1 Νοε 2018

Ρεκόρ μετακλητών και συμβούλων το 2018 στο Δημόσιο

Αύξηση κατά 2 δισ. ευρώ στη μισθολογική δαπάνη την περίοδο 2015 -2019, όσο κοστίζει ο ΕΝΦΙΑ στους φορολογούμενους
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει ο «Φιλελεύθερος», τον Δεκέμβριο του 2014 οι θέσεις μετακλητών ήταν 1.888, ενώ τον Αύγουστο του 2018 ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 2.442. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, πρόεδροι, μέλη Δ.Σ. και όργανα διοίκησης καταλάμβαναν τον Δεκέμβριο του 2014 2.703 θέσεις, οι οποίες τέσσερα χρόνια έφτασαν τους 3.294.
Το δημοσίευμα, που τιτλοφορείται «Διορισμοί μέχρι τελικής πτώσεως» κάνει λόγο για «νέες στρατιές μετακλητών» φέρνοντας ως παράδειγμα το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής στο οποίο μόνο χθες, όπως αναφέρει, «διορίστηκαν και προσελήφθησαν συνολικά επτά νέοι μετακλητοί υπάλληλοι και ειδικοί σύμβουλοι, με προσόντα που κάθε άλλο παρά συνάδουν με τις ψηφιακές ανάγκες της χώρας και με απολαβές αντιστρόφως ανάλογες των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις στο Δημόσιο και κυρίως στον ιδιωτικό τομέα».
«Συγκεκριμένα, μέσα σε μία ημέρα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στη Διαύγεια και αποφάσεις που υπογράφει ο Ν. Παππάς, στο πολιτικό γραφείο του "νέου" υφυπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Λ. Κρέτσου, διορίζονται δύο μετακλητοί υπάλληλοι και δύο ειδικοί σύμβουλοι».
Το δημοσίευμα παρουσιάζει τα προσόντα των νέων συνεργατών του υπουργείου και τις απολαβές του. Σύμφωνα με αυτό « ο κ. Κρέτσος θα απολαμβάνει των "μετακλητών" συμβουλών της κ. Α.Σ., πτυχιούχου Φιλολογίας που Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, η οποία λαμβάνει 16.392 ευρώ και του κ. Κ.Μ, κατόχου απολυτηρίου ενιαίου ιδιωτικού Γενικού Λυκείου (!), ο οποίος θα λαμβάνει 12.876,24 ευρώ. Καθώς επίσης και των "ειδικών" συμβουλών της κ. Σ.Γ., πτυχιούχου Ψυχολογίας του Παντείου με ειδίκευση στην... οργάνωση και διαχείριση ανακουφιστικής και υποστηρικτικής φροντίδας Χρονίως Πασχόντων(!), η οποία θα κοστίζει 28.788 ευρώ. Αλλά και της κ. Σ.Δ., πτυχιούχου της Νομικής η οποία θα επιβαρύνει τον δημόσιο κορβανά κατά μόλις 27.024».
Όσον αφορά στον κ. Παππά, «περιορίζεται» όπως αναφέρει το δημοσίευμα στον διορισμό μόνο μίας μετακλητής υπαλλήλου, «της κ. Μ.Λ., κατόχου απολυτηρίου Γενικού Λυκείου», η οποία δικαιούται 12.888 ευρώ. Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Στ. Ράλλης θα δέχεται «τις "ειδικές" συμβουλές του κ. Φ.Μ., κατόχου μεταπτυχιακού όχι σε θέματα ψηφιακής πολιτικής, αλλά στη διοίκηση επιχειρήσεων, ο οποίος για έξι μήνες θα κοστίσει 14.418 ευρώ. Για τον εν λόγω μετακλητό προβλέπεται ανανέωση της σύμβασης.
Τέλος, «"ειδικές" συμβουλές θα παρέχει και η κ. Ι.Μ., πτυχιούχος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο Πειραιά, η οποία, για έξι μήνες, θα λάβει 13.512 ευρώ, επίσης με δυνατότητα ανανέωσης. Ανανέωση όπως αυτή που εξασφάλισε από τις αρχές του έτους προσληφθείσα, κ. Α.Π., πτυχιούχος, όχι ΑΕΙ, αλλά του ΤΕΙ Πάτρας, η οποία ως σύμβουλος του κ. Ράλλη, θα λάβει άλλα 13.559 ευρώ για τους επόμενους έξι μήνες.