14 Ιουν 2016

Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών «ΜΑΜΑ, ΜΠΑΜΠΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ»

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιβεβαιώνει ομόφωνα: δεν υπάρχει κανένα δικαίωμα «γάμου» ομοφύλων στη Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 
    Η Οργανωτική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών «Μαμά μπαμπά & παιδιά» χαιρετίζει την σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην περίπτωση Chapin και Charpentier κατά Γαλλίας (Αίτηση αρ. 40183/07), στην οποία διευκρινίζεται ότι βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων ο όρος «γάμος» δεν έχει καμμία άλλη έννοια εκτός από αυτήν της ένωσης μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας. 
        Η υπόθεση αφορούσε τον λεγόμενο «γάμο» ομοφύλων που καταχωρήθηκε από το Δήμαρχο κάποιου γαλλικού δήμου το 2004 παρά το γεγονός ότι την εποχή εκείνη (δηλαδή, πριν από την αμφιλεγόμενη νομοθεσία Loi Taubira, που εγκρίθηκε το 2013), η γαλλική έννομη τάξη δεν παρείχε καμμία νομική βάση για τέτοιους «γάμους». Κατά συνέπεια, ο ψευδής «γάμος» κρίθηκε άκυρος από το δικαστήριο του Μπορντό, κατόπιν αιτήματος του γραφείου του δημόσιου κατηγόρου /εισαγγελέα. 
      Με αίτησή τους ενώπιον του ΕΔΔΑ, οι δύο αιτούντες ισχυρίστηκαν ότι η απόφαση του Δικαστηρίου να ακυρώσει τον «γάμο» τους, παραβιάζει το δικαίωμά τους να παντρεύονται και να ιδρύουν οικογένεια, δυνάμει του άρθρου 12, καθώς και το δικαίωμα σεβασμού της οικογενειακής ζωής τους, δυνάμει του άρθρου 8, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 
       Αλλά με σημερινή του απόφαση του, το ΕΔΔΑ επιβεβαίωσε ότι ο όρος «γάμος» στο άρθρο 12 έχει μια σαφή και ξεκάθαρη έννοια: ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Αυτό ήταν έτσι, όταν υιοθετήθηκε η Σύμβαση το 1950, και παραμένει έτσι μέχρι και σήμερα. 
       Η Πρόεδρος της Επιτροπής πολιτών «Μαμά μπαμπά & παιδιά», Έντιτ Φριβάλντσκυ, δήλωσε: «είναι μια μεγάλη ικανοποίηση να βλέπει κανείς ότι το Δικαστήριο επιβεβαιώνει και ενισχύει τη θέση που προωθεί η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία μας: ο γάμος είναι κάτι μοναδικό και ιδιαίτερο. Ένας από τους σκοπούς του γάμου είναι να παρέχει ένα μέρος όπου τα παιδιά μπορούν να μεγαλώσουν με ευτυχία, και είναι προς το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού να μεγαλώσει μέσα στην αγάπη και την ενότητα της μητέρας και του πατέρα. Η Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν παρέχει απολύτως καμμία νομική βάση για να πιέσει τους εθνικούς νομοθέτες ώστε να επανακαθορίσουν το γάμο. Αν σε ορισμένους κύκλους, υπάρχουν ισχυρισμοί ότι ο «γάμος» ομοφύλων είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα, αυτοί οι ισχυρισμοί είναι ψευδείς, χωρίς θεμέλια, και αντίθετοι προς την καλή πίστη». 
      Η Γενικός Γραμματέας της Επιτροπής, Μαρία Χίλντινγσον, πρόσθεσε: «το άρθρο 12 της συμβάσεως τοποθετεί την οικογένεια σε μια άμεση συνάφεια με το γάμο. Είναι επομένως σαφές, ότι η σημερινή δικαστική απόφαση έχει επιπτώσεις για τον τρόπο με τον οποίο νοείται ο όρος «οικογένεια»: βασίζεται στον γάμο μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας και στους απογόνους.»