10 Νοε 2014

Ε.Βενιζέλος: Υποβαθμίζει ξανά τον Κύπριο πρόεδρο σε "ηγέτη της ελληνικής κοινότητας"

Ο Ε.Βενιζέλος ο οποίος είχε υποβαθμίσει τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν.Αναστασιάδη σε "πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας" νομιμοποιώντας έτσι το ανύπαρκτο και μη αναγνωρισμένο τουρκοκυπριακό μόρφωμα του ψευδοκράτους, αποφάσισε να το "διορθώσει" υποβαθμίζοντας ξανά με νέα δήλωσή του, τον Κύπριο πρόεδρο παραδίδοντας και μαθήματα ιστορίας! 
      Χαρακτηρίζει μάλιστα στη νέα του δήλωση τον ηγέτη του ψευδοκράτους "ισότιμο" του Κύπριου προέδρου! Αναφέρει ότι κάτι τέτοιο ισχύει επειδή οι Κύπριοι πρόεδροι συνομιλούν και διαπραγματεύονται τόσα χρόνια με τους ηγέτες των Τουρκοκυπρίων "αναγνωρίζοντάς τους έτσι ως ομολόγους τους". 
       Καταπληκτικός συλλογισμός με βάση τον οποίο εάν κάποιος διαπραγματεύεται με απαγωγείς την απελευθέρωση των ομήρων, τότε τους νομιμοποιεί κιόλας! 
      Η δήλωση έγινε με αφορμή δημοσίευμα εφημερίδας στο οποίο αναφέρεται ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποκάλεσε τον Νίκο Αναστασιάδη «πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας». 
       Απαντώντας στο δημοσίευμα, το ΥΠΕΞ τονίζει πως «το ζήτημα αυτό είναι χωρίς ιδιαίτερη σημασία και σπανίως υπάρχει αντίδραση, παρά μόνον όταν η παραποίηση γεγονότων ξεπερνά κάθε όριο ανοχής. Είναι όμως ασυγχώρητη ενέργεια να χρησιμοποιούνται με πρωτοφανή επιπολαιότητα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ιδίως τα εθνικά ζητήματα με σκοπό να προωθηθεί μια φτηνή επιλογή εμμονικής πλέον επιθετικότητας κατά του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών». 
       "Χωρίς ιδιαίτερη σημασία" αυτό το δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ! Τότε γιατί να το πάρουν στα σοβαρά οι ξένοι; Αφού για τον Ε.Βενιζέλο είναι ελάσσον ζήτημα. 
    Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Βενιζέλος «κατηγορείται γιατί χαρακτήρισε τον κ. Ν. Αναστασιάδη, Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας, καθώς -λέει η εν λόγω εφημερίδα- έτσι τον υποβαθμίζει στο επίπεδο του ηγέτη της κοινότητας». 
       Και αμέσως μετά ο Ε.Βενιζέλος προχωρά σε μαθήματα Ιστορίας! 
      «Είναι πραγματικά λυπηρό το γεγονός ότι δεν βρέθηκε έστω ένας συνεργάτης της εν λόγω εφημερίδας με στοιχειώδη γνώση της ιστορίας και του θεσμικού πλαισίου του Κυπριακού, στο όνομα του οποίου κόπτεται - υποτίθεται - η εφημερίδα, ώστε να αποτρέψει το ατόπημα αυτό» 
      «Δεν έτυχε κανείς να γνωρίζει στην εν λόγω εφημερίδα ότι δεκαετίες τώρα ο εκάστοτε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπό την ιδιότητα του αυτή, εκπροσωπεί διεθνώς την Κύπρο ως κράτος μέλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ υπό την δεύτερη ιδιότητά του, του ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας, που είναι θεσμική οντότητα προβλεπόμενη στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας του 1960, συναντάται και διαπραγματεύεται με τον εκάστοτε ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας; Δεν έτυχε να γνωρίζει κάποιος στην εν λόγω εφημερίδα ότι οι συνομιλίες είναι εδώ και δεκαετίες διακοινοτικές; 
     Οι υπεύθυνοι της εν λόγω εφημερίδας που θέλουν να διατυπώνουν απόψεις για τη μοίρα του Κυπριακού, έχουν την άσχετη και επικίνδυνη εντύπωση ότι διεξάγονται τόσες δεκαετίες συναντήσεις και διαπραγματεύσεις μεταξύ του Προέδρου ενός κράτους-μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ και του ηγέτη ποίου πράγματος άραγε; Ενός ψευδοκράτους μη αναγνωρισμένου από τη διεθνή κοινότητα; Ή μήπως ο αρχηγός ενός κράτους, όπως η Κυπριακή Δημοκρατία, θεωρεί ομόλογο του τον ηγέτη μιας κοινότητας από τις δύο που προβλέπει το Σύνταγμα του 1960 και διαπραγματεύεται μαζί του; 
       Δεν έτυχε να διαβάσουν, οι αρμόδιοι της εφημερίδας την ιδιότητα υπό την οποία συνυπογράφει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 με τον κ. Έρογλου; Την ιδιότητα με την οποίαν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και ο Σ. Κυπριανού συνυπέγραψαν τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979 με τον Ραούφ Ντενκτάς; 
     Δεν έτυχε να αντιληφθούν ότι ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής κοινότητας ενεργεί εκ μέρους του ηγέτη της κοινότητας που είναι και Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας που ως αρχηγός του κράτους εκφράζει όλους τους νόμιμους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους; 
     Δεν έτυχε να μάθουν ότι τα λίγα χρόνια πλήρους λειτουργίας του Συντάγματος του 1960, ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας ήταν και αντιπρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέχρι την αποχώρηση των τουρκοκυπρίων από τα όργανα της Δημοκρατίας που οδήγησε στην εφαρμογή του δικαίου της ανάγκης εδώ και πενήντα χρόνια;» 
       «Αν θέλουν συνεπώς οι υπεύθυνοι της εν λόγω εφημερίδας να έχουν άποψη για θέματα υψίστης εθνικής σημασίας όπως το Κυπριακό, ας ενημερωθούν για τα βασικά και ας μη τυφλώνονται από την υποχρέωση τους να γράφουν καθημερινά κάτι αρνητικό, - υποτίθεται - για τον κ. Βενιζέλο», καταλήγει το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του. 
    Έχουμε μείνει άναυδοι, καθώς ο Έλληνας ΥΠΕΞ έχει "πρωτοποριακή" αντίληψη του κυπριακού ζητήματος. Ας του εξηγήσει κάποιος ότι οι τουρκοκύπριοι από την παράνομη τουρκική εισβολή του 1974 και την απόσυρσή τους από το κυπριακό Σύνταγμα, το οποίο και κατέλυσαν στις υπό τουρκικό έλεγχο περιοχές, δεν μπορούν να έχουν τις εξουσίες και τα θεσμικά αξιώματα που προβλέπει το Σύνταγμα αυτό. 
     Ο μόνος νόμιμος και αναγνωρισμένος διεθνώς πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ο Ν.Αναστασιάδης και η ιδιότητά του αυτή υπερκαλύπτει οποιαδήποτε άλλη. Αυτός άλλωστε υπέγραψε το χθεσινό κοινό ανακοινωθέν με Ελλάδα και Αίγυπτο για άμεσο προσδιορισμό της ΑΟΖ. Πρφανώς ότι είναι διεθνώς αναγνωρισμένο για τον Ε.Βενιζέλο δεν είναι αρκετό.