16 Σεπ 2018

Σχετικά με την μετεγκατάσταση του 21ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών

Το κτιριακό πρόβλημα του 21ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών υφίσταται εδώ και 15 χρόνια, χωρίς καμμία δημοτική αρχή ή διοίκηση της ΚΤΥΠ στο παρελθόν, να έχει δώσει λύσει στο θέμα.

Η λύση έρχεται το 2017 οπότε η ΚΤΥΠ ΑΕ αποδέχεται την πρόταση του Δήμου Αχαρνών και της σχολικής κοινότητας του 21ου Δημοτικού για προσωρινή μετεγκατάσταση του σχολείου σε κτίριο που θα κατασκευαστεί εκ νέου και όχι την πρόταση μεταστέγασης των μαθητών σε άλλο σχολείο του Δήμου Αχαρνών μέχρι την κατασκευή του νέου κτιρίου.

Τον Νοέμβριο του 2017 και τον Μάρτιο του 2018 ο Δήμαρχος Αχαρνών έχει συναντήσεις με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΚΤΥΠ ΑΕ και επισκέπτονται το 21ο Δημοτικό, προκειμένου να ενημερώσουν εκπαιδευτικούς και γονείς για τις εργασίες μετεγκατάστασης του σχολείου.

Το Ιούλιο του 2018 παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΚΤΥΠ ΑΕ, του Διευθυντή και εκπροσώπων του Συλλόγου Γονέων του Σχολείου, καθώς και εκπροσώπων του Δήμου Αχαρνών, υπογράφεται η σύμβαση μεταξύ της ΚΤΥΠ ΑΕ και της εργολήπτριας εταιρείας για τη μετεγκατάσταση του 21ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών, δρομολογώντας την οριστική λύση για το κτιριακό πρόβλημα του σχολείου.

Είναι σαφές ότι το εγχείρημα της μετεγκατάστασης του Σχολείου είναι μια διαδικασία που θα δοκίμαζε την υπομονή της ήδη επιβαρυμένης σχολικής κοινότητας του 21ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών.

Ωστόσο αποτελεί την ΜΟΝΑΔΙΚΗ και ΟΡΙΣΤΙΚΗ λύση και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς - ο καθένας στην αρμοδιότητα και στο πεδίο διοίκησης του - οφείλουν να εξασφαλίσουν την όσο το δυνατό πιο ομαλή υλοποίηση της διαδικασία μετεγκατάστασης.

Επίσης, η απόλυτα δικαιολογημένη αγανάκτηση και η "έκρηξη", των μαθητών, των διδασκόντων και των γονέων του 21ου Δημοτικού δεν θα πρέπει να γίνουν αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης  (ειδικά όσων στο παρελθόν έλαμψαν με την ανυπαρξία έργου και πλήρους απάθειας και απραξίας), ενώ . Επίσης δεν θα πρέπει να γίνουν αφορμή ακραίων συμπεριφορών ή "πάτημα" προώθησης  ανέφικτων λύσεων.

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα ή/και αναφορές σχετικά με την προσωρινή στέγαση των μαθητών του 21ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών στο κτίριο του Παιδικού Σταθμού της Αγίας Παρασκευής (που προς το παρόν δεν λειτουργεί), θα πρέπει να γίνουν σαφή και ξεκάθαρα τα εξής:

1. Η χωρητικότητα  του κτιρίου του Παιδικού Σταθμού της Αγίας Παρασκευής ορίζεται στα 40-50 παιδιά προσχολικής ηλικίας, γεγονός που καθιστά αντικειμενικά αδύνατη τη μεταφορά 300 και πλέον μαθητών στο συγκεκριμένο κτίριο. Ομοίως, αντικειμενικά αδύνατη είναι η τμηματική μεταφορά ενός σχολείου δηλαδή, δυο τάξεις στο ένα κτίριο, δυο τάξεις στο άλλο κτίριο κοκ.

2. Το κτίριο του Παιδικού Σταθμού της Αγίας Παρασκευής έχει κατασκευαστεί με προδιαγραφές να υποδεχθεί παιδιά προσχολικής ηλικίας και πρόκειται να λειτουργήσει ως Παιδικός Σταθμός περί τα τέλη Οκτωβρίου 2018.

Μάλιστα η Δημοτική Φροντίδα Αχαρνών, έχει ήδη εγκρίνει αιτήσεις που αφορούν την ένταξη παιδιών στον Παιδικό Σταθμό της Αγίας Παρασκευής, ενώ τη δεδομένη στιγμή είναι σε εξέλιξη ο εξοπλισμός του σταθμού με έπιπλα και λοιπό εξοπλισμό.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, το κτίριο του Παιδικού Σταθμού της Αγίας Παρασκευής, καθώς και αυτά του Κόκκινου Μύλου και της Αγριλέζας είχαν παραδοθεί εδώ και πολλά χρόνια στον Δήμο Αχαρνών, ωστόσο οι δομές δεν είχαν ξεκινήσει τη λειτουργίας τους.

Η Διοίκηση της Δημοτικής Φροντίδας Αχαρνών με την αρωγή του Δήμου Αχαρνών, εξόπλισε  και στελέχωσε με προσωπικό τον Παιδικό Σταθμό της Αγριλέζας, ο οποίος ξεκίνησε να λειτουργεί τον Οκτώβριο του 2016. 

Ομοίως εξόπλισε και στελέχωσε τον Παιδικό Σταθμό στον Κόκκινο Μύλο ο οποίος ξεκίνησε να λειτουργεί τον Οκτώβριο του 2017.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό ο Παιδικός Σταθμός στην Αγία Παρασκευή είναι σε φάση εξοπλισμού και στελέχωσης και θα λειτουργήσει τον Οκτώβριο του 2018.