6 Νοε 2018

Ρουμανία: 5% ΦΠΑ στον τουρισμό και την εστίαση

Το 2018 θα κλείσει ως ακόμη ένα έτος της Ρουμανίας, περίπου στο +3,5 – 4%. Φαίνεται όμως πως αυτό δεν είναι αρκετό για αυτούς που σχεδιάζουν το μέλλον της χώρας, για αυτό και πρόσφατα ψηφίστηκε μία αλλαγή που αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα τα επόμενα χρόνια. Ο ΦΠΑ στον τουρισμό, την εστίαση, τα θεματικά πάρκα και άλλες αντίστοιχες μορφές διασκέδασης μειώνεται στο 5%, από 9% που ήταν ως τώρα.
5% στην εστίαση + χαμηλότατη φορολογία = Μηδενισμός της φοροδιαφυγής
Η φοροδιαφυγή στην εστίαση έπεσε ραγδαία όταν ο ΦΠΑ κατέβηκε από το 24% στο 9%. Ο συνδυασμός του χαμηλού ΦΠΑ με την εφαρμογή πολύ χαμηλής φορολογίας (1% επί του τζίρου για τζίρο ως 1.000.000 Ευρώ ή και χαμηλότερη για τον κλάδο) είχε ουσιαστικά αποτελέσματα:
-Τα έσοδα από ΦΠΑ 9% υπερέβησαν αυτά που εισπράττονταν με ΦΠΑ 24% (!)

- Προστέθηκαν περίπου 100.000+ θέσεις εργασίας

- (Σε συνδυασμό με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών) μειώθηκε δραματικά η μαύρη εργασία

- Ανέβηκαν οι μισθοί, με διπλασιασμό του κατώτερου μισθού εντός τριετίας

- (Και πλέον τα μαγαζιά δεν βρίσκουν εύκολα γηγενείς υπαλλήλους με μισθούς κάτω των 500 – 600 Ευρώ και οι μεγάλες αλυσίδες προσλαμβάνουν από Φιλιππίνες, Νεπάλ, Μολδαβία κλπ)
Με την κίνηση να μειωθεί ο ΦΠΑ στο 5% για όλον τον κλάδο, εκτιμάται ότι απλώς θα μηδενιστεί η φοροδιαφυγή, που ήδη είχε μειωθεί πάρα πολύ. Πλέον στη Ρουμανία μόνο κάποιοι που «είχαν συνηθίσει από παλιά να μην κόβουν» μπορεί να μη δώσουν απόδειξη, αν και αυτοί σιγά σιγά φοβούνται τους ελέγχους και τα πρόστιμα και συμμορφώνονται.
5% στον τουρισμό: Στόχος η άνοδος των αφίξεων και η μετατροπή της χώρας σε διεθνές hub τουριστικών γραφείων
Ο τουρισμός στη Ρουμανία ανεβαίνει. Φυσικά δεν μπορεί να συγκριθεί με την Ελληνική τουριστική βιομηχανία, όμως τα τελευταία 5 χρόνια ο αριθμός των σύγχρονων μονάδων 4 και 5 αστέρων έχει διπλασιαστεί (χωρίς φυσικά να πλησιάζει τον αριθμό των ελληνικών). Με τη μείωση του ΦΠΑ το τουριστικό προϊόν θα γίνει ακόμη πιο ελκυστικό προς τους τουρίστες της χώρας. Όμως δεν είναι αυτό το κλειδί...
Ένα τουριστικό γραφείο τιμολογεί προς τους πελάτες του χονδρικής με ένα πολύπλοκο σύστημα, που χρεώνει ΦΠΑ στη διαφορά της τιμής πώλησης από την τιμή αγοράς. Αν μία εταιρία είναι μεγάλη και έχει δραστηριότητες σε πολλές χώρες, έχει μεγάλη σημασία για αυτή που είναι τα γραφεία και η φορολογική της έδρα, μιας και από τη χώρα αυτή θα διακινηθεί ο μεγαλύτερος όγκος των τιμολογίων.
Η Ρουμανία με τη μείωση αυτή επιχειρεί να μπει ανταγωνιστικά στη διεθνή αγορά και να διεκδικήσει να γίνει χώρα βάσης για μεγάλα τουριστικά γραφεία, μιας και τους προσφέρει:
- Πολύ χαμηλή φορολογία: 16% επί των κερδών, χωρίς προκαταβολές φόρου, έκτακτη εισφορά, εισφορά αλληλεγγύης κλπ

- Πολύ χαμηλό ΦΠΑ: 5%, τον χαμηλότερο στην Ευρώπη

- Πολύ ευέλικτο σύστημα λειτουργίας και σχετικά εύκολη αδειοδότηση
Είναι η Ρουμανία παράδεισος; Σίγουρα όχι. Κάνει σωστά βήματα; Σίγουρα ναι.
Την ώρα που στην Ελλάδα οι πολιτικοί μας θεωρούν κατόρθωμα να ρίξουν τον ΦΠΑ 1 – 2 μονάδες, στη Ρουμανία η προσέγγιση είναι διαφορετική. «Γίνονται όλα σωστά εκεί; Είναι η χώρα παράδεισος;» θα ρωτήσουν κάποιοι. Σίγουρα όχι, έχουν ακόμη πολλά να γίνουν.
Μάλιστα εξακολουθεί να ισχύει ο κανόνας που λέει ότι σε μία ξένη αγορά μπαίνουμε μόνο έχοντας στο πλάι μας πολύ καλούς συμβούλους, για να μας προφυλάξουν σε κάθε μας βήμα. Το θέμα όμως είναι ότι η πρόοδος είναι εμφανής σε όλα τα επίπεδα και στη Ρουμανία αποδείχθηκε ότι η μείωση των φόρων έφερε μεγαλύτερα έσοδα και έβγαλε από τη φτώχεια εκατομμύρια πολίτες. Είναι άραγε τόσο δύσκολο να το χωνέψουμε εμείς εδώ στην Ελλάδα;
 Του Ηλία Παπαγεωργιάδη* liberal.gr
* Ο κ. Ηλίας Π. Παπαγεωργιάδης είναι διευθύνων σύμβουλος της MORE στη Ρουμανία, Πρόεδρος του Ρουμανικού Συνδέσμου Βιομάζας και Βιοαερίου (ARBIO), εκλεγμένο μέλος του δ.σ. του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Βιομάζας (AEBIOM) και Αντιπρόεδρος της Αγροτικής Ομοσπονδίας ProAgro (Ρουμανική ΠΑΣΕΓΕΣ).
**Ο κ. Ηλίας Παπαγεωργιάδης θα είναι στην Αθήνα για συναντήσεις με επενδυτές από τις 07 ως τις 09 Νοεμβρίου.