6 Μαρ 2019

«Λεφτά υπάρχουν»: 1,2 εκατ. ευρώ για την αναστήλωση τζαμιού στη Λέσβο

Χρηματοδοτούμενο με 1,2 εκατομμύρια ευρώ από το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για τα νησιά του Αιγαίου σε εξέλιξη βρίσκεται ένα έργο, που σύμφωνα με τους εμπνευστές του «μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη του βόρειου τμήματος της πόλης της Μυτιλήνης.»!
Εδώ και λίγες ημέρες άρχισε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου το έργο αναστήλωσης του ξεχασμένου και ερειπωμένου Βαλιδέ Τζαμί, του μουσουλμανικού τεμένους, συμβόλου του οθωμανικού ζυγού και υποδούλωσης της πατρίδας στην Επάνω Σκάλα.
Ήδη γίνονται προκαταρκτικές εργασίες καθαρισμού του χώρου, αποκάλυψης των λιθόστρωτων δαπέδων περιμετρικά του μνημείου και συγκέντρωσης αρχιτεκτονικών και δομικών στοιχείων τόσο από το κυρίως κτήριο όσο και από τον μιναρέ.
Όταν ολοκληρωθεί το έργο, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου Παύλος Τριανταφυλλίδης, θα λειτουργήσει ως μουσείο επιγραφών της «οθωμανικής περιόδου»(sic).
Ο οθωμανικός ζυγός έχει εξωραϊστεί τώρα ως «περίοδος».
Το Βαλιδέ Τζαμί της Μυτιλήνης είναι το παλαιότερο οθωμανικό τέμενος στην Μυτιλήνη.

Το κτίσμα είναι λιθόκτιστο, μονώροφο, με δίρριχτη στέγη, η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της έχει καταρρεύσει. Μαρμάρινη κλίμακα (με τρεις βαθμίδες) οδηγούσε στο λιθόστρωτο προαύλιο, στο κέντρο του οποίου ήταν τοποθετημένο πολύπλευρο συντριβάνι από λευκό μάρμαρο διακοσμημένο με εγχάρακτα αραβουργήματα. Στο εσωτερικό, η οροφή έφερε έγχρωμη διακόσμηση, που μετά την αποχώρηση των Τούρκων το 1923 σε εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάννης, καλύφθηκε με σκούρο χρώμα. Γύψινος ήταν ο διάκοσμος του μιχράμπ, το οποίο έφτανε περίπου τα έξι μέτρα ύψος.