8 Νοε 2014

ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΑΠΟΚΤΗΜΑΤΑ

Ως γνωστόν, η ΙΛΕΑ διαθέτει αρκετές αυτοτελείς συλλογές ιστορικών και λαογραφικών αντικειμένων, όπως ενδυμασίες, κοσμήματα, φωτογραφίες, έγγραφα, εκκλησιαστικά, πίνακες ζωγραφικής και λοιπά αντικείμενα της καθημερινής ζωής του τόπου. Όμως, ένα τμήμα των συλλογών μας, και συγκεκριμένα των λιθογραφιών και των χαρτών,αριθμεί έως τώρα ελάχιστους κωδικούς. 
        Μέρος του κενού αυτού καλύφθηκε το Σάββατο 18 Οκτωβρίου με την απόκτηση δύο εξαιρετικών επιζωγραφισμένων λιθογραφιών του Stackelberg. Οι λιθογραφίες αυτές, που κυκλοφορήθηκαν στη Ρώμη το 1825, φιλοτεχνήθηκαν από τον ίδιο το Βαρώνο Stackelberg το 1811, μετά από προσωπική του έρευνα και αποτύπωση, μια δεκαετία πριν την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και κατά το διάστημα της διαμονής του στην Αθήνα. 
       Οι δύο λιθογραφίες περιλαμβάνονται στο λεύκωμα: COSTUMES ET USAGES DES PEUPLES DE LA GRECE MODERNE, GRAVES D'APRES LES DESSINS EXECUTEES SUR LES LIEUX EN 1811 PAR LE BARON O.M. DE STACKELBERG ET PUBLIES A ROME 1825. 
      Η πρώτη λιθογραφία τιτλοφορείται «Contadina dellevicinanzedi Ateneinabitodafesta» και παρουσιάζει την γυναικεία γιορτινή ενδυμασία από τα περίχωρα των Αθηνών. Η δεύτερη λιθογραφία τιτλοφορείται «Paysannedesenvironsd’ Atnenes /Bauerinausder Gegendvon Athen» και απεικονίζει την γυναικεία ενδυμασία χωρικής των περιχώρων των Αθηνών. 
       Λόγω της σημαντικότητάς τους, οι δύο γκραβούρες θα εκτεθούν στο σημείο, που έχει καθιερωθεί για το έκθεμα του μήνα και αμέσως μετά, κατόπιν επείγουσας τροποποίησης της μουσειολογικής μελέτης, θα πάρουν τη θέση που τους αξίζει δίπλα στις προθήκες με τις βαρύτιμες ενδυμασίες, των οποίων η λιθογραφική απεικόνιση από τον Stackelbergτο 1825 αποτελεί ιστορική αποτύπωση της γυναικείας ενδυμασίας των χωριών της Αττικής με στοιχεία από τη φορεσιά των Αχαρνών, που παρέμεινε αναλλοίωτη στο πέρασμα των χρόνων μέχρι τις πλούσιες ενδυμασίες, που σήμερα εκτίθενται στο Μουσείο μας. 
       Οι δύο αυτές μοναδικές συλλεκτικές λιθογραφίες, που πολλά μουσεία θα ήθελαν να έχουν, δωρήθηκαν στην ΙΛΕΑ από τον φιλότεχνο και πολιτιστικά ευαίσθητο εφοπλιστή Αθανάσιο Μαρτίνο, ως δείγμα εκτίμησης από την πλευρά του για την συνολική μέχρι τώρα προσφορά της ΙΛΕΑ στην πολιτιστική ζωή του τόπου. Ο Αθανάσιος Μαρτίνος έχει επισκεφθεί αρκετές φορές το Μουσείο μας και είναι μέλος της ΙΛΕΑ από έτους. Η ΙΛΕΑ ευχαριστεί θερμά τον υποστηρικτή της Αθανάσιο Μαρτίνο.