4 Νοε 2014

Έργα συντήρησης σε κτίρια του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι [εικόνες]

Σωστικά έργα σε κτήρια του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω φθορές, έχει ξεκινήσει η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Αττικής (ΕΝΜΑ) του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.  
      Συγκεκριμένα, πρόκειται για το Οινοποιείο και την Οικία Αρχικηπουρού, καθώς και για τη στέγη του Κοιμητηριακού Ναού της Αναστάσεως, που έχει αρχίσει η αλλαγή της. Επίσης, με τα χρήματα που έχουν εκταμιευθεί για τις άμεσες παρεμβάσεις, ύψους περίπου 70.000 ευρώ, προβλέπεται να γίνουν σωστικά έργα στο Δασονομείο, στο Ξυλουργείο, στο Σιδηρουργείο και στο Κτήριο Προσωπικού. Ανάλογα με τα κονδύλια, τα έργα θα επεκταθούν και σε άλλα κτήρια του ιστορικού πυρήνα. 
      Ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου, το σωματείο που δραστηριοποιείται για την προστασία και ανάδειξη του χώρου, με ανακοίνωσή του χαιρέτησε θερμά αυτές τις πρωτοβουλίες, αναφέροντας ότι «η πολιτεία μετά από χρόνια αδιαφορίας λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα προστασίας και διάσωσης του πρώην Βασιλικού Κτήματος Τατοΐου», τονίζοντας ότι θα σταθεί ουσιαστικός αρωγός σε όλη αυτή την προσπάθεια. 
      «Είναι πλέον σαφές ότι το Υπουργείο Πολιτισμού είναι ο μοναδικός από τους 10 και πλέον φορείς του δημοσίου τομέα που παράγει ουσιαστικό έργο στο πρώην Βασιλικό Κτήμα», συμπλήρωσε ο Σύλλογος, που μεταξύ άλλων ενημέρωσε ότι «από τη στιγμή που απομακρυνθούν τα υλικά κατάρρευσης από το κτήριο του Οινοποιείου, ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου είναι έτοιμος να αναθέσει τη μελέτη αποκατάστασης του κτηρίου». Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «η αρχιτεκτονική μελέτη θα γίνει από το αρχιτεκτονικό γραφείο Altera Pars με αποκλειστική χρηματοδότηση του Συλλόγου».