Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Δύο συμπεράσματα μπορεί κανείς να εξάγει από τη συζήτηση στη Βουλή, με αφορμή την πρόταση της ΝΔ για την εξεταστική επιτροπή για το Plan X. Το πρώτο, φυσικά, είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας (μετά την ήττα της απλής αναλογικής) υπέστη και δεύτερη ήττα και μάλιστα αυτή την φορά επέλεξε να βάλει αυτογκόλ, αφού δεν παρέστη στη συνεδρίαση. Το δεύτερο, που ενδεχομένως να «δείχνει» το μέλλον είναι η συστράτευση του Βασίλη Λεβέντη στο άρμα των προθύμων να στηρίξουν την κυβέρνηση μελλοντικά. Το «όχι» της Ένωσης Κεντρώων στη σύσταση της εξεταστική επιτροπής αποτελεί το τρίτο κατά σειρά «σημάδι» που επιβεβαιώνει ότι ο κ. Λεβέντης (και η μικρή, πάντως, κοινοβουλευτική του Ομάδα) μπορούν δυνητικά να αποτελέσουν τους «χρήσιμους ηλίθιους», όπως έλεγε και ο Λένιν, αναφερόμενος στους ανένταχτους συναγωνιστές και συνοδοιπόρους.
Προς επίρρωσιν των παραπάνω, υπενθυμίζεται ότι και ο Αλέκος Φλαμπουράρης είχε προαναγγείλει, μέσω ενός σημειώματος, την... χρησιμότητα του κ. Λεβέντη. Σε ένα χαρτί τον Οκτώβριο του 2015 είχε γράψει και «συνέλαβε» ο φωτογραφικός φακός στη Βουλή: «Λεβέντης: όχι τώρα στην πορεία!». Προφανώς, μόνο τυχαίο δεν ήταν πως εις εκ των πιο έμπιστων συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα είχε προχωρήσει στη συγκεκριμένη «διαρροή». Και τώρα φτάνει το πλήρωμα του χρόνου, ώστε ο Β. Λεβέντης να δείξει από την πλευρά του τις προθέσεις του.
Πρώτα το έκανε, λέγοντας «ναι» στην απλή αναλογική, λίγες μέρες αργότερα παρευρέθη (ο μόνος πολιτικός αρχηγός) στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για την παρουσίαση της πρότασης για το νέο Σύνταγμα και λίγες ώρες νωρίτερα έβαλε την σφραγίδα του, όταν μαζί με τους ΑΝΕΛ, ως εν δυνάμει εταίρος, καταψήφισε την πρόταση της ΝΔ για εξεταστική.
Ο ίδιος, μάλιστα, αποκάλυψε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή ότι θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό τις επόμενες ημέρες, μολονότι σημείωσε πως δεν είναι δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ, διότι όπως είπε αυτό δεν θα ήταν... έξυπνο! Σε ότι αφορά την αιτία καταψήφισης, ανέφερε ότι επιθυμούσε εξεταστική από το 2004 και μετά, ενώ έδωσε συγχωροχάρτι στον Αλέξη Τσίπρα ισχυριζόμενος ότι τον παρέσυρε ο Γιάννης Βαρουφάκης!
Την ίδια ώρα, το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει προς στιγμήν να καλοβλέπει τη «στήριξη» Λεβέντη, αφού η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμεί μόλις 153 βουλευτές. Άλλωστε, το φθινόπωρο έρχονται τα δύσκολα, όπου βουλευτές και υπουργοί θα κληθούν να ψηφίσουν δύσκολα μνημονιακά νομοσχέδια και ο Β. Λεβέντης ίσως για ένα υπουργείο (ή κάτι άλλο) να τείνει χείρα βοηθείας, προκειμένου -όπως έχει πει και παλαιότερα- να μην γίνει πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου