31 Δεκ 2017

Ασφαλιστικό συμβόλαιο για το προσωπικό της ΕΡΤ

Η διοίκηση της ΕΡΤ εκκίνησε τις διαδικασίες για την υπογραφή ομαδικού ασφαλιστικού συμβολαίου υγείας για το προσωπικό της εταιρείας, στο πλαίσιο των ενεργειών για την εξασφάλιση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος. Ήδη για το σκοπό αυτό ελήφθη από τις 22.12.2017 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ. Αξίζει να σημειωθεί, ότι είναι η πρώτη φορά μετά την επαναλειτουργία της ΕΡΤ που η διοίκηση της εταιρείας προβαίνει σε αυτή την ενέργεια, καθώς η συγκεκριμένη παροχή είχε διακοπεί με το βίαιο κλείσιμο της ΕΡΤ και δεν επανήλθε μέχρι σήμερα. Μέσω της προβλεπόμενης από τον νόμο ανοικτής μειοδοτικής διαδικασίας, ο ανάδοχος υποχρεούται να παράσχει στο σύνολο του προσωπικού της ΕΡΤ – 2.251 άτομα – ασφάλεια ευρείας νοσοκομειακής περίθαλψης (έξοδα δωματίου, χειρουργείου, ιατρικών υλικών, αμοιβές ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, έξοδα επείγουσας μεταφοράς και αερομεταφοράς), νοσοκομειακό και χειρουργικό επίδομα σε περίπτωση ατυχήματος ή ασθένειας, επίδομα τοκετού και μητρότητας, καθώς και έξοδα ετησίου ελέγχου υγείας.

Οι επιρροές του Ναζισμού από το Ισλάμ

Του Δημήτρη Δεληολάνη
Στις αποκρυφιστικές πτυχές του Ναζισμού δεν υπάρχει τίποτα το ελληνικό. Απεναντίας είναι διαποτισμένες από ισλαμικά στοιχεία. Ο ιδρυτής της εταιρείας «Θούλη» ήταν ένας Γερμανός μετανάστης στην Τουρκία, ο Ρούντολφ Γκλάουερ. Αργότερα θα αλλάξει το όνομά του σε Ρούντολφ φον Σεμποτέντορφ, διότι, κατά τους ισχυρισμούς του, υιοθετήθηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία από τον μονίμως εγκατεστημένο εκεί βαρόνο Χάινριχ φον Σεμποτέντορφ. 
Ο Ρούντολφ απέκτησε την οθωμανική υπηκοότητα, πολέμησε στις τάξεις του τουρκικού στρατού στον πρώτο βαλκανικό πόλεμο, έγινε μουσουλμάνος και μυήθηκε σε διάφορες αδελφότητες σούφι. Κατά τα λεγόμενά του, οι αδελφότητες αυτές είχαν επηρεάσει σε βάθος την τουρκική μασονία. Το 1916 επέστρεψε στη Γερμανία και ίδρυσε στη Βαυαρία τη «Θούλη». Είναι η μυστική εταιρεία που κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να υπερισχύσει έναντι των πολυάριθμων μυστικιστικών ομάδων που δρούσαν τότε εκεί.
Το 1918 ο Τούρκος-Γερμανός ίδρυσε το Κόμμα των Γερμανών Εργαζομένων, στο οποίο θα ενταχθεί το επόμενο έτος ο Χίτλερ. Ο Χίτλερ θα αναρριχηθεί στην ηγεσία και θα αλλάξει την ονομασία σε Εργατικό Εθνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Γερμανίας. Ο φον Σεμποτέντορφ, όμως, είχε ήδη εκδιωχτεί από το πρωτο-ναζιστικό αυτό μόρφωμα.
Όχι για ιδεολογικές διαφορές, αλλά διότι, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τους επαναστατημένους κομμουνιστές, κατηγορήθηκε ότι είχε αφήσει από αμέλεια να πέσουν στα χέρια των αντιπάλων οι κατάλογοι των μελών της «Θούλης». Η αμέλειά του είχε προκαλέσει τον τουφεκισμό επτά μυημένων.
Επιστροφή στην Τουρκία
Ο ιδρυτής της οργάνωσης θα εγκαταλείψει τη Γερμανία και θα επιστρέψει στην Τουρκία. Ξαναγύρισε όμως στη Γερμανία το 1933 και προσπάθησε να ανακτήσει κάποια επιρροή στο ναζιστικό καθεστώς, δημοσιεύοντας ένα βιβλίο με αποκαλύψεις γύρω από την ιστορία της «Θούλης». Στον Χίτλερ οι αποκαλύψεις αυτές δεν άρεσαν.
Το βιβλίο κατασχέθηκε, ο φον Σεμποτέντορφ συνελήφθη, αλλά γρήγορα απέδρασε και κατέφυγε πάλι στην Τουρκία. Εκεί φαίνεται να συνεργάστηκε ταυτόχρονα ως διπλός πράκτορας για τη γερμανική και τη βρετανική κατασκοπία, ώσπου το 1945 αυτοκτόνησε βουτώντας στα νερά του Βοσπόρου.
Οι ισλαμικές αποκρυφιστικές ρίζες όμως άφησαν εμφανή ίχνη στις αντιλήψεις του Χίτλερ και του ναζιστικού επιτελείου, κυρίως του Χίμλερ. Το ναζιστικό καθεστώς προώθησε συγκεκριμένες ενέργειες υπέρ των μουσουλμάνων.
Φιλοξένησε στο Βερολίνο και συνεργάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα με τον Μέγα Μουφτή της Ιερουσαλήμ. Κατά τη διάρκεια του πολέμου στρατολόγησε μαζικά μουσουλμάνους στα Βαλκάνια, τη Σοβιετική Ένωση, αλλά και μεταξύ των Αράβων. Υπολογίζεται ότι εντάχθηκαν στα SS (και όχι στον τακτικό στρατό) περίπου 60.000 μουσουλμάνοι των Βαλκανίων, 350.000 του Καυκάσου και 13.000 Άραβες. Δεν ήταν μόνον τακτικές κινήσεις.
Ο Χίτλερ για το Ισλάμ
«Αν ο Κάρολος Μαρτέλος έχανε στη μάχη του Πουατιέ ο κόσμος θα άλλαζε όψη. Ο κόσμος είχε ήδη καταδικαστεί να υποπέσει κάτω από την ιουδαϊκή επιρροή (και το παράγωγό της, τον χριστιανισμό, αυτό το τόσο άνοστο πράγμα!), καλύτερα θα ήταν να είχε θριαμβεύσει το Ισλάμ. Η θρησκεία αυτή ανταμείβει τον ηρωισμό, υπόσχεται στους πολεμιστές τις χαρές του έβδομου ουρανού. Με ένα τέτοιο πνεύμα, οι Γερμανοί θα μπορούσαν να κατακτήσουν τον κόσμο. Ο χριστιανισμός τους εμπόδισε», έγραψε ο Χίτλερ στο δεύτερο βιβλίο του, που εκδόθηκε μετά το θάνατό του.
Οι σχέσεις μεταξύ ναζιστικού καθεστώτος και Ισλάμ ήταν στενές. Όπως είναι επίσης γνωστό ότι οι επιρροές ναζιστικών θεωριών είναι ακόμη ισχυρές στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο. Αυτό ισχύει ακόμη και για τις πιο προωθημένες πολιτικές εκφράσεις του, όπως είναι η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.
Συχνά οι επιρροές αυτές οφείλονται στην παρουσία πρώην ναζιστών που κατέφυγαν στην Αίγυπτο, τη Συρία και το Ιράκ μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και αφορούν κυρίως τον παναραβισμό και τον αραβικό εθνικισμό. Πριν από μερικά χρόνια, όμως, ο αμφιλεγόμενος ιστορικός Ερνστ Νόλτε διετύπωσε την άποψη ότι υπάρχουν πολλά κοινά σημεία στη θεωρητική αντίληψη του ναζισμού και του ισλαμικού φονταμενταλισμού, κυρίως σε ό,τι αφορά την «επαναστατική απόρριψη του σύγχρονου κόσμου». Ο Νόλτε είναι ουσιαστικά ο πρώτος που εξίσωσε τα εγκλήματα του ναζισμού με τα εγκλήματα του κομμουνισμού, πυροδοτώντας μία συζήτηση, η οποία είχε και τις προηγούμενες ημέρες συνέχεια, λόγω του συνεδρίου στην Εσθονία.
Ο κοινός παρονομαστής
Δεν είναι τυχαίο εξάλλου το γεγονός ότι στην Ιταλία νεοφασίστες πρώτου μεγέθους, όπως, επί παραδείγματι, ο Κλάουντο Μούτι, ασπάστηκαν το ριζοσπαστικό Ισλάμ. Ίσως να μην είναι άσχετος και ο θαυμασμός προς τη Χεζμπολάχ που εξέφρασε ο Ηλίας Παναγιώταρος σε συνέντευξή του σε τηλεόραση της Αυστραλίας. Έχει παίξει ρόλο σ’ όλα αυτά βεβαίως και η εχθρότητα των μουσουλμάνων προς το Ισραήλ, όπως επίσης και η εχθρότητα των ναζιστών προς τους Εβραίους.
Εν κατακλείδι, ο «εθνικισμός» που ευαγγελίζεται η Χρυσή Αυγή είναι η ίδια εκείνη εθνικοφροσύνη που λειτούργησε ως άλλοθι προκειμένου να δικαιολογηθεί η συνεργασία με τους ξένους κατακτητές κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Μια ψευδεπίγραφη θεωρία που οδήγησε το πραγματικό και όχι ιδεατό έθνος στη συστηματική υποτέλεια προς τις ξένες δυνάμεις.
Είναι καλό να το γνωρίζουν οι καλόπιστοι ψηφοφόροι αυτού του κόμματος. Ενδεχομένως να το προσέγγισαν ως αντίδραση όχι μόνο για το ξεπούλημα της χώρας που συστηματικά προωθείται με τα μνημόνια, αλλά και εξαιτίας μιας αδικαιολόγητης υποβάθμισης του εθνικού και πατριωτικού παράγοντα από μέρους του κορμού της ελληνικής Αριστεράς.
*Έχει διατελέσει επί 35 χρόνια ανταποκριτής της ΕΡΤ στη Ρώμη. Έχει συνεργαστεί με το Έθνος, με τον ραδιοσταθμό Flash 9.61, με ελληνικά περιοδικά, αρθρογραφεί στις εφημερίδες Il Manifesto και Il Foglio και στην επιθεώρηση Limes
Πηγή: slpress.gr

Ποιός αλήθεια από τους δύο είναι ο ηλίθιος της ιστορίας;

Ποιά παγκοσμιοποίηση; Ρίχνοντας μια ματιά στη μεταρρύθμιση που πέρασε, ο Τραμπ με το νέο του φορολογικό σύστημα κάνει πράξη το όφελος της χώρας του με τα λόγια America first. Το ξήλωμα της παγκοσμιοποιημένης κάλτσας άρχισε από εκεί που ξεκίνησε & δεν είναι τυχαίο που οι Ευρωπαίοι (λέγε με Γερμανία) θορυβήθηκαν τα μάλα.
_____________
Tης Κατερίνας Πάντα
_____________
Με τη νέα φορολογική μεταρρύθμιση υποστηρίζει μια αλλαγή από το σημερινό “παγκόσμιο” φορολογικό σύστημα σε ένα “εδαφικό αμερικάνικο” σύστημα.
Πέραν από το γεγονός ότι μειώνει τον εταιρικό φόρο από το 35% στο 21% που στην πράξη λόγω επιπλέον φορολογικών απαλλαγών πέφτει στο 18%, κάνει και το εξής:
Στο πλαίσιο του παγκόσμιου συστήματος ως τώρα, οι πολυεθνικές φορολογούνται για το εισόδημα που φέρνουν από το εξωτερικό. Δεν πληρώνουν τον φόρο μέχρι να φέρουν τα κέρδη τους εντός ΗΠΑ. Ως αποτέλεσμα, πολλές αμερικανικές εταιρείες αφήνουν τα κέρδη τους να σταθμεύουν στο εξωτερικό σε διάφορους φορολογικούς παραδείσους ακόμη & ευρωπαϊκούς. 
Σύμφωνα με το νέο “εδαφικό” σύστημα, οι εταιρείες δεν θα φορολογούνται για το ξένο κέρδος στις ΗΠΑ. Θα ήταν λοιπόν σημαντικό κίνητρο να τα επανεπενδύσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες με θέσεις εργασίας, αφαιρώντας τα από κάπου αλλού. Επίσης θα ήταν κράχτης για πολλές ξένες επιχειρήσεις να μεταφέρουν την έδρα τους στις ΗΠΑ.
Επιπλέον επιτρέπει στις επιχειρήσεις που αγοράζουν νέο εξοπλισμό να αφαιρούν το κόστος των αποσβέσιμων περιουσιακών στοιχείων σε ένα έτος αντί να τα αποσβέσουν για αρκετά χρόνια, ενώ μπορούν να αφαιρέσουν από την φορολογία τους τις δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης ή τις τυχόν επενδύσεις τους σε φτωχές περιοχές εντός ΗΠΑ. Αυτό θα ωφελήσει περισσότερο τις εταιρείες φαρμακευτικών υψηλής τεχνολογίας κλπ & θα δώσει εκ νέου ώθηση σε θέσεις εργασίας. 
Το φορολογικό νομοσχέδιο επίσης επιτρέπει στις εταιρείες να επαναπατρίζουν τα 2,6 τρισεκατομμύρια δολάρια που κατέχουν σε ξένα αποθέματα μετρητών αρκεί να καταβάλλουν έναν μόνο εφάπαξ φορολογικό συντελεστή 15,5% επί των μετρητών και 8% επί του εξοπλισμού. Και φυσικά έτσι δεν θα έχουν κανένα λόγο να ξαναβγάλουν κεφάλαια έξω, μετατρέποντας τα σε αμερικάνικα assets. 
Κάπως έτσι & με άλλες απαλλαγές, καταπολεμά τις επενδύσεις εκτός ΗΠΑ & προσελκύει κεφάλαια αμερικανικά & ξένα αποβλέποντας σε μακροπρόθεσμα οφέλη. Σε ότι αφορά επιγραμματικά τα φυσικά πρόσωπα, το νομοσχέδιο διπλασιάζει την ηλεκτρονική κατάσταση φορολογικής απαλλαγής σε 11,2 εκατ $ για singles και 22,4 εκατ $ για ζευγάρια με επιπλέον 500$ για καθε μη εξαρτώμενο τέκνο.
Οι Ευρωπαίοι τι κάνουν εκτός από το να δημιουργούν εντός Ευρώπης αποεπενδύσεις με μείωση των θέσεων εργασίας & αύξηση φορολογικών συντελεστών, ειδικά τώρα που δεν έχουν μια Βρετανία πλέον να καλύπτει το μέγεθος των χαμένων θέσεων εργασίας που δημιούργησαν;
Ποιός αλήθεια από από τους δύο είναι ο ηλίθιος της ιστορίας;
Ας το πάρουν χαμπάρι. Ο πατερούλης ΗΠΑ πέθανε & ας κοιτάξουν να συμμαζέψουν μόνοι τους τα του οίκου τους, γιατί τα αμερικανά δε είναι τόσο…αμερικανάκια όσο νομίζουν & οι μπάμιες τους τελείωσαν.

mikrometoxos.gr

Βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας

ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΛΗΣΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΑΝΑΜΈΝΕΤΑΙ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙ ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ, Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΝΟΜΟ (4001/2011) ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΗΣ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΟΜΙΜΩΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΕ ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ.
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ «ΝΟΜΟ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΝΙΑΤΗ«, 
«Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ» (ΕΔΕΥ Α.Ε.) ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ Ή ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙ ΝΟΜΙΜΩΣ ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΟ -ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ- ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ.
Ο ΝΟΜΟΣ 4001/11 ΑΝΕΤΡΕΨΕ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΝΟΜΟΥ 2289/95 Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΠΕΤΡΕΠΕ ΝΟΜΙΜΩΣ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΡΕΥΝΕΣ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΕΠΕΤΡΕΠΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ (ΕΔΕΥ Α.Ε.) ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΕ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. 
ΕΑΝ Ο ΝΟΜΟΣ ΜΑΝΙΑΤΗ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΝΟΜΟ 2289/95, ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΔΕΥ Α.Ε. ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ -ΟΠΩΣ ΣΥΝΕΒΑΙΝΕ ΠΑΝΤΑ- ΝΑ ΕΙΧΕ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ ΝΟΜΙΜΩΣ & ΕΓΚΑΙΡΑ -ΜΕΣΩ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ- ΝΑ ΕΙΧΕ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ (ΟΔΗΓΙΑ 94/22 ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ) π.χ. ΣΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ 4 & 5 ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΟΖ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΗΔΗ ΜΕΡΙΚΩΣ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΗΔΗ Η ΤΟΥΡΚΙΑ- ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΝΑ ΕΙΧΕ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙ ΕΚΕΙ ΝΟΙΚΙΑΣΜΕΝΟ ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΟ ΣΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΑΥΤΑ ΚΑΤΩΧΥΡΩΝΟΝΤΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠAΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ……..
Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ -ΕΚ ΤΟΥ ΜΑΚΡΟΘΕΝ- ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ………..
Δρ. Ηλίας ΚΟΝΟΦΑΓΟΣ

30 Δεκ 2017

Αν δεν λύσουμε το ασφαλιστικό, θα βουλιάξουμε όλοι μαζί

«Έχουμε μπροστά μας έναν άγριο μεγαλόσωμο σκύλο έτοιμο να μας κατασπαράξει και εμείς τον αντιμετωπίζουμε ως ένα άκακο ζωάκι». Αυτό αναφέρει ο οικονομολόγος και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Πλάτων Τήνιος, σε συνέντευξή του στον «Φ» αναφερόμενος στο ασφαλιστικό. Σημειώνει επίσης ότι όσο συνεχίζουμε να βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο και ζητάμε από την οικονομία να πληρώνει τις συντάξεις, δεν πρόκειται να δοθεί λύση στο ασφαλιστικό. Πάει και ένα βήμα περισσότερο και αναφέρει ότι αν δεν αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα άμεσα θα βουλιάξουμε όλοι μαζί. Τέλος, επισημαίνει ότι μπαίνει φόρος στην εργασία, με τον ίδιο τρόπο που το κράτος φορολογεί το τσιγάρο για να αποτρέψει το κάπνισμα.
Συνέντευξη στον Θανάση Παπαδή
- Σύμφωνα με τα όσα έχετε δηλώσει κατ' επανάληψη, δεν είστε καθόλου αισιόδοξος για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Το πρόβλημα των συντάξεων είναι μεγάλο και δυστυχώς δεν φαίνεται να έχει συνειδητοποιηθεί από κανέναν. Το ασφαλιστικό ήταν το πρόβλημα το οποίο ευθύνεται που μπήκαμε στη χρεοκοπία και σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι και ο λόγος που δεν μπορούμε να βγούμε από αυτήν.
- Το βλέπετε να γίνεται όσο αυτό το ζήτημα δεν αντιμετωπίζεται;
Η χώρα λειτουργεί στο ρελαντί. Σερνόμαστε στον πάτο και περιμένουμε μήπως γίνει κάποιο θαύμα απ' έξω. Μήπως έρθει κάποιος επενδυτής και βάλει τα χρήματά του εδώ... μήπως έρθει κάποιος και μας διαγράψει το χρέος... Ο τρόπος που το ασφαλιστικό υπονομεύει την προσπάθεια της χώρας για ανάκαμψη, είναι ανάλογος ή και χειρότερος από την υπονόμευση της χώρας με την ύπαρξη υψηλού δημόσιου χρέους. Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Είναι σαν να έχουμε μπροστά μας ένα παγόβουνο και να μην έχουμε κάποια απάντηση για το πώς θα το αντιμετωπίσουμε ή ακόμη χειρότερα, σαν να έχουμε μπροστά μας έναν τεράστιο άγριο σκύλο έτοιμο να μας κατασπαράξει και εμείς να το βλέπουμε ως ένα συμπαθητικό σκυλάκι.
Είμαι σε ηλικία 50 ετών. Αν δεν αλλάξει κάτι, τι σύνταξη θα πάρω;
Η γενιά των 50 είναι αυτή που έχει τραβήξει τον χειρότερο λαχνό. Διότι οι πιο μεγάλοι κάτι πρόλαβαν και πήραν και ακόμη προλαβαίνουν και παίρνουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συντάξεις έχουν κοπεί λιγότερο από ό,τι οι αποδοχές των εν ενεργεία εργαζομένων. Οι πιο μικροί έχουν καιρό να αντιδράσουν και ήδη το κάνουν, αφού δεν εμπιστεύονται το κράτος και βρίσκουν ατομικές λύσεις μόνοι τους. Η ενδιάμεση γενιά, όμως, τι να κάνει; Δεν υπάρχει χρόνος. Ακόμη και τώρα να αρχίσει να αποταμιεύει δεν θα προλάβει, αλλά και πού να βρει τα χρήματα με την άγρια φορολογία που υπόκειται προκειμένου... να πληρωθούν οι σημερινές συντάξεις.
- Σήμερα ο μέσος μισθός είναι λίγο κάτω από τα 1.000 ευρώ. Πώς μπορούν αυτές οι αποδοχές να υποστηρίξουν ένα ασφαλιστικό σύστημα με υψηλότερες συντάξεις και με αναλογία σχεδόν ένας εργαζόμενος για κάθε έναν συνταξιούχο;
Το κάνει το σύστημα με πολύ μεγάλη δυσκολία και αγκομαχώντας. Προσπαθεί, αλλά όταν κάποιος πληρώνει εισφορές θα πρέπει να πιστεύει ότι κάνει κάτι διαφορετικό από το να πληρώνει τον ΕΝΦΙΑ και ότι ο ίδιος θα κερδίσει κάτι μελλοντικά. Δυστυχώς όμως σήμερα κανείς δεν το πιστεύει και δεν υπάρχει καμία ανταποδοτικότητα. Επιβάλλεται φόρος στο τσιγάρο προκειμένου να μειωθεί το κάπνισμα, το ίδιο συμβαίνει και με την εργασία. Υπάρχει φόρος στην εργασία και μάλιστα πολύ υψηλός, 38,5%, ώστε να μη δουλεύει κανείς. Ειδικά εάν κάποιος είναι νέος, το σύστημα του δίνει την εντύπωση ότι πετάει τα λεφτά του σε μία μαύρη τρύπα.
- Τι είναι όμως σήμερα η ασφάλιση στην Ελλάδα;
Κάποιος κάνει μία ασφάλεια πυρός πριν καεί το σπίτι του. Κάνει μία νοσοκομειακή ασφάλεια όσο είναι υγιής. Με το ίδιο σκεπτικό οι συντάξεις πρέπει να υπάρχουν πρωτίστως για τους εργαζόμενους και όχι για τους συνταξιούχους. Βεβαίως πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για τους συνταξιούχους, αλλά πρέπει να σκεφτούμε τι έχουμε να προσφέρουμε στον νέο εργαζόμενο.
- Όλα αυτά που λέτε τα έχετε γράψει αναλυτικά κάπου, ώστε κάποιος που δεν έχει τις απαραίτητες γνώσεις να μάθει το σύστημα;
Ναι, βεβαίως. Από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλου έχω εκδώσει ένα βιβλίο με τίτλο «Συντάξεις» και προσπαθώ να εξηγήσω πώς λειτουργεί το σύστημα και να πάρει όποιος θέλει τις απαντήσεις που χρειάζεται.
- Εκτιμάτε ότι θα ανοίξει και πάλι το θέμα του ασφαλιστικού;
Δεν έχει φύγει ποτέ από το τραπέζι. Δίνονται διαβεβαιώσεις, αλλά αυτοί που τις δίνουν δεν τις πιστεύουν. Πόσες φορές έχετε ακούσει τα τελευταία χρόνια... «αυτή είναι η τελευταία περικοπή των συντάξεων»... Αφού κόβουν τις συντάξεις μέρα με τη μέρα, πέρασαν στο άλλο στάδιο του... προσεχώς με τη μελλοντική περικοπή. Έχουμε μπει σε έναν φαύλο κύκλο και αυτός οδηγεί σε περικοπές, αλλά και σε μία απαξίωση του συστήματος. Το ασφαλιστικό σήμερα είναι άλλο ένα τμήμα της φορολογίας και κανείς δεν του έχει εμπιστοσύνη.
- Τι μπορεί να γίνει;
Να κάνουμε αυτό που κάνουν και οι άλλες χώρες. Να υιοθετήσουμε συστήματα πολλαπλών πυλώνων. Ενα κομμάτι κοινωνικό που θα έχει και φορολογικό χαρακτήρα και το άλλο κομμάτι θα είναι σαφές ότι ωφελεί το συγκεκριμένο άτομο. Θα πρέπει επιτέλους να υπάρξει μία προσωπική σχέση ανάμεσα στην εισφορά και σε αυτόν που την πληρώνει.
- Μία πρόβλεψη για το μέλλον;
Οι συντάξεις και η οικονομία είναι σαν το άλογο και το κάρο. Εμείς βάζουμε μπροστά τις συντάξεις και ζητάμε από την οικονομία να τις πληρώσει. Πρέπει να το δούμε ανάποδα. Οταν πάει καλά η οικονομία θα μπορέσει να δώσει και καλύτερες συντάξεις. Αν δεν το αλλάξουμε και συνεχίζουμε να βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο, θα βουλιάξουμε όλοι μαζί.