25 Νοε 2018

Απίστευτο: Ο Χαρίτσης εξήγγειλε εκλογική αλλαγή που έχει ήδη ψηφιστεί !

Πλήρη ετοιμότητα να διεξάγει εκλογές με όσες ταυτόχρονες κάλπες και εάν απαιτηθούν διατυπώνει με περίσσεια αυτοπεποίθηση ο Υπουργός Εσωτερικών στις δημόσιες τοποθετήσεις του, ενώ την ίδια στιγμή τελικώς ο ίδιος αποδεικνύεται να αγνοεί βασικά σημεία του ισχύοντος εκλογικού θεσμικού πλαισίου.
Εξαγγελία του Αλέξη Χαρίτση στο πλαίσιο εκδήλωσης της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, έχει γίνει από χθες αντικείμενο συζήτησης στους αυτοδιοικητικούς, προκαλώντας έντονο προβληματισμό για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το πρώτο τη τάξει Υπουργείο της Κυβέρνησης λίγο πριν τις εκλογές.

Ο Υπουργός προέβη στην εξής εξαγγελία:
« (…) Ακόμη πιο σημαντικό είναι το νομοσχέδιο για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας που φέρνουμε στη Βουλή προς ψήφιση τις επόμενες μέρες, μετά φυσικά, από πρόταση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας.
Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ρυθμίσεις που ενισχύουν την εκπροσώπηση των γυναικών στη Βουλή και στα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυξάνεται η ποσόστωση των γυναικών στα ψηφοδέλτια των βουλευτικών και ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ εκλογών, από το 1/3 ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ, στο 40% επί του συνόλου των υποψηφίων ».
Όπως είναι γνωστό, η αύξηση της ποσόστωσης των γυναικών στα ψηφοδέλτια των αυτοδιοικητικών εκλογών σε 40% έχει ήδη ψηφιστεί στον Κλεισθένη1...

Συγκεκριμένα:
- Tο αρ.14 του ν.4555/2018 αντικατέστησε το αρ.18 του ν.3852/2010 και έτσι πλέον το τελευταίο εδάφιο της περ.γ’ της παρ.4 αυτού ορίζει: “ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων από κάθε φύλο ανέρχεται σε ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%), τουλάχιστον, του συνολικού αριθμού των υποψηφίων του οικείου συνδυασμού”.
- Αντιστοίχως, για τις εκλογές Κοινοτήτων άνω των 300 κατοίκων, το αρ.16 του Κλεισθένη1 πρόσθεσε άρθρο 18Α στον Καλλικράτη, το οποίο στο τελευταίο εδάφιο της παρ.5 προβλέπει ότι “ο αριθμός των υποψήφιων συμβούλων από κάθε φύλο ανέρχεται σε ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%), τουλάχιστον, του συνολικού αριθμού των υποψηφίων συμβούλων του οικείου συνδυασμού”.
- Ομοίως για τις περιφερειακές εκλογές, το αρ.51 του Κλεισθένη1 αντικατέστησε το αρ.120 του Καλλικράτη ώστε στο τελευταίο εδάφιο της περ.γ’ της παρ.5 να αναγράφεται πως “ο αριθμός των υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων από κάθε φύλο ανέρχεται σε ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%), τουλάχιστον, του συνολικού αριθμού των υποψηφίων του οικείου συνδυασμού”.

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά τρία εκλογικά άρθρα του Κλεισθένη1 αποδεικνύεται ότι δεν έχει διαβάσει ο αρμόδιος για τις εκλογές Υπουργός.

Για να δικαιολογήσουμε κάπως την/τον απρόσεχτο λογογράφο, σημειώνουμε ότι το Ν/Σ περί ισότητας των φύλων, όταν είχε αναρτηθεί σε διαβούλευση την 6η Μαρτίου περιελάμβανε Άρθρο 11 περί ποσόστωσης στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Συνεπώς, το απόσπασμα ενδέχεται να έχει ξεμείνει από παλιά ομιλία είτε του Πάνου Σκουρλέτη είτε του Αλέξη Τσίπρα. Εντοπίζουμε, για παράδειγμα, ομιλία του Πρωθυπουργού στη Βουλή την 8η Μαρτίου, όπου μιλώντας για άλλο Ν/Σ, είχε αναφερθεί και σε εκείνο της διαβούλευσης με τα χθεσινά λόγια του Αλέξη Χαρίτση (λέγοντας τότε “στο σχέδιο νόμου, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που αφορούν την ενίσχυση της εκπροσώπησης των γυναικών στη Βουλή και στα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στην κατεύθυνση αυτή, προτείνεται η ποσόστωση των γυναικών στα ψηφοδέλτια των βουλευτικών και αυτοδιοικητικών εκλογών να αυξηθεί από το 1/3 που είναι σήμερα στο 40%, επί του συνόλου των υποψηφίων”).

Τον Ιούλιο
όμως, όπως θα έπρεπε να γνωρίζει το επισπεύδον ΥΠΕΣ, ψηφίστηκε ο Κλεισθένης, όπου το ΥΠΕΣ ενσωμάτωσε (τροποποιημένες) τις διατάξεις, όπως τις παραθέσαμε ανωτέρω.

Ο Αλέξης Χαρίτσης, αναλαμβάνοντας τον Αύγουστο το ΥΠΕΣ, τον Κλεισθένη τον διάβασε ;
Και εάν δεν τον διάβασε ολόκληρο γιατί ίσως να φάνηκαν πολλά 283 άρθρα, έστω τις Ενότητες που έλεγαν με κεφαλαία γράμματα στον Τίτλο “Εκλογικό Σύστημα” ή τουλάχιστον μόνο τα άρθρα για το πως καταρτίζονται οι Συνδυασμοί, ούτε αυτά δεν μπήκε στον κόπο να κοιτάξει ;