4 Απρ 2017

Πού πάει ο κόσμος;

Εντοπίσαμε μία βαρυσήμαντη παρέμβαση του Βλαντιμίρ Πούτιν που αφορά τον σκληρό πυρήνα του εθνικού κράτους. «Υπάρχει», καταγγέλλει ο Ρώσος πρόεδρος, «μία διεθνής προώθηση για την δημιουργία μιας νέας παγκόσμιας τάξης που θα αφαιρέσει την εθνική κυριαρχία και θα καταστρέψει την ταυτότητα του ανθρώπου ως εικόνα και ομοίωση του Θεού […]. Πολλές δυτικές χώρες έχουν πάρει ένα δρόμο όπου αρνούνται ή απορρίπτουν τις δικές τους ρίζες, συμπεριλαμβανομένου του Xριστιανισμού ο οποίος αποτελεί την βάση του δυτικού πολιτισμού. Στις χώρες αυτές, η ηθική βάση και κάθε παραδοσιακή ταυτότητα στερούνται εθνικών, θρησκευτικών, πολιτιστικών στοιχείων, ακόμη και φύλου […]. Οι άνθρωποι σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη νιώθουν πραγματικά ντροπή για τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις και φοβούνται να μιλήσουν γι’ αυτές […].
[…] Οι χριστιανικές γιορτές και πανηγύρεις καταργούνται, ή μετατρέπονται σε “ουδέτερες”, ή ακόμη μετονομάζονται. Με τη μέθοδο αυτή αποκρύπτονται οι βαθύτερες ηθικές αξίες αυτών των εορτασμών. Χωρίς τις ηθικές αξίες που έχουν τις ρίζες τους στον Χριστιανισμό και άλλες θρησκείες του κόσμου, χωρίς κανόνες και ηθικές αξίες που έχουν διαμορφωθεί και έχουν αναπτυχθεί πάνω από χιλιετίες, οι άνθρωποι θα χάσουν αναπόφευκτα την ανθρώπινη αξιοπρέπειά τους […].
[…] Παρατηρούμε σε διεθνές επίπεδο τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός μονοπολικού, ενοποιημένου μοντέλου του κόσμου, το οποίο αφαιρεί το δικαίωμα της εθνικής κυριαρχίας. Σε ένα τέτοιο ενιαίο, μονοπολικό κόσμο δεν υπάρχει χώρος για κυρίαρχα κράτη. Ένας τέτοιος κόσμος χρειάζεται απλώς υποτελείς»