολιτικών αντιπάλων, να ανέχεται το κάψιμο των πόλεων, ήταν μία τζούρα εξουσίας. Αυτά πληρώνουμε.