1 Νοε 2018

Ηχηρή αποχώρηση Τσεχίας από το Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση -Απαρχή εξελίξεων

Παρελθόν πρέπει να θεωρείται η Τσεχία ως μέλος του Συμφώνου του ΟΗΕ για την μετανάστευση μετά τα όσα είπε ο πρωθυπουργός της χώρας, Αντρέι Μπάμπις. Ο Τσέχος πρωθυπουργός να είναι αποφασισμένος να ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ, Αυστρίας και της Ουγγαρίας "σφραγίζοντας" τα σύνορα της χώρας.
Ουσιαστικά η κίνηση αυτή αποτελεί απαρχή εξελίξεων και για άλλα κράτη.
Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις δήλωσε σήμερα ότι θέλει να αποσύρει τη χώρα από το Παγκόσμιο Σύμφωνο για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση του ΟΗΕ και ότι σκοπεύει να συζητήσει αυτό το θέμα με τον κυβερνητικό εταίρο του, σύμφωνα με τον ιστότοπο idness.cz.
Όπως είπε, το εν λόγω Σύμφωνο είναι ουσιαστικά "απαράδεκτο".
Την Τετάρτη, η Αυστρία είχε επίσης ανακοινώσει ότι θα ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ και της Ουγγαρίας που δεν στηρίζουν το Σύμφωνο αυτό, με το σκεπτικό ότι συγχέει τη νόμιμη με την παράνομη μετανάστευση. Τι είπαν ουσιαστικά; Το αυτονόητο...
Πληθαίνουν ταυτόχρονα και οι "φωνές" στην Πολωνία. Ένας υπουργός της συντηρητικής κυβέρνησης της Πολωνίας πρότεινε επίσης να αποσυρθεί η χώρα του από το Σύμφωνο.
Το Παγκόσμιο Σύμφωνο για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση εγκρίθηκε τον Ιούλιο από όλες τις χώρες-μέλη του ΟΗΕ εκτός των ΗΠΑ.
Είναι προγραμματισμένο να υπογραφεί τον επόμενο μήνα στο Μαρόκο.
Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Α.Μπάμπις, είπε στο κοινοβούλιο ότι δεν του αρέσει το Σύμφωνο και ότι κανείς άλλος πέραν της ίδιας της Τσεχίας δεν μπορεί να αποφασίζει για τη μετανάστευση στη χώρα.
Όταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνησή του θα το υπογράψει, απάντησε ότι "δεν του αρέσει".
"Υπάρχουν θέματα που μπορούν να ερμηνευτούν με πολλούς τρόπους. Θα προτείνω στους εταίρους μου στην κυβέρνηση να ενεργήσουμε με τον ίδιο τρόπο όπως η Αυστρία και η Ουγγαρία", πρόσθεσε.
Πολωνία, Σλοβακία, Ιταλία ακολουθούν...
Ο Τραμπ σχεδιάζει να στείλει έως 15.000 στρατιώτες στα σύνορα με το Μεξικό
Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να στείλουν έως και 15.000 στρατιώτες στα σύνορα με το Μεξικό δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ. Στόχος να εμποδίσουν την είσοδο σε αμερικανικό έδαφος στο καραβάνι των παράνομων μεταναστών.
«Κανείς δεν έρχεται μέσα. Δεν επιτρέπουμε στους ανθρώπους να έρθουν μέσα. Αν κοιτάξετε τι έγινε στο Μεξικό πριν από δυο ημέρες με την σκληρότητα των ανθρώπων αυτών στο δεύτερο καραβάνι που σχηματίζεται και ειλικρινά και στο πρώτο. Και τώρα σχηματίζουν ένα στο Ελ Σαλβαδόρ. Και το σκεφτόμαστε πολύ σοβαρά να σταματήσουμε τη βοήθεια σε αυτές τις χώρες. Γιατί πραγματικά δεν κάνουν τίποτε για τους Αμερικανούς», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Αν υλοποιηθεί το σχέδιο τότε στα σύνορα με το Μεξικό θα υπάρχουν όσοι Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται στο Αφγανιστάν.
«Η υποστήριξη που δίνουμε στον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας είναι πρακτική υποστήριξη βασισμένη στο αίτημα του επιτρόπου για τα τελωνεία και συνοριοφυλακή, επομένως δεν κάνουμε κόλπα σε αυτόν τον τομέα», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Τζέιμς Μάτις.
Έως σήμερα, στο πλαίσιο της επιχείρησης με την ονομασία «Πιστός Πατριώτης», το Πεντάγωνο έχει δώσει το πράσινο φως για την ανάπτυξη περίπου 5.200 στρατιωτών στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, που προστίθενται στα 2.100 μέλη της Εθνοφρουράς που έχουν ήδη κινητοποιηθεί.