12 Ιουλ 2016

Ο Έλληνας φορολογούμενος θα πληρώσει τις καταστροφές σε δύο λεωφορεία της ΕΘΕΛ που πυρπολήθηκαν από αναρχικούς

Το ποσό των 700.00 ευρώ καλείται να καταβάλλει το ελληνικό Δημόσιο με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, για την ολοσχερή καταστροφή δυο λεωφορείων της ΕΘΕΛ Α.Ε. που κάηκαν από μολότοφ περιθωριακών ομάδων, λόγω της έλλειψης κατάλληλων αστυνομικών μέτρων. 
          Η ΕΘΕΛ, μέσω της εταιρείας που ήταν ασφαλισμένα τα δύο λεωφορεία που κάηκαν από βόμβες μολότωφ το 1997 στην Πατησίων και το 1998 στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, είχε προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια το 2000. 
        Για το πρώτο λεωφορείο, οι Σύμβουλοι της Επικρατείας έκριναν ότι τα αρμόδια όργανα της ΕΛΑΣ, αν και είχαν λάβει εντολές από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών για να λάβουν τα αναγκαία προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα λόγω της συναυλίας που πραγματοποιήθηκε, «δεν ευρίσκοντο εκεί κατά τη διάρκεια της συναυλίας, αλλά έφθασαν εκεί μετά την έναρξη των επεισοδίων, χωρίς να προσδιορίζεται από την Αστυνομία η ώρα άφιξης των αστυνομικών δυνάμεων, πάντως είχε λάβει χώρα η πυρκαγιά από την οποία καταστράφηκε το λεωφορείο». 
        Η δεύτερη απόφαση του ΣτΕ αφορά το βράδυ της 15ης Ιανουαρίου 1998, μετά από μουσική εκδήλωση 600 περίπου ατόμων που είχε γίνει στο αίθριο της Φιλοσοφικής Σχολής στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου κατά του γνωστού, τότε «Νόμου Αρσένη» για την παιδεία. 
        Με το τέλος της εκδήλωσης 50 κουκουλοφόροι με ξύλα, πέτρες, κ.λπ, άρχισαν να πετούν βόμβες μολότωφ καταστρέφοντας από πυρκαγιά καταστήματα και αυτοκίνητα, μεταξύ των οποίων ένα σχολικό λεωφορείο και ένα λεωφορείο της ΕΘΕΛ. Τον εμπρησμό των δυο αυτών λεωφορείων ανέλαβε η οργάνωση «Αναρχική Περίπολος στους Δρόμους». 
        Οι Σύμβουλοι της Επικρατείας έκριναν ότι και πάλι ανακύπτει ευθύνη των οργάνων της ΕΛΑΣ, καθώς ενώ είχαν λάβει τις σχετικές εντολές για μέτρα ασφαλείας στις τρεις εισόδους της Πανεπιστημιούπολης, αυτές δεν εκτελέστηκαν. 
         Τελικά, το ΣΤΕ επιδίκασε το ποσό των 137.931 ευρώ για την καταστροφή κάθε ενός από τα δύο λεωφορεία που καταστράφηκαν (συνολικά 275.862 ευρώ). Το ποσό αυτό μαζί με τους τόκους όλων αυτών των ετών ανέρχεται τελικά στα 700.000 ευρώ που υποχρεούται να καταβάλλει το Δημόσιο.