3 Νοε 2014

ΗΠΑ: 14χρονος συνελήφθη επειδή φορούσε κομποσχοίνι…

Δ Πορφύρης/Π Σταφυλά 
  Ο Jacob Herrera, ηλικίας 14 ετών, το βράδυ της περασμένης Τετάρτης πήγαινε στον νυχτερινό αγώνα ποδοσφαίρου του γυμνασίου του, όταν συνελήφθη γιατί φορούσε ένα κομποσχοίνι με σταυρό! 
    Όταν ο Jacob έφτασε στο παιχνίδι, τον πλησίασε ο δεκανέας Wilson του Αστυνομικού Τμήματος του Amarillo και του ζήτησε να βγάλει το κομποσχοίνι του καθώς απαγορεύεται η εμφανής παρουσία θρησκευτικών ή άλλων συμβόλων σε σχολικούς χώρους ή αθλητικές εγκαταστάσεις. 
      Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς ενός αυτόπτη μάρτυρα ονόματι Marivell Chavez, ο Jacob αρνήθηκε να βγάλει το κομποσχοίνι του και τον έριξαν στο έδαφος. Όσο ήταν χωρίς τη θέλησή του στο έδαφος, φώναζε “θα φωνάξω την μητέρα μου” και “δεν μπορώ να αναπνεύσω”. 
       “Ξέρετε του έβαλαν χειροπέδες και ύστερα τον πέρασαν στην απέναντι πλευρά του δρόμου και τον χτύπησαν επανειλημμένα και τον έριξαν πάλι στο έδαφος” ανέφερε ο Chavez στο ειδησεογραφικό δίκτυο Channel 10 News (31/10/14). 
      Το Αστυνομικό Τμήμα του Amarillo δήλωσε ότι το ατυχές συμβάν δεν εξελίχθηκε έτσι ακριβώς. Ισχυρίστηκαν ότι ο δεκατετράχρονος αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις εντολές του αξιωματικού και αντιστάθηκε στην σύλληψη. 
       “Πάλευε με τον αξιωματικό, δεν υπάκουε στις εντολές του και αρνούνταν να βάλει τα χέρια πίσω από την πλάτη. Ο αξιωματικός προσπάθησε με διάφορους τρόπους να του βάλει τα χέρια πίσω από την πλάτη, αλλά χωρίς αποτέλεσμα και τελικά κατέληξαν και οι δυο να μάχονται στο έδαφος για λίγα λεπτά” ανέφερε ο αξιωματικός Jerry Neufeld. 
       Προφανώς το να φοράνε τα παιδιά κομποσχοίνια με σταυρό είναι ένα σημάδι ότι ανήκουν σε συμμορίες! 
      “Εμείς δεν υπονοούμε ότι πρόκειται για κάτι τέτοιο στην συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά μερικές φορές η νεολαία μας χρησιμοποιεί το κομποσχοίνι ως ένα σημάδι ένταξης σε συμμορία. Και πάλι δεν λέμε ότι πρόκειται για κάτι τέτοιο με αυτό το αγόρι, αλλά έχουμε δει τέτοιες περιπτώσεις εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες” λέει ο Jerry Neufeld. 
       Σύμφωνα με την μητέρα του το παιδί φορούσε το κομποσχοίνι για να αποδώσει φόρο τιμής στον νεκρό αδελφό του και δεν έχει καμία σχέση με συμμορίες. 
        “Ο γιός μου πέθανε πριν δυο χρόνια και μιλούσε στον Jacob για τον Θεό και του έλεγε ότι πρέπει να φοράει το κομποσχοίνι για να τον προστατεύει. Έτσι ο Jacob φοράει το κομποσχοίνι γιατί πιστεύει ότι τον προστατεύει αλλά και εις ανάμνηση του αδελφού του” λέει η μητέρα του νεαρού. 
      Από την Παρασκευή ο Jacob είναι ακόμη υπό αστυνομική επιτήρηση για την υποτιθέμενη “εγκληματική δραστηριότητά του” και κρατείται στο Κέντρο Νεότητας του High Plains. Την Πέμπτη οι γονείς των παιδιών και οι μαθητές φόρεσαν κομποσχοίνια συμβολικά για την απελευθέρωση του. 
     “Θέλω απλώς να αποδοθεί δικαιοσύνη στον γιό μου και να τον αφήσουν ελεύθερο” δήλωσε η μητέρα του Jacob.