17 Ιαν 2020

ΣΤ΄ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΟΙΗΣΗΣ “ΝΙΚΟΣ Β. ΛΑΔΑΣ”

Η ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΧΑΡΝΩΝ & η ΦΙΛΟΤΕΧΝΗ ΛΕΣΧΗ ΑΧΑΡΝΩΝ, προκηρύσσουν τον ΣΤ΄ Διαγωνισμό Ποίησης στη μνήμη του ποιητή ΝΙΚΟΥ Β. ΛΑΔΑ (1953-1979) για τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, (Γυμνασίων - Λυκείων) του Δήμου Αχαρνών.

 

ΟΡΟΙΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ - ΒΡΑΒΕΙΑ

Στο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που φοιτούν αποδεδειγμένα σε Γυμνάσια & Λύκεια του Δήμου Αχαρνών.
Κάθε διαγωνιζόμενος λαμβάνει μέρος μ’ ένα αδημοσίευτο ποίημα έκτασης μέχρι 30-40 στίχων ή με συλλογή μικρών ποιημάτων ανάλογης έκτασης (που να μην ξεπερνά τις δύο δακτυλογραφημένες σελίδες), χωρίς άλλο περιορισμό όσον αφορά στο θέμα, στο περιεχόμενο, στην τεχνοτροπία και στο ύφος του ποιήματος.
Τα ποιήματα θα αξιολογήσει επιτροπή Λογοτεχνών.
Η επιτροπή δύναται κατά την κρίση της, να μην απονείμει βραβείο(α) ή και να θέσει εκτός διαγωνισμού μαθητή που παραβιάζει τους όρους του διαγωνισμού.

Θα απονεμηθούν:
ΤΡΙΑ ΒΡΑΒΕΙΑ (Α΄ Β΄ Γ΄) τα οποία θα συνοδεύονται από έπαθλο και από άλλα δώρα όπως ποιητικές συλλογές, κ.α.
Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί Αναμνηστικός Έπαινος Συμμετοχής.

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Τα έργα πρέπει να υποβληθούν σε πέντε δακτυλογραφημένα αντίτυπα εντός κλειστού φακέλου με την ένδειξη “ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΠΟΙΗΣΗΣ “ΝΙΚΟΣ Β. ΛΑΔΑΣ”, εντός του οποίου πρέπει να υπάρχει μικρότερος κλειστός φάκελος με  όλα τα στοιχεία του διαγωνιζομένου (ονοματεπώνυμο μαθητή, σχολείο, τάξη, τηλέφωνο σχολείου).
Τα ποιήματα πρέπει να παραδοθούν το αργότερο έως τις 10 Απριλίου 2020 στη Διεύθυνση του σχολείου που φοιτά ο μαθητής, από το οποίο θα τα παραλάβει η Ένωση Γονέων του Δήμου Αχαρνών.
===================
  Πληροφορίες:
Κυριακή Ασλανίδη – Γεν. Γραμματέας Ένωσης Γονέων
Τηλ. Επικοινωνίας : 697 4 46 3938

===================
             Ελένη Μότσια                                Ευτυχία Παράσχου
       Πρόεδρος Ένωσης Γονέων               Πρόεδρος ΦΙ.ΛΕ.Α.



Νίκος Β. Λαδάς - Βιογραφία
Γεννήθηκε στο Κιάτο το 1953. Το 1956, η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στις Αχαρνές της Αττικής. Το 1971, πέρασε με υποτροφία στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ. Αποφοίτησε με διακρίσεις το 1975. Υπηρέτησε τη θητεία του ως κελευστής στο Πολεμικό Ναυτικό για 32 μήνες. Στη συνέχεια, εργάστηκε σε φροντιστήρια της Αθήνας και των Αχαρνών. Για τα ποιήματά του μιλούσε εγκωμιαστικά και ο νομπελίστας Οδυσσέας Ελύτης. Μετά τον θάνατό του  στις 10 Ιουλίου 1979, κυκλοφόρησαν τρεις ποιητικές συλλογές του. Το 1989, ο μελετητής και καθηγητής της νεοελληνικής λογοτεχνίας, Γ. Π. Σαββίδης έγραψε ότι "… ο Νίκος Β. Λαδάς κοντεύει να μεταμορφωθεί σε λογοτεχνικό μύθο". (Πηγή: https://www.protothema.gr/stories/article )
Κάποια από τα έργα του:
- Οι Στάχτες (πεζό),
- Σκίτσο, Ψέμματα, Λέμε (ποιήματα)
- Όραμα, Το Βότσαλο, Μεσημέρι Φθινόπωρο, Πέντε ΧΑΙ - ΚΑΙ